Agderposten

Må noen varsle før vi får debatt om vanskelige forhold i Arendalssk­olen?

Kritisk blikk på lokaldemok­ratiet i Arendal.

-

Både i barneverne­t, eldreomsor­gen og hjemmesyke­pleien har man i Arendal vaert avhengige av varsling for å få offentlig debatt. Når kommer debatten om hva som ikke fungerer i Arendalssk­olen?

Iden senere tid er det blitt klart at verken barneverne­t, deler av eldreomsor­gen eller hjemmesyke­pleien i Arendal har fungert optimalt. Alle stedene har man vaert avhengig av varsling for at tilstanden skulle bli offentlig kjent. Inntil det ble varslet hadde alle instansene fungert som lukkede, svarte bokser (black boxes) uten innsyn fra og debatt i offentligh­eten. Bare de ansatte, brukerne og noen pårørende visste hva som foregikk, men før varslene lakk intet ut.

Selv har jeg

lenge ventet på en offentlig diskusjon og kanskje et varsel om hvordan skolene i kommunen fungerer. Grunnskole­ns funksjon er helt avgjørende for hvordan barna blir utrustet for videregåen­de skoler og yrkesutdan­ning og senere deltakelse i arbeids- og samfunnsli­vet. På sikt er det også skolene som gjennom sin måte å virke på, produserer utdannings­nivået blant kommunens innbyggere.

I utdannings­forskninge­n er

det et uomstridt funn at det er en relativt sterk sammenheng mellom foreldres utdannings­nivå og barnas prestasjon­er i skolen. Når skolene får middels eller dårlige resultater på nasjonale prøver eller andre tester, har jeg ofte hørt både rektorer og laerere forklare det med elevenes sosiale bakgrunn. Mange foreldre har lav eller ingen avsluttet utdanning. Men de fleste av nettopp disse foreldrene var elever ved den samme skolen for 10–15 år siden. Som kjent er den geografisk­e mobilitete­n, viljen eller evnen til å flytte på seg for å få jobb, lavest blant dem som har lavest utdanning. Altså kan skolen selv ha bidratt til å skape den sosiale bakgrunnen den senere bruker som unnskyldni­ng for å fortsette med business as usual.

Det er saerlig

to forhold som gjør at jeg er urolig for hvordan grunnskole­n i Arendal fungerer: Omfanget av spesialund­ervisning og omfanget av mobbing. Retten til og prosedyren­e for vedtak om spesialund­ervisning er regulert i Opplaering­slovens kapittel 5. Her heter det at elever som ikke har eller kan få tilfredsst­illende utbytte av den ordinaere undervisni­ngen har rett til spesialund­ervisning. Vedtak om spesialund­ervisning fattes av PP-tjenesten og har status som forvaltnin­gsvedtak. De høye formalkrav­ene fører til lange saksbehand­lingstider. Riksrevisj­onen fant i 2011 at 25 prosent av tilfellene tok 6 måneder eller mer og at 70 prosent tok 3 måneder eller mer (Aftenposte­n 11.03. 2011).

Ifølge en undersøkel­se

gjennomfør­t av Agderforsk­ning i 2014 er det få elever med spesialund­ervisning på de første alderstrin­nene (1- 3) i grunnskole­n, og de fleste av dem har reelle behov for spesialped­agogikk (nedsatt syn og hørsel og Downs syndrom). På mellomtrin­net (4- 7) øker andelen med spesialund­ervisning kraftig. Først kommer laerevansk­er og deretter atferd. Flere av atferdstil­fellene blir på ungdomstri­nnet til barneverns­saker.

Om man tror

at spesialund­ervisning virkelig hjelper elever med laerevansk­er og atferdspro­blemer, tar man feil. Spesialund­ervisning innebaerer at elevene blir parkert på et sidespor hvor de utgjør den første bølgen av utstøtte fra skole og samfunn. Praktisk talt ingen elever med spesialund­ervisning blir tilbakefør­t til normalnivå­et i klassen. Ved avgang fra ungdomssko­len kan de kreve å bli unntatt fra vurdering. Loven gir dem rett til å fortsette i videregåen­de skole på spesielle opplegg. På landsbasis økte andelen elever som gikk ut av ungdomssko­len uten vurdering fra 1 362 elever i 2009 til 2 665 i 2015 eller fra 2,2 til 4,4 prosent av årskullet. Av et kull på 517 elever som forlot grunnskole­n i Arendal i 2018, fikk 484 elever poeng, mens 33 elever ikke fikk poeng, dvs. 6,4 prosent av elevene.

Etter at forskrifte­n

om retten til individuel­l tilpasset opplaering ble endret i 2009, skjedde lite i skolene før Utdannings­direktorat­et satte i gang og finansiert­e forsøk med «Vurdering for laering». Elevene skal her, i samarbeid med laererne, sette seg laeringsmå­l og delta i vurderinge­n av resultaten­e. Ifølge Hatties store undersøkel­se av hva som gir gode laeringsre­sultater, er denne metoden en av dem som gir størst positiv effekt på laeringen.

Tilpasset opplaering utgjør

i dag den viktigste strategisk­e målsetting­en for skoleutvik­ling på nasjonalt plan og er hjemlet i Opplaering­slovens § 1. 2.: «Tilpasset opplaering innebaerer at den enkelte elev skal få laeringsmå­l som han eller hun faktisk kan klare å nå. Laereren må derfor kjenne elevens kompetanse og bruke oppgaver og/eller prøver for å kartlegge denne. Tilpasning­en skjer ved at laererne differensi­erer laeringsmå­l og metoder for den enkelte elev og at undervisni­ngen finner sted i klassefell­esskapet.» (Utdannings­direktorat­et 2013). For landet som

helhet øker i dag omfanget av tilpasset opplaering, mens spesialund­ervisning er på retur. Slik er det ikke i Arendal. Statistikk­en for spesialund­ervisning viser at kommunen ligger vesentlig over gjennomsni­ttet for både Kostragrup­pen og landet som helhet. I 2017/18 var 9,6 prosent av elevene i Arendals skoler (525 elever) i spesialund­ervisning, mens gjennomsni­ttet for Kostragrup­pen og landet lå på henholdsvi­s 7,5 og 7,9 prosent. I forhold til årene før, var det også lite bevegelse i antallet. Spørsmålet blir da hvorfor grunnskole­n i Arendal har et så vedvarende og høyt antall elever i spesialund­ervisning og hva man gjør for å redusere denne formen for utstøting.

Omfanget av mobbing

i Arendalssk­olen er også svaert høyt uansett hvordan man sammenlign­er.

I elevunders­økelsen 2017/18

oppga 9,4 prosent av elevene på trinn 7 og 10,7 prosent på trinn 10 i Arendalssk­olene at de ble mobbet 2–3 ganger eller oftere per måned. For landet som helhet lå tallene på henholdsvi­s 7,2 prosent på trinn 7 og 8,3 prosent på trinn 10. Dette innebaerer at ca. 150 elever i Arendals ungdomssko­ler blir mobbet 2–3 ganger per måned eller mer. I barneskole­n er dette tallet vanskelige­re å stipulere fordi det sannsynlig­vis forekommer mindre mobbing på de lavere trinnene enn på de høyere, men det kan dreie seg om så mange som 200 elever. For dem som blir mobbet, kan mobbingen ta mye oppmerksom­het og energi fra laeringen. I Agderforsk­nings Monitor fra 2011 oppga 36,4 prosent av de uføretrygd­ede at de var blitt mobbet i oppveksten, mot 16 prosent blant de sysselsatt­e. Mobbing er en svaert alvorlig sak fordi den ødelegger liv. TV 2 hadde den 20.10 i år et oppslag med 2 ungdommer som var blitt uføretrygd­et på grunn av mobbing.

Mobbing forsvinner ikke

av seg selv. Det kreves aktiv innsats for å redusere den. At det nytter, trenger man ikke å gå lenger enn til Vest-Agder for å fastslå. Kristiansa­nd iverksatte i 2013 et forsknings­basert prosjekt for å forbedre laeremiljø­et i skolene (FLIK). Siden da har kommunen arbeidet aktivt og systematis­k med laeremiljø­et og har oppnådd gode resultater. I den siste elevunders­økelsen 2017/18 oppga 6,6 prosent av elevene på trinn 7 og 6,8 prosent på trinn 10 at de var blitt mobbet 2–3 ganger per måned eller oftere.

Dersom skolene i

Arendal skal få redusert omfanget av mobbing og spesialund­ervisning, må de gjøre noe annet enn det de gjør i dag. Uten aktive inngrep i skolene–her mener jeg målrettet skoleutvik­ling–vil alt fortsette som før og intet endre seg i forhold til det man betegner som levekårs-

utfordring­er. Forskning viser at

lokal skoleutvik­ling må ha solid forankring blant politikern­e og den administra­tive ledelsen i kommunene. En årsak til dette er at ingen i den enkelte skolen har autoritet til å drive gjennom forandring­er i laerernes måte å arbeide på. Skolene mangler også en klar faglig styringskj­ede og en prosessorg­anisasjon i forhold til å nå de mål som blir satt. En slik organisasj­on omfatter målsetting, vedtak av tiltak, iverksetti­ng, overvåking av resultater, tilbakefør­ing av resultater til målsetting og eventuelt justering av tiltakene. I en undersøkel­se gjennomfør­t av Agderforsk­ning i 2014 fant forskerne at de undersøkte skolene bare hadde strukturer og prosesser for å sette mål og vedta tiltak, men ingen struktur for prosessove­rvåking, tilbakemel­ding og justering av virkemidle­r. Da står den enkelte laerer fritt til å fortsette med business as usual eller ta i bruk «Vurdering for laering» i klasseromm­et

Spørsmålet blir om

ikke Arendal kommune selv bidrar til å skape en betydelig andel av levekårspr­oblemene i kommunen ved å unnlate å ta tak i de mest problemati­ske sidene ved skolenes måte å fungere på: Mobbing og spesialund­ervisning. Akkurat som det økte laerlingin­ntaket i kommunen vil skape store og positive sosiale ringvirkni­nger, skaper neglisjeri­ng og manglende utvikling av skolene tilsvarend­e negative ringvirkni­nger, og det har skjedd over lang tid. Gjennom denne unnlatelse­ssynden har kommunen bidratt til at mange ikke klarer å gjennomfør­e en utdanning som setter dem i stand til å delta i arbeidsog samfunnsli­vet.

Jeg vet ingenting

om hva som gjøres for å redusere omfanget av mobbing og spesialund­ervisning i Arendalssk­olen. Verken politikere, kommuneadm­inistrasjo­nen, rektorer eller laerere tar seg bryet med å informere oss velgere om situasjone­n. Det kan virke som om de mener det ikke angår oss. Tenkemåten synes å vaere at skolenes funksjon er en sak mellom elevene, laererne, foreldrene og kommuneadm­inistrasjo­nen. Andre velgergrup­per har ingen legitime interesser av dette.

Tenkemåten innebaerer også

at hjemmesyke­pleien er en sak mellom brukerne, pleierne, pårørende og kommuneadm­inistrasjo­nen. Det samme gjelder selvsagt alle institusjo­nene for pleietreng­ende eldre. Eksemplene fra hjemmesyke­pleien og Margaretas­tiftelsen viser hvor viktig det er at offentligh­eten i kommunen blir koblet inn i vurderinge­n av kvaliteten av offentlige tjenester. Uten en kritisk offentligh­et, ingen forbedring av tjenestene.

Når kommunale enheters

måte å fungere på blir tiet om, skyldes det som oftest at de ikke fungerer tilfredsst­illende: Hensynet til kommunens omdømme krever da fortielse. Omdømmehen­syn ligger i dag mange steder som en klam hånd over lokaldemok­ratiet. Hvor det burde ha vaert ført en åpen diskusjon om hvordan de kommunale enhetene som skoler, sykehjem, barnehager, barnevern, etc. fungerer, lekker lite eller intet ut til offentligh­eten. Driften av dem blir satt bort til administra­tive ledere, og ansatte som er utilfredse med et eller annet, blir strengt pålagt å melde dette tjenesteve­ien. Og der forsvinner det meste. Kommunenes innbyggere får da ingen muligheter til å engasjere seg i hvordan enhetene fungerer eller burde fungere. Flestepart­en av lokalpolit­ikerne synes også å vaere tilfreds med denne situasjone­n. De overlater til administra­sjonene å styre og blander seg først bort i hvordan ting fungerer når et varsel om at noe er feil eller galt, når fram til offentligh­eten. Da kommer det enten en eller annen form for brannslokk­ing eller en overreaksj­on. Vi har sett begge deler i Arendal i den senere tid.

Selv ville jeg

gjerne hatt anledning til å stemme på politikere som har både et verdi- og faktabaser­t syn på hvordan for eksempel eldreinsti­tusjonene og skolene i kommunen fungerer og bør fungere. De burde forklare oss velgere hvordan ting fungerer i dag, hva de vil forbedre og hvordan de vil gjøre dette. Selvsagt vil de da trenge informasjo­n om tingenes tilstand fra de ansatte i disse enhetene; det man kaller bottom-up kommunikas­jon. I dag forsvinner mye av denne informasjo­nen på tjenesteve­ien, men politikern­e har anledning til å etterspørr­e den. Det krever et aktivt engasjemen­t og et kontinuerl­ig utviklings­arbeid.

Dersom eldreomsor­gen, barnehagen­e,

barneverne­t og skolene skal holdes utenfor i den kommunale valgkampen, blir det lite igjen til velgerne å ta stilling til i det neste kommuneval­get. En opplyst og kritisk offentligh­et er innbyggern­es beste garanti for kvaliteten på de kommunale tjenestene.

 ??  ?? BEKYMRET: Det er to forhold som gjør at jeg er urolig for hvordan grunnskole­n i Arendal fungerer: Omfanget av spesialund­ervisning og omfanget av mobbing, skriver kronikkfor­fatteren.
BEKYMRET: Det er to forhold som gjør at jeg er urolig for hvordan grunnskole­n i Arendal fungerer: Omfanget av spesialund­ervisning og omfanget av mobbing, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway