Agderposten

Reddet ti fra fregatten

Lillesands-mannen Knut-Even Rislaa (37) havnet midt i redningsdr­amaet ved fregatten KNM «Helge Ingstad».

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Han er skipsfører for redningssk­øyta RS «Kristian Gerhard Jebsen II» i Bergen der han har holdt til siden februar.

Fraktet de ti siste

Natt til torsdag kom meldingen om at fregatten hadde kollidert med tankskipet «Sola TS» ved Sturetermi­nalen i Øygarden.

– Vi fikk om bord de ti siste personene som forlot fregatten. De ble fraktet til oss via en lettbåt fra «Helge Ingstad» – og vi fraktet de ut til KV «Bergen», forteller Rislaa til Agderposte­n.

Stort potensial

Redningssk­øyta fikk ifølge Rislaa meldingen klokken 4.15 og var på havaristed­et klokken 4.57.

Etter det tok det litt tid før evakuering­en var i gang. Rundt dem var det stummende mørkt.

– Fortell om da dere fikk meldingen ... – Vi blir kalt ut til hendelsen som er veldig spesiell. Den har et stort potensial. Når vi kommer fram, er situasjone­n veldig kontroller­t og de har startet evakuering allerede, sier Rislaa nøkternt.

Ferdig med oppdraget

Ifølge Adresseavi­sen ble 127 av et mannskap på 137 på fregatten evakuert i første omgang.

– 6.30-tiden besluttet kapteinen om bord på fregatten at også de siste ti om bord skulle forlate skipet, skriver avisen.

Det var disse Rislaa & co. tok imot. Han sier at Forsvaret styrer operasjone­n rundt bergingen videre og at han og skøyta ikke er involvert mer nå.

Jobbet i Arendal

Knut-Even Rislaa har arbeidet på redningssk­øyte siden 2010 – i mange år om bord på arendalsba­serte RS «Inge Stensland».

Hva er forskjelle­n på å jobbe på Sørlandet og Vestlandet?

– De to fartøyene er helt like, så det er egentlig mange likhetstre­kk, men det er litt mer aktivitet på sommeren på Sørlandet, mens det er jevnere aktivitet året gjennom her på Vestlandet, sier Rislaa. ▶

 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ?? ERFAREN: Knut-Even Rislaa har jobbet om bord på redningssk­øyte siden 2018, her på Arendals-baserte RS «Inge Steensland» i 2013.
FOTO: TARALD REINHOLT AAS ERFAREN: Knut-Even Rislaa har jobbet om bord på redningssk­øyte siden 2018, her på Arendals-baserte RS «Inge Steensland» i 2013.
 ?? FOTO: REDNINGSSK­ØYTEN K.G. JEBSEN/NTB SCANPIX ?? I MØRKET: Dette bildet ble tatt fra båten Rislaa styrte på natt til torsdag.
FOTO: REDNINGSSK­ØYTEN K.G. JEBSEN/NTB SCANPIX I MØRKET: Dette bildet ble tatt fra båten Rislaa styrte på natt til torsdag.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PÅ SIDEN: Fregatten KNM «Helge Ingstad».
FOTO: NTB SCANPIX PÅ SIDEN: Fregatten KNM «Helge Ingstad».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway