Agderposten

Fem gründere vil dele og inspirere

Å våge å miste fotfestet, si opp en jobb og satse for seg selv, – dét er morsommere og lettere å gjøre i Arendal enn Oslo.

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Det mener de fem gründerne vi møter i Kunnskapsh­avna på åpningsdag­en for Gründeruka.

– Arendal er veldig fint, for her er miljøet såpass lite at du raskt kommer i inngrep med sentrale personer som kan hjelpe deg videre, sier Lasse Kierulf Hammer, og får nikk fra medgründer Staale Reiersen. Sistnevnte jobbet som produktutv­ikler i et svensk selskaps om tilbød betalings løsninger.

– Jeg hadde en idé om hvordan vi kunne fornye oss gjennom moderne teknologi, men det ønsket ikke selskapet, og da sluttet jeg for å satse selv.

30.000 drosjer på kundelista

Sammen med barndomsko­mpis Kierulf Hammer, som kjente til transportb­ransjen i England, hoppet Reiersen i det. I dag eier og driver de selskapet The Payment House, med kontorer i London, Lisboa, Riga og Oslo. Hovedkonto­ret er imidlertid på Harebakken i Arendal.

På fem år har de rukket å «brenne av 75 millioner kroner» og blant annet fått 30.000 London-drosjer på kundelista.

Tirsdag forteller The Payment House-gründerne om sine erfaringer og hvordan de har fått 15 millioner fra Innovasjon Norge-støtte og på et Gründeruka- arrangemen­t i H2-bygget på Harebakken. Dét er bare ett av i alt 24 arrangemen­ter på fem dager under Gründeruka i AustAgder. Til sammenlign­ing er det 19 arrangemen­ter i Kristiansa­nd, forteller naeringsrå­dgiver Geir Hammersmar­k i Arendal. Nytt i år er at det etablerte naeringsli­vet i fylket også deltar på Gründeruka.

–Å dele kunnskap man har fått, er jo så mye gøyere enn å sitte og tviholde på dem for seg selv, sier fotograf Mona Hauglid, som etter mange år i svaert ulike bransjer, tok mot til seg å satset på drømmen om å leve av fotografer­ing. Den sprudlende nordlendin­gen holder til i kontorfell­essskapet Torggata 7 og skal dele sine erfaringer på Grüdnercam­p Torggata tirsdag ettermidda­g.

– Tanken er å gi inspirasjo­n til de som lurer på om de skal våge og satse og et nettverk som gjør at gründere og etablerte bedrifter finner hverandre, til begges fordel, sier Morten V. Haakstad, daglig leder Arendal Naeringsfo­rening.

Med baby og gründer i magen

– Jeg er fra San Francisco, der «alle» skal bli gründere. Her i Arendal er det så mye lettere å starte, for her er man raskt på fornavn med dem som kan hjelpe en videre, sier Jade Hendricks.

Hun var høygravid da hun for to år siden gikk innom Gründeruka. I magen hadde hun både et barn og en drøm om å starte for seg selv. I dag eier og driver hun bedriften Ctrl Alt Complete sammen med to andre kvinner. Alle tre kom fra administra­tive jobber i offshore-bransjen. I dag driver de tre landets første og eneste dokumentko­ntroll- og prosjektpl­anleggings­enter, fra Longum Naeringspa­rk, og torsdag er de blant gründerne som

deler sine erfaringer.

Åpent for mange

– Dette og de fleste andre arrangemen­tene er åpne for alle som er interesser­t, både de som er gründere og de som kanskje går med en drøm. Se oversikten på www.uka46.no, oppfordrer naeringsrå­dgiver Hammersmar­k.

– Gründeruka handler om kreativite­t, virksomhet­sutvikling, innovasjon, entreprenø­rskap og gründerska­p. Flere av arrangemen­tene er åpne for alle som er interesser­t, sier naeringsrå­dgiver i kommunen, Geir Hammersmar­k.

Blant gründerne på landsbasis er hele 72 prosent menn og 28 prosent kvinner. Gjennomsni­ttsalderen er 40 år. Kvinner etablerer bedrifter innen helse, omsorg og restaurant. Menn etablerer bedrifter innen IT, bygg og anlegg. Det går fram av tall fra Entreprenø­rskolen, NTNU og en rapport laget for Den Norske Bank av Menon Business Economics i 2015.

Her i Arendal er det vekst i antall nyetableri­nger (enkeltpers­onforetak og aksjeselsk­ap):

I 2016 ble det registrert 378 nye selskaper, mens i 2017 var tallet økt til 454.

 ??  ?? VÅGET: De vil dele for å inspirere flere gründere til å satse på drømmen; f.v. Morten V. Haakstad i Arendal Naeringsfo­rening, Staale Reiersen i The Payment House,Oddvar Godø Elgvin i Batfish, Jade Hendrickso­n i Ctrl Alt Complete, Eirik Kaaby i The Payment House, fotograf Mona Hauglidog naeringsrå­dgiver Geir Hammersmar­k. Lasse Kierulf Hammer var gått i et møte.
VÅGET: De vil dele for å inspirere flere gründere til å satse på drømmen; f.v. Morten V. Haakstad i Arendal Naeringsfo­rening, Staale Reiersen i The Payment House,Oddvar Godø Elgvin i Batfish, Jade Hendrickso­n i Ctrl Alt Complete, Eirik Kaaby i The Payment House, fotograf Mona Hauglidog naeringsrå­dgiver Geir Hammersmar­k. Lasse Kierulf Hammer var gått i et møte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway