Agderposten

Bridge – ikke bare for «gamlinger»

Bridge er en hobby man kan ha hele livet.

- ▶ Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

– Bridge er kanskje noe man helst forbinder med eldre mennesker, men vi kan altså bevise at det ikke er sant. Bridgeklub­ben for barn og unge spiller annenhver fredag og har holdt på i rundt et år.

Det forteller Pernille Lindaas.

Taktisk lagspill

Annenhver fredag er ungdommene i Aust-Agder Juniorbrid­geklubb i aksjon på Lunderød idrettshus.

Da vi stakk innom sist fredag, ble vi møtt av latter, konsentrer­te blikk og, innimellom, litt frustrasjo­n.

For man vil jo vinne.

– Å spille bridge er skikkelig sosialt og veldig morsomt. Det er et taktisk lagspill, ja, det gøy å bruke hjernen.

Det sier guttekvart­etten Jørgen Lindaas Nordby, Magnus Pripp Bartholdse­n, Ole Kristian Garthe Johnsen og Vetle Taxth Berget som sitter to og to mot hverandre rundt et bord.

Bridge på mattedag

Jørgen har spilt i tre og et halvt år, de andre noe kortere.

12 ungdommer spiller ved tre bord denne kvelden.

Pernille Lindaas og Bjørn Torgeir Larsen går rundt og veileder.

Begge har spilt i mange år. Hun jobber på Asdal skole og har et par ganger introduser­t bridge for elevene på mattedager.

Etter det har juniorklub­ben fått nye medlemmer.

– Det er god plass til flere, så det er fritt fram for alle som har lyst, sier hun – og forklarer spillet:

Slik spilles det

– Bridge er et kortspill for fire spillere der to og to spiller som par. Det brukes en vanlig kortstokk med 52 kort der alle kort deles ut slik at hver spiller har 13 kort. Spillet i sin enkleste form er svaert lik kortspille­ne amerikaner og whist.

– Spillet består av to faser; en meldedel og selve spilledele­n. Målet med meldingene er å bestemme hvem som skal spille kontrakten, hvor mange stikk en skal ta og hva som skal vaere trumf, eventuelt grand (NT = No Trump). Når et spill er ferdig, blir det regnet ut en score for spillet, basert på kontrakten­s størrelse og om den ble vunnet eller ikke, sier altså Pernille Lindaas som selv har vaert på landslaget.

Nå har sønnen et håp om å komme seg inn på landslaget for juniorer.

Til mesterskap

Det finnes ulike turnerings­former der man konkurrere­r som par, eller lag med fire spillere.

Nylig deltok to lag i 4. divisjon i Aust-Agder (med voksne), mens klubben stiller tre lag i skolemeste­rskapet i bridge som går i Oslo helgen 24.–25. november.

– Det er kjempegøy å delta i turneringe­r og mesterskap. Det er fint å møte andre som spiller, sier de som har vaert med på slikt

Landets største

Bjørn Torgeir Larsen forteller at Øyestad bridgeklub­b i sin tid var landets største klubb.

– Det var på 1970-tallet da klubben spilte i bomberomme­t på ungdomssko­len. Det var stort. Nå har klubben noe faerre medlemmer, men det er som regel seks bord (à fire personer) som møtes hver tirsdag, forteller han.

Arendal bridgeklub­b spiller på mandager. I Grimstad spilles det på onsdager, mens det gjerne er ti bord i Myra på torsdager.

Og så besøker klubbene hverandre for å spille turneringe­r.

– Det er like spennende hver gang du tar opp en hånd. Du blir aldri utlaert, det er alltid nye ting å jobbe mot. Bridge er en hobby du kan ha hele livet og et miljø der alle er akseptert. Spillet er i fokus, sier Pernille Lindaas som gjerne tar imot nye spillere.

 ??  ??
 ??  ?? FREDAGSSPI­LL: Pernille Lindaas (f.v.), Sebastian Lundberg, Kari-Anne Fossnes Volmert, Trygve Morka Nesland og Tuva Kristine Nygård Grøv koser seg ved nybegynner­bordet på Lunderød.
FREDAGSSPI­LL: Pernille Lindaas (f.v.), Sebastian Lundberg, Kari-Anne Fossnes Volmert, Trygve Morka Nesland og Tuva Kristine Nygård Grøv koser seg ved nybegynner­bordet på Lunderød.
 ??  ?? IVRIGE: Jørgen Lindaas Nordby (til venstre) og Magnus Pripp Bartholdse­n.
IVRIGE: Jørgen Lindaas Nordby (til venstre) og Magnus Pripp Bartholdse­n.
 ??  ?? TENKER: Kristian Garthe Johnsen.
TENKER: Kristian Garthe Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway