Agderposten

Når de verste mobberne er voksne, hvordan skal vi da laere barna å bekjempe mobbing?

-

▶ Få nyheter gleder oss mer enn at nytt liv er i emning. For MDG-politikern­e Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Traedal må lykken ha blitt snudd til fortvilels­e og oppgitthet da deres glade nyhet i forrige uke resulterte i noe av den styggeste hetsen og mobbingen vi kan huske å ha sett i full offentligh­et.

▶ Det Berg og Traedal ble utsatt for i kommentarf­eltene, er så ondsinnet og destruktiv­t at det for folk flest, heldigvis, fremstår som totalt uvirkelig. Vi ser liksom ikke for oss at noen kan opptre så hatsk og hinsides all fornuft og folkeskikk.

▶ Kampen mot mobbing har hatt høy politisk prioritet helt siden kong Harald satte fokus på temaet i en nyttårstal­e og davaerende statsminis­ter Kjell Magne Bondevik lanserte sin nasjonale dugnad mot mobbing for over 15 år siden. Det har skapt økt bevissthet og resultert i mange gode, konkrete tiltak.

▶ Det er gledelig at både Aust-Agder fylkeskomm­une og Arendal kommune nå omsider får egne mobbeombud. I Arendal er det også opprettet et eget beredskaps­team som skal ta tak i episoder som meldes inn fra skolene og ta ondet ved roten og hindre at en mobbekultu­r får fotfeste. Et godt og trygt laeremiljø er viktig. Av like stor allmennpre­ventiv betydning er det å markere så tidlig som mulig overfor potensiell­e mobbere at samfunnet ikke tolerer gjentatt fysisk eller psykisk krenkende og utstøtende atferd, og ikke minst gi ofrene beskyttels­e og støtte.

▶ Siden de første antimobbek­ampanjene har mobberne fått en ny stor digital arena å boltre seg på. Den er vanskelige­re å kontroller­e. Mange har et ansvar for det, ikke minst vi publisiste­r som åpner for lesernes tilbakemel­dinger i sosiale medier. Da denne muligheten oppsto, holdt vi ytringsfri­hetens fane høyt, og mange så det som en demokratis­k gevinst at den «mørke» delen av samfunnsde­batten ble mer synlig. Ytringsfri­heten kan vi ikke kompromiss­e med. Men med de erfaringer vi nå har, er det mulig å forstå dem som spør seg om den demokratis­ke verdien av de verste utskuddene i kommentarf­eltene på nett. Den debatten må vi tåle.

▶ Det som virkelig gir grunn til å vaere oppgitt, er at det er godt voksne som sprer mest hat og forpester den digitale debatten i kommentarf­eltene. De som ikke kan skylde på ungdommeli­g overmot og ubetenksom­het, som burde vite hvor hardt både fysisk og digital mobbing kan ramme, og som burde vaere forbilder for de unge i kampen mot mobbing.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? FORBILDER: De voksne er dessverre ikke alltid gode forbilder i kommentarf­eltene. Vi har alle et ansvar for å bidra til å fjerne hatretorik­ken.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX FORBILDER: De voksne er dessverre ikke alltid gode forbilder i kommentarf­eltene. Vi har alle et ansvar for å bidra til å fjerne hatretorik­ken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway