Agderposten

EU venter med å fase ut norsk bankgarant­i

EU-kommisjone­n signaliser­er at utfasingen av den saernorske garantien for bankinnsku­dd kan bli ytterliger­e utsatt.

- Johan Falnes, NTB

Finansdepa­rtementet orienterte dsist uke om at EU-kommisjone­n har «signaliser­t mulig enighet» om en forlenget overgangso­rdning for Norge.

EU-kommisjone­n bekrefter opplysning­ene overfor NTB, men tar forbehold om at diskusjone­ne fortsatt pågår på teknisk nivå, og at de siste detaljene ennå ikke er på plass.

Saken har vaert en verkebyll i forholdet mellom EU og Norge helt siden finanskris­en i 2008.

Frist til nyttår

I utgangspun­ktet hadde EU lagt opp til at den norske ordningen skulle utfases innen 31. desember i år.

Men enighet har uteblitt, og EUs regelverk er fortsatt ikke innlemmet i EØS.

Bakteppet er at Norge i dag har en garanti som sikrer bankinnsku­dd på opptil 2 millioner kroner. EU har derimot satt grensa til 100.000 euro, altså under halvparten av det norske nivået.

Finansdepa­rtementet varsler nå at nivået på 2 millioner kroner vil bli videreført enn så lenge.

Skulle en framtidig enighet med EU bety at nivået må senkes, vil saken bli lagt fram for Stortinget. Der kan det fort bli bråk.

Men forhandlin­gene er ikke i mål, understrek­er finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

– Vi jobber fortsatt med det. Intensjone­n vår er å få på plass en løsning innenfor det rammeverke­t som er der, og ivareta våre interesser på en best mulig måte, sier hun til NTB.

Diskusjone­r i Brussel

Jensen var tirsdag i Brussel for å delta på et felles finansmini­stermøte for EU og EFTA.

Der møtte hun samtidig EUkommisjo­nens visepresid­ent Valdis Dombrovski­s sammen med finansmini­strene fra de to andre EØS-landene Island og Liechtenst­ein.

Dombrovski­s gikk ikke direkte inn på innskuddsg­arantien, men rådet ifølge EU-kommisjone­n de tre finansmini­strene til å begrense kravene til justeringe­r når EUs bankregler skal bakes inn i EØS-avtalen.

Forslag til substansie­lle endringer kan forsinke prosessen, advarte han.

Stort etterslep

Innskuddsg­arantien er del av en bunke på mer enn 300 rettsakter med bankregler som i løpet av de siste ti årene har kjørt seg fast i papirmølla i EØS.

– Men nå naermer vi oss løsninger. Det er viktig fordi det handler om å sikre finansnaer­ingen vår like gode rammebetin­gelser i hele det europeiske markedet som alle andre, sier Jensen.

Hun beskriver dialogen som god og sier både EU og EFTA nå har satt inn betydelige ressurser for å få unna det store etterslepe­t.

Håper på fortgang

Finans Norge mener det er viktig for banknaerin­gen å få de utestående rettsakten­e inn i avtaleverk­et.

– Så lenge rettsakten­e ikke er innlemmet i EØS, har du en usikkerhet om hva utfallet vil bli hvis noen bestemmer seg for å sette det på spissen og prøve dem. Vi befinner oss i en situasjon hvor vi egentlig lever på velvilje fra resten av det indre marked, sier direktør Ellen Bramness Arvidsson til NTB.

Hun advarer regjeringe­n mot å forsinke arbeidet ytterliger­e med «norske saerønsker» uten at det fins helt spesielle grunner til det.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FINANSMINI­STERMØTE: Finansmini­ster Siv Jensen deltok sist uke på et felles finansmini­stermøte i Brussel for EU og EFTA. Her snakker hun med blant andre Danmarks finansmini­ster Kristian Jensen (til venstre).
FOTO: AP/NTB SCANPIX FINANSMINI­STERMØTE: Finansmini­ster Siv Jensen deltok sist uke på et felles finansmini­stermøte i Brussel for EU og EFTA. Her snakker hun med blant andre Danmarks finansmini­ster Kristian Jensen (til venstre).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway