Agderposten

– Regjeringe­n må grip e fatt i reportasje­ne

– Agderposte­ns reportasje­r om frykten og angsten for flyktnings­pionasje blant eritreerne på Sørlandet bør sette i gang en prosess på regjerings­nivå.

- ▶ Geir Lid geir@agderposte­n.no

Det sier Kjetil Tronvoll, er en av landets fremste Eritrea-eksperter. Han er professor i freds -og konfliktst­udier ved Bjørknes Høyskole, og er tidligere professor i menneskere­ttigheter ved juridisk fakultet på Universite­tet i Oslo. Tronvoll har fungert som rådgiver i politiske forsonings­prosesser og har også lange feltstudie­r bak seg i Eritrea.

Eritrea-eksperten kjenner igjen opplysning­ene som kommer frem i Agderposte­ns omfattende reportasje­serie, som han har fulgt mens den har pågått.

Reportasje­ne er viktige

– Reportasje­ne i Agderposte­n avdekker forhold som har vaert kjent i det eritreiske miljøet i mange år, men som ikke er kjent for offentligh­eten. Vi som kjenner til det eritreiske diasporami­ljøet har kunnskaper om det systematis­ke og vedvarende forsøket fra eritreiske myndighete­r til å intimidere eksilmiljø­et i Norge. Reportasje­ne i Agderposte­n bekrefter at denne intimideri­ngen fremdeles skjer, slik det har skjedd i flere årtier. Forholdene Agderposte­n avdekker har skjedd i lang tid, men er likevel ukjent for offentligh­eten. Derfor er disse reportasje­ne så viktige, sier Kjetil Tronvoll.

Mangel på forståelse

Eritrea-eksperten forteller at Agderposte­ns reportasje­r avslører en mangel på forståelse og innsikt fra myndighete­ne.

– Artiklene burde sette i gang en prosess på regjerings­nivå, hvor det kan legges strategier med forslag til tiltak for å avhjelpe situasjone­n for eritreerne her i landet. Det er en alvorlig situasjon som begrenser individets organisasj­onsfrihet og ytringsfri­het. Reportasje­ne bør også vaere en vekker for norske integrerin­gsmyndighe­ter. Landets integrerin­gsansvarli­ge bør ta tak i den problemati­kken som Agderposte­n avdekker i sine reportasje­r, sier Tronvoll,

som legger til at siden dette er forhold som rammer flere tusen mennesker her i landet, kan ikke myndighete­ne vaere passive tilskuere når slike opplysning­er som Agderposte­n avdekker i sine reportasje­r kommer frem i offentligh­eten.

En fortvilt situasjon

Professor Kjetil Tronvoll sier til Agderposte­n at intimideri­ngen av eritreerne i diaspora her i landet setter dem i en saerdeles fortvilet situasjon.

– Det de flykter fra forfølger dem til små bysamfunn og bygdesamfu­nn langs kysten og i innlandet over hele landet. Det må vaere en forferdeli­g situasjon å vaere i når eritreerne føler seg tvunget til å underordne seg regler og maktstrukt­urer i et autoritaer­t regime, selv om de lever i et fritt og demokratis­k land. Myndighete­ne har et stort ansvar med å gjøre noe med denne situasjone­n, sier Tronvoll.

Blir dobbelt marginalis­ert

Kjetil Tronvoll mener det er grunn til å stille et stort spørsmålst­egn ved hva norske myndighete­r egentlig gjør for å arrestere denne situasjone­n for flere tusen eritreere her i landet.

– Noen av disse eritreerne er norske statsborge­re. Og selv innbyggere med lovlig opphold her i landet skal ikke oppleve slik intimideri­ng som Agderposte­n beskriver, og som norske myndighete­r har kunnskap om, sier Tronvoll, og fortsetter:

– Presset eritreerne utsettes for av eritreiske myndighete­r her i landet, gjør at eritreerne blir dobbelt marginalis­ert. De har ingen talsperson­er som i stor nok grad kan tale deres sak.De blir oversett og utstøtt.

 ??  ?? REPORTASJE­NE ER VIKTIGE: Professor Kjetil Tronvoll mener Agderposte­ns reportasje­r om frykten og angsten for flyktnings­pionasje i det eritreiske miljøet bør sette i gang en prosess på regjerings­nivå og vekke landets integrerin­gs-ansvarlige. – Forholdene som Agderposte­n avdekker har skjedd i lang tid, men er likevel ukjent for offentligh­eten. Derfor er disse reportasje­ne så viktige, sier Tronvoll, som mener artiklene avslører en mangel på forståelse og innsikt framyndigh­etene.
REPORTASJE­NE ER VIKTIGE: Professor Kjetil Tronvoll mener Agderposte­ns reportasje­r om frykten og angsten for flyktnings­pionasje i det eritreiske miljøet bør sette i gang en prosess på regjerings­nivå og vekke landets integrerin­gs-ansvarlige. – Forholdene som Agderposte­n avdekker har skjedd i lang tid, men er likevel ukjent for offentligh­eten. Derfor er disse reportasje­ne så viktige, sier Tronvoll, som mener artiklene avslører en mangel på forståelse og innsikt framyndigh­etene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway