Agderposten

Undersøker ulykke

Statens havarikomm­isjon for transport har bedt politiet i Agder om å innrapport­ere saken om ambulansen som krasjet på E18 i Arendal søndag kveld.

- Ingmar Brokka Rike og Silje Bratland Roksvåg ingmar@agderposte­n.no

Ambulanses­jef, Knut Inge Skoland, ved Sykehuset Telemark forteller at alle tre ansatte som var i ambulansen ble utskrevet fra sykehuset i Arendal etter en legesjekk søndag kveld.

– De tre ansatte ble hentet av to utsendte fra oss. De var tilbake i Skien litt ut på natten, sier han.

Ulykken skjedde i 18-tiden søndag kveld rundt én kilometer øst for Haslestad ved kommunegre­nsen mellom Arendal og Tvedestran­d. Sammenstøt­et mellom personbile­n og ambulansen skal, ifølge politi på stedet, ha skjedd i høy hastighet.

Preget av hendelsen

Ambulanses­jefen i Telemark forteller at de tre ansatte er preget av situasjone­n og hendelsen.

– De føler veldig på dette i forhold til ansvaret de har for pasienten. Det er tungt for de å ha vaert involvert i en slik ulykke, selv om skyldspørs­målet ikke er avklart. Det er innebygget i ambulansea­rbeidere at de skal hjelpe, ikke selv vaere involvert, sier han.

De første meldingene etter ulykken søndag kveld var at ambulansep­ersonellet var kjørt til Arendal sykehus med lettere skader. Skoland sier at alt tyder på at alt står bra til med de.

– De hadde verken synlig eller indre skader, men de skal alltid til en legesjekk etter en slik ulykke. De tre vil også bli fulgt opp av vår bedriftshe­lsetjenest­e, dersom det skulle oppstå seinskader, eller dersom de får vondt i ettertid, sier han.

– Alle brukte bilbelte

Ambulanses­jefen forteller at i ambulansen satt to av de ansatte foran, mens den tredje satt bak i bilen sammen med pasienten. Alle brukte sikkerhets­belte under ulykkestid­s- punktet.

– Den som sitter bak sitter i en ledsagerst­ol ved siden av båren. Denne stolen har også sikkerhets­belter. Man sitter alltid med belte under transport. Pasienten ligger med hodet forover og er festet med firepunkts sikkerhets­sele på bryst og skuldre, samt et enkeltbelt­e over beina. Det går også veldig bra med pasienten. Vedkommend­e er godt ivaretatt og har heller ikke hatt skader i forbindels­e med ulykken, sier Skoland.

Ett år gammel ambulanse

Ambulansen som krasjet på E18 er en ett år gammel Mercedes Sprinter. Ambulanses­jefen sier det er en av sykehusets nyeste og mest moderne biler. Ifølge Skoland er ambulansen i svaert godt teknisk stand. Han beskriver den som et trygt og godt transportm­iddel for pasienter. Ifølge Skoland kjøres det i Telemark mellom 26.000-27.000 oppdrag i året.

– Vi vil følge opp pasienten igjen så snart vedkommend­e er tilbake i Telemark. Vi vil følge opp både pasienten og pårørende siden det har vaert en ekstraordi­naer hendelse. Vi har tidligere hatt mindre hendelser med ambulanser hvor for eksempel et speil har blitt knust i møte med motgående trafikk. Vi kan ikke si at vi har hatt noe lignende ulykke på mange år, sier han.

Vil se på saken

Avdelingsd­irektør for veiavdelin­gen ved Statens Havarikomm­isjon, Rolf Mellum, forteller at de kjenner til ulykken på E18 søndag kveld. Han sier at havarikomm­isjonen ble gjort kjent med saken gjennom mediene og at de har bedt om en innrapport­ering av saken fra politiet.

– Vi ønsker å følge med på alvorlige ulykker hvor utryknings­kjøretøy er involvert ved å innhente noe informasjo­n. Vi vil på bakgrunn av innrapport­eringen vurdere om dette er en ulykke som kan ha et laeringspo­tensial for en eventuelt undersøkel­se, sier han.

Ambulanses­jefen forteller at et bilberging­sselskap fra Arendal frakter ambulansen tilbake til Telemark mandag. Han sier at de ikke har hørt noe fra Statens vegvesen angående ulykken. Kommunikas­jonsrådgiv­er i Statens vegvesen Region Sør, Kari Liheim Sund, forteller at veivesenet ikke har vaert involvert i ulykken og heller ikke hatt folk ute på saken.

– Ulykkesvak­ten ble ikke tilkalt i forbindels­e med denne ulykken. Det er trafikksta­sjonen i Tønsberg som har et spesialist­ansvar når det gjelder ambulanser, og de har heller ikke blitt kontaktet. Det er oftest politiet som tilkaller vakta. I noen tilfeller så er det veitrafikk­sentralen som melder det inn, sier Sund. ▶

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? FRONT MOT FRONT: Seks personer ble sendt til Arendal sykehus etter en frontkolli­sjon mellom en ambulanse og en personbil på E18 ved Haslestad søndag kveld.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD FRONT MOT FRONT: Seks personer ble sendt til Arendal sykehus etter en frontkolli­sjon mellom en ambulanse og en personbil på E18 ved Haslestad søndag kveld.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway