Agderposten

– Må få ro til å jobbe

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Sammenstøt­et mellom KNM «Helge Ingstad» og tankskipet «Sola TS», og årsaken til det, er et tema som opptar mange. Og naturligvi­s for dem som selv vet hvordan forholdene er til sjøs og selv har hatt ansvaret for mannskap, last og skip.

Skipsfører Lars Vidar Moen er formann i Arendals Sjømandsfo­rening hvor medlemmene utgjør mange år med skips- og offshore-erfaring.

– Dette opptar oss

– Ja, det er klart at dette er noe som opptar oss, når vi møtes. Dette er det store temaet dette, forteller formannen.

Men han maner til ro og ber om at folk holder seg unna spekulasjo­ner. Det siste som behøves nå, er forståsegp­åere mener Lars Vidar Moen.

– Burde ikke offentligg­jøres

– Det er ikke bra at lydloggen er offentligg­jort av VG, det virker bare forstyrren­de på etterforsk­ningen. Jeg synes synd på skipssjefe­n og de øvrige involverte som får bruddstykk­er av hendelsen og mange teorier spredd ut slik. Nå må Havarikomm­isjonen

KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola i nattemørke­t klokken 4.02 torsdag morgen.

Fregatten var på vei tilbake til Haakonsver­n etter å ha deltatt i NATOøvelse­n Trident Juncture.

Tankskipet Sola hadde nettopp hentet oljelast på Sturetermi­nalen i Øygarden kommune. få arbeidsfre­d til å gjøre en skikkelig jobb. Det er langt mer enn det som er kommet frem til nå, som den skal bygge sin konklusjon på. Det aller viktigste er at det de kommer frem til, er det endelige resultatet som det ikke hefter noe tvil om. Og nettopp fordi det er så viktig med et grundig arbeid, har altså kommisjone­n inntil 12 måneder på seg til å komme med sitt resultat, understrek­er skipsfører Moen.

Er et trafikkert område

Men, han har en viktig presiserin­g:

– Dersom kommisjone­n avdekker noe som har direkte betydning for den daglige virksomhet­en i Sjøforsvar­et eller ved skipstrafi­kk generelt, så må de komme ut med det, slik at nye feil kan forhindres, sier han.

Han vil ikke bidra til noen spekulasjo­ner om årsaken, og sier at det trolig gjelder sjøfolk generelt. Han har selv seilt i området med bøyelastes­kip og kjenner både Mongstad- og Sturetermi­nalen godt. Han bekrefter at det er trafikkert område, og nettopp derfor er det altså en strekning som er spesielt overvåket av en trafikksen­tral, naermest på lik linje med slik det er i luftfarten. ▶

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX ?? SAMTALETEM­A: Her jobber de med å tømme den havarerte KNM «Helge Ingstad» ute ved Sturetermi­nalen.
FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX SAMTALETEM­A: Her jobber de med å tømme den havarerte KNM «Helge Ingstad» ute ved Sturetermi­nalen.
 ?? FOTO: J.P. CHRISTENSE­N ?? ENGASJERER: Formann Lars Vidar Moen i Arendals Sjømandsfo­rening, sier fregattuly­kken engasjerer medlemmene.
FOTO: J.P. CHRISTENSE­N ENGASJERER: Formann Lars Vidar Moen i Arendals Sjømandsfo­rening, sier fregattuly­kken engasjerer medlemmene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway