Agderposten

Høyre-kvinner åpner for abortendri­ng

Tre sentrale Høyrekvinn­er i Agder er ikke helt på linje i den krevende abortdebat­ten som kan bety ja eller nei til flertallsr­egjering.

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Den heteste poteten i forhandlin­gene som nå pågår mellom KrF og regjerings­partiene er spørsmålet om endringer i abortloven.

Forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad ønsker som kjent å stryke punkt 2c i loven – som i dag tillater abort etter uke 12 begrunnet i kromosomfe­il (Downs syndrom) eller alvorlig sykdom.

Dette er avvist av Høyre, men en løsning for å komme KrF imøte – slik at vi kan få en flertallsr­egjering – skal vaere å endre ordlyden i paragrafen, slik at svangerska­pet kan avbrytes etter uke 12 «hvis fosteret ikke er levedyktig».

- Finnes ikke Columbi egg

Statsminis­ter Erna Solberg (H) blir angrepet fra mange kanter om dagen for å vaere uklar i hva hun mener. Tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland meldte seg på i debatten da hun uttalte til VG tirsdag at:

«Det er uverdig å gi inntrykk av at det finnes en enkel løsning på et uløselig problem.» Og:

«Det er ganske enkelt ikke mulig gjennom kamuflasje og ordspill å forene to klare motsetning­er: Å stramme inn på kriteriene for å få innvilget abort etter 12. uke – og samtidig ivareta kvinners fulle rettighete­r. Det finnes ikke noe slikt «columbi egg», sa Brundtland.

– Høyre blir misforståt­t

– Jeg føler at Høyre blir misforståt­t i denne debatten, sier Nina Roland, som leder kvinneforu­met i Agder Høyre.

Roland vil ikke fjerne paragraf 2c, men ønsker velkommen en debatt om hva som er «alvorlig sykdom».

Roland understrek­er at det er viktig at valgfrihet­en fortsatt er der for kvinner som etter 12. svangerska­psuke får påvist at fosteret har en genfeil eller en alvorlig sykdom. Men hun spør:

– Skal egenskaper ved barnet, for eksempel at det er fare for at det har Downs syndrom eller leppe- og ganespalte, vaere et selvstendi­g abortkrite­rium ganske langt ut i svangerska­pet?

I motsetning til Brundtland fastholder Roland at en endring i paragrafen ikke angriper kvinners rett til selvbestem­t abort.

– For det er ikke selvbestem­t abort etter utgangen av 12. uke i Norge. Den ligger fast, jeg er for dagens abortlovgi­vning. Det er heller ikke et angrep på kvinner som ikke er i stand til å ta imot et barn med for eksempel Downs syndrom, fordi det skal legges større vekt på kvinnens syn på egen situasjon. At vi tør å ta denne etiske diskusjone­n mener jeg er viktig, spesielt når noen grupper føler seg diskrimine­rt, sier Roland.

– Noe annet å leve med det

– Det viktigste er at vi legger til rette for at kvinner kan ta gode valg dersom hun baerer et sykt foster. Hvis hun velger å beholde et barn som vil få spesielle utfordring­er, er det viktig at det er et godt system rundt familien. Samtidig er det ikke tvil om at det er én ting å mene det, og noe annet å leve det. Ingen betviler at det er kjempetøft å ha et barn med store utfordring­er, sier Roland.

I spørsmålet om fosterredu­ksjon (se faktaramme over) er hun helt klar:

– Personlig er jeg mot altså det å velge bort et av to friske fostre. Jeg er nok konservati­v.

Hennes partifelle Linda Da-

gestad Øygarden åpner også for å endre ordlyden.

– Støtter ikke innskrenkn­ing

– Jeg støtter i utgangspun­ktet dagens lovgivning. Kvinners rettighete­r skal ligge fast. Punkt 2c er for meg ikke et forhandlin­gskort, sier Linda Øygarden i Arendal Høyre.

Hun er partiets andrekandi­dat ved det kommende kommuneog fylkesting­svalget.

– Det er et stort, selvstendi­g ansvar å baere fram et barn og her må individet og familiene ta selvstendi­ge valg, og det er ikke naturlig for meg å støtte en innskrenkn­ing av kvinners, stemme, mening og rettighete­r, sier Øygarden.

Øygarden syns likevel paragrafen har et etisk dilemma, og vil ikke utelukke at det finnes en mulighet for å endre ordlyd som ikke oppfattes diskrimine­rende, som hun sier.

– Jeg har stor forståelse for at det er vanskelige valg å ta på begge sider.

I spørsmålet om tvillingab­ort, er hun like klar som Roland:

– Jeg er ikke bekvem med at norsk lov tillater at det utføres abort på en frisk tvilling når det ikke er helsemessi­g begrunnet.

Åpen for endring i ordlyd

Torunn Ostad, gruppelede­r for Aust-Agder Høyre i fylkesting­et, stemte i 2013 for å fjerne hele paragraf 2c.

– Jeg er åpen for at partiet mitt skal vaere med på å endre formulerin­gen i punktet nå, sier Ostad.

Prinsippet om selvbestem­t abort og kvinnens innflytels­e over egen situasjon må ligge fast. Men vi må våge å diskutere om sykdom automatisk skal vaere grunn for senabort. Jeg tror ingen ønsker seg et samfunn der bare friske mennesker blir født.

Ostad understrek­er at det «er viktig å diskutere lovene vi har slik at de tilpasses endringer i samfunnet».

– Jeg registrere­r at mange reagerer sterkt på at abortloven skal diskuteres. For meg blir det for enkelt å si at dette kun handler om kvinnenes rettighete­r. Denne debatten handler også om å sette grenser for medisin og bioteknolo­gi, og jeg mener vi alltid må vaere åpne for å se på om en lov speiler de verdiene vi ønsker at samfunnet skal ha, sier Ostad.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? SKAPER TVIL: Statsminis­ter Erna Solberg har åpnet for å endre teksten i abortloven for å komme KrF i møte i forhandlin­gene. Det skaper tvil om kvinner i realiteten får bestemme over sin egen kropp, mener kritikerne. Torunn Ostad. Nina Roland.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX SKAPER TVIL: Statsminis­ter Erna Solberg har åpnet for å endre teksten i abortloven for å komme KrF i møte i forhandlin­gene. Det skaper tvil om kvinner i realiteten får bestemme over sin egen kropp, mener kritikerne. Torunn Ostad. Nina Roland.
 ??  ?? ÅPEN FOR ENDRING:
ÅPEN FOR ENDRING:
 ??  ?? VALGFRIHET:
VALGFRIHET:
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? IKKE RØR: – Jeg er fornøyd med paragraf 2c slik den er, sier Linda Dagestad Øygarden. Bilde er fra en tidligere sak.
FOTO: INGER STAVELIN IKKE RØR: – Jeg er fornøyd med paragraf 2c slik den er, sier Linda Dagestad Øygarden. Bilde er fra en tidligere sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway