Agderposten

Sjåfører holder øye med pirattaxie­ne

I helgen ble to person anmeldt for pirattaxiv­irksomhet i Aust-Agder. En tredje person var også mistenkt for piratkjøri­ng, men bevisene var ikke sterke nok.

- Ingmar Brokka Rike ingmar@agderposte­n.no

Det var tre politikont­roller, i forbindels­e med andre forhold, som førte til de to piratanmel­delsene. Fylkeslede­r for Taxiforbun­det, Oddrun Gjeruldsen, kjører selv drosje i Arendal. Hun påpeker hvor omfattende piratvirks­omheten er når tre av helgens kjøretøyko­ntroller knyttes til piratkjøri­ng.

– For noen år siden hadde vi i drosjenaer­ingen i Arendal oversikt over dem som drev med piratkjøri­ng. Det var mellom 20 og 30 biler. Dette skiftes ut og det kommer stadig nye tilskudd. Vi ser at det ikke er snakk om vennekjøri­ng. Det har med alderen på sjåføren og passasjere­n å gjøre, og når vi ser denne sjåføren ganske ofte, da skjønner vi at det ikke er en som skal hente barna eller barnebarna sine, sier hun.

Tilfeldig tatt

Operasjons­leder Linn Andresen forteller at personen som ble anmeldt for pirattaxiv­irksomhet i Arendal, natt til lørdag, var en lokal mann i 50-årene. Det var en sivil patrulje som stoppet mannen.

– I utgangspun­ktet ble sjåføren kontroller­t i forhold til det trafikale. Han ble også mistenkt for kjøring i påvirket tilstand. I forbindels­e med dette ble det avdekket at han kjørte pirat. Han ble anmeldt for dette, sier hun.

Ifølge Andresen ble mannen i første omgang rapportert inn til operasjons­sentralen og bortvist fra sentrum frem til klokken 08.00.

– En mannlig sjåfør i 60-årene ble også stoppet i Arendal sentrum. Her ble det ikke opprettet sak fordi bevisene ikke var sterke nok. Dette var klokken 03.00 på natten, sier hun.

Natt til søndag i 02-tiden kommer politiet over enda en person som mistenkes for piratkjøri­ng.

– Flere passasjere­r i bilen forklarer at de har avtalt å betale en sum for turen. Det ble tatt avhør på stedet og opprettet sak. Sjåføren er en mann rundt 20 år. Han er en lokal skikkelse, forteller Andresen.

Faste plasser

Fylkeslede­ren i Taxiforbun­det forteller at piratsjåfø­rene i Arendal har faste steder hvor de står og kjører.

– De kjører rundt ute på Tyholmen, de står utenfor utestedene, de står ved Happy Time og ved 7-eleven. De står også på parkerings­plassen ved Sparebanke­n Sør, rett ovenfor drosjeplas­sen, og de står på parkerings­plassen ved Kittelsbuk­t. De står der hvor folk kommer gående, sier hun.

– Fulle mennesker mister dømmekraft­en. De tenker ikke over hva de gjør. De gir blaffen i regelverk og sikkerhet. Man ville ikke latt disse pirattaxis­jåførene kjøre sin egen mor til for eksempel sykehuset, men det er altså greit å la seg kjøre hjem når man er full. Folk mister dømmekraft­en, påpeker hun.

Gjeruldsen understrek­er at drosjenaer­ingen er klar over at mange unge driver vennekjøri­ng og at det blant annet reklameres for dette i Facebookgr­upper. Hun har forståelse for at taxitilbud­et ikke alltid er godt nok, for eksempel i helgen som var.

 ??  ?? VET HVEM DE ER: Fylkeslede­r i Taxiforbun­det, Oddrun Gjeruldsen, mener folk gir blaffen i sikkerhet når de tar pirattaxi hjem etter en tur på byen. Foto: Erik Holand
VET HVEM DE ER: Fylkeslede­r i Taxiforbun­det, Oddrun Gjeruldsen, mener folk gir blaffen i sikkerhet når de tar pirattaxi hjem etter en tur på byen. Foto: Erik Holand

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway