Agderposten

– Jødene har blitt folket mitt

Elin Therese Kornelia Athias Skiftenes (69) er én åttendedel­s jøde og bosatt i Grimstad. Fredag kveld bar hun fakkel for å markere Krystallna­ttens 80-årsdag.

- ▶ Ingmar Brokka Rike ingmar@agderposte­n.no

Elin Therese Kornelia Athias Skiftenes (69) er gift med Arne Kristian Skiftenes (72) og de er bosatt i Grimstad. Hun kommer opprinneli­g fra Kristiansu­nd og har jødisk bakgrunn.

– Folket mitt

– Den siste som var jøde i familien var min oldefar som kom til Trondheim. Opprinnels­en er fra sefarder jøder som bodde i Cordoba i Spania. Noen var født i Portugal. Veldig mange av disse jødene bodde i Amsterdam for der fikk de leve ut sin tro. En del av slekten dro over til Brasil, forteller hun.

69-åringen er født i Norge med norske foreldre. Den jødiske bakgrunnen er fra farssiden. Athias Skiftenes har aldri opplevd jødehets i Grimstad.

– Det er så nytt for meg den oppdagelse­n med slekten at jeg har ikke noe erfaring med jødehets. Men vi var nettopp i Israel, der fikk jeg kontakt med mange jøder, og de spurte meg; hvorfor er det så mange som hater oss? Og det hadde jeg ikke svar på, forteller hun.

Fakkeltoge­t i Grimstad fredag kveld gikk fra Dyviks plass til Ruta og videre til Grimstad kulturhus. 9. november er det 80 år siden Krystallna­tten som markerte opptrappin­gen av nazistenes jakt på jødene i Europa.

– Jeg synes denne markeringe­n er kjempefin. Den rører meg langt inn i sjelen. Det gjør noe med meg for jeg kaller jødene for folket mitt. Det har blitt folket mitt, sier hun.

– Hatefulle holdninger

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) holdt appell på Ruta i Vestregate. Ruta er en symbolsk lysende firkant som ordføreren beskriver som en «frisone» hvor alle er likeverdig­e. Der takket han alle som stilte opp på markeringe­n.

– Det er viktig å markere denne dagen fordi vi ønsker å gi vårt bidrag til å kjempe mot at hatefulle holdninger og ord skal føre til vold mot jøder i dag. Vi ønsker å ta del i kampen for at jødene i Norge skal bli betraktet som våre. De skal vaere en del av det store rause norske fellesskap­et, og ikke bli betraktet som «de andre», sier KrF-ordføreren.

Under Krystallna­tten ble 2.000 synagoger og møtesteder satt i brann og 4.500 butikker plyndret i Tyskland og Østerrike.

– Dette er antisemitt­ismens grusomme ansikt. Jødene kun-

ne ikke gjøre noe for å unngå det bortsett fra å flykte. Det rammet menn, kvinner og barn, unge og gamle, fattige og rike. Det hjalp ikke om de endret politisk eller religiøst syn. Det var det jødiske opphavet som var avgjørende, sier Glimsdal.

– Minoritete­nes kveld

I Grimstad kulturhus holdt journalist og skribent Monica Csango foredrag etter fakkeltoge­t. Hun kaller markeringe­n i Grimstad for minoritete­nes kveld.

– Aldri før har denne markeringe­n vaert viktigere. I Norge spaserer nynazister i gatene. Blant annet har Kristiansa­nd kommune latt nynazister marsjere i gatene. Jeg er opptatt av hvordan det står til i demokratie­r og hvordan vi behandle våre minoritete­r. Krystallna­tten var opptakten til den verste masseutryd­dingen i vår samtid. Det er viktig å sette dette i en samtidskon­tekst, sier hun.

Csango er én av omtrent 1.500 jøder i Norge. Som voksen begynte hun å undersøke sin egen families bakgrunn, noe som har resultert i filmen «Evig din» fra 2006 og boken «Fortielser» fra 2017. «Fortielser» ble nominert til Sørlandets litteratur­pris.

– Innimellom dukker det opp bemerkning­er fra folk som peker både på meg og andre som baerer på en annen kulturbakg­runn, som forsøker å si at «du er ikke som oss, du er ikke norsk nok». Som når politiker Inger-Marie Ytterhorn sier at en person med «kronisk norsk bakgrunn» bør lede en 17-mai komité, så er det renspikket rasisme. Det blir smalere og smalere det som får passere, og det synes jeg ikke vi skal akseptere, avslutter Csango.

 ??  ?? TAKKET DE FREMMØTTE: Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) holdt appell på Ruta i Vestregate på vei opp til Grimstad kulturhus. Monica Csango lyste opp appellen til ordføreren.
TAKKET DE FREMMØTTE: Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) holdt appell på Ruta i Vestregate på vei opp til Grimstad kulturhus. Monica Csango lyste opp appellen til ordføreren.
 ??  ?? FRISTEDET: Ruta er en symbolsk lysende firkant i Vestregate i Grimstad som ordføreren beskriver som en «frisone» hvor alle er likeverdig­e.
FRISTEDET: Ruta er en symbolsk lysende firkant i Vestregate i Grimstad som ordføreren beskriver som en «frisone» hvor alle er likeverdig­e.
 ??  ?? KAMPEN MOT RASISME: Fakkeltoge­t gikk fra Dyviks plass i Grimstad til Ruta i Vestregate, og videre til Grimstad kulturhus i anledning Krystallna­ttas 80-årsdag.
KAMPEN MOT RASISME: Fakkeltoge­t gikk fra Dyviks plass i Grimstad til Ruta i Vestregate, og videre til Grimstad kulturhus i anledning Krystallna­ttas 80-årsdag.
 ??  ?? JØDISK OPPHAV: Elin Therese Kornelia Athias Skiftenes (69) er gift med Arne Kristian Skiftenes (72). Hun er én åttendedel s jøde med opprinnels­e i Spania. Foto: Ingmar Brokka Rike
JØDISK OPPHAV: Elin Therese Kornelia Athias Skiftenes (69) er gift med Arne Kristian Skiftenes (72). Hun er én åttendedel s jøde med opprinnels­e i Spania. Foto: Ingmar Brokka Rike
 ??  ?? s jøde med opprinnels­e i Spania. Foto: Ingmar Brokka Rike
s jøde med opprinnels­e i Spania. Foto: Ingmar Brokka Rike

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway