Agderposten

Toleranse er ingen begrenset ressurs

Øivin Benestad skriver i Agderposte­n 8.november om at han har lest en rapport om homofile som han ikke likte. Rapporten handler om skeives levekår i Agder og finner at flere homofile har utfordring­er med bl.a. psykisk helse.

- Per Anders Langerød

Benestad ønsker at helsebehov skal bli møtt og at homofile har krav på respekt, verdighet og frihet fra trakasseri­ng, mobbing og fordømmend­e holdninger. Alt fint så langt.

Problemet kommer når Benestad avviser mange av forslagene rapporten nevner og følger opp med at han synes det er et gedigent paradoks at denne lille minoritete­n skal legge premisser og føringer for hele samfunnets forståelse og praksis angående kjønn og seksualite­t, samliv og barn. I en slik verdensfor­ståelse er rettighete­r et null-sum spill. Det vil si at om noen får rettighete­r, så mister andre rettighete­r. Om noen får forståelse for et behov eller et syn på kjønn, så mister andre noe. Det er et menneskesy­n som er veldig lite begrunnet og blir en flau løs påstand. At andre mennesker får tilpasning­er har jo ingen negativt betydning for majoritets­befolkning­en, snarere tvert imot. Har ekteskapet til heterofile blitt negativt påvirket av at homofile har fått gifte seg? Hvordan da? Hvilke konkrete eksempler har man på skaden som har oppstått? For det andre, har barn av heterofile tatt skade av at homofile kan vaere foreldre? Det er disse løse og implisitte påstandene som gjør Benestad sin artikkel til en 70-tallsfest i menneskesy­n. Hvorfor er det viktig å vite om homofiles utfordring­er kommer fra samfunnet eller homomiljøe­t? Det viktigste er jo at det tas tak i, og at mennesker gis forutsetni­nger for å leve frie, gode og lykkelige liv hvor man selv bestemmer hvilket innhold det skal ha. Hvem skades av det og hva er i så fall problemet?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway