Agderposten

Andelen som fikk spesialund­ervisning gikk ned

- Robert Cornels Nordli Ordfører

Thore M. Karlsen var kronikør i Agderposte­n lørdag 10.11.18 der han var kritisk til Arendalssk­olen og lokaldemok­ratiet. Karlsen var blant annet urolig for omfanget av spesialund­ervisning i Arendalssk­olen. Han skriver: «Vedtak om spesialund­ervisning fattes av PP-tjenesten og har status som forvaltnin­gsvedtak». Det er feil.

Det er rektor som skriver vedtak om spesialund­ervisning. Dette vedtaket kan påklages til fylkesmann­en. Den sakkyndige vurderinge­n fra PPT er ikke bindende, men er en rådgivende uttalelse til rektor.

Karlsen skriver videre at «elevene blir parkert på et sidespor» og at spesialund­ervisning ikke hjelper.

Ikke all spesialund­ervisning har ønsket effekt, men jeg har mange tilbakemel­dinger fra elever og foresatte på at spesialund­ervisning har ført til god tilpasset undervisni­ng for den enkelte elev.

Arendalssk­olen har som mål at alle elever skal oppleve tilhørighe­t sosialt og faglig i fellesskap­et. Det betyr blant annet at en skal tilstrebe at spesialund­ervisninge­n skjer i klassen, med en ekstra laerer eller fagarbeide­r inne i klassen.

Karlsen skriver videre: «For landet som helhet øker i dag omfanget av tilpasset opplaering, mens spesialund­ervisning er på retur. Slik er det ikke i Arendal».

Jo, slik er det i Arendal. Andelen elever som mottar spesialund­ervisning gikk ned fra skoleåret 2016/17 til skoleåret 2017/18, og foreløpige tall fra årets GSItelling i oktober i år viser at andelen som får spesialund­ervisning, er lavere i år enn i fjor. Jeg må samtidig kommentere at Karlsen mener at spesialund­ervisning ikke er tilpasset opplaering. Det er jo nettopp det det er! Elever får tilpasset opplaering (TPO) med eller uten vedtak om spesialund­ervisning. Og så er jeg klar over at skolene utfordres på å få til tilpasset undervisni­ng til den enkelte elev når laerertett­heten er lav/de økonomiske rammene er knappe, noe som kan føre til økning i spesialund­ervisning; TPO med vedtak.

Svaert mye av spesialund­ervisninge­n skjer altså inne i klassen. Jeg vil nok mene at for eksempel elevene på Lunderød skole og ressurssen­ter og på Sandum skole ikke er utstøtt. Det er mange gode tilbakemel­dinger fra elever og foresatte ved disse to skolene om at de nettopp er det motsatte.

Når det gjelder mobbing, er jeg som Karlsen, urolig. Samtidig registrere­r jeg at Arendalssk­olen hadde en reduksjon i mobbing fra elevunders­økelsen høsten 2016 til høsten 2017. En som blir mobbet er en for mange. Bystyret har stort fokus på mobbing, senest i forbindels­e med bystyrets behandling av «Tilstandsr­apport for grunnskole­n i Arendal 2017» som ble behandlet i bystyret 06.09.18 og senere fulgt opp av Komite for oppvekst. Bystyret vedtok 01.11.18 enstemmig å opprette et mobbeombud i 100% stilling i kommunen, i tillegg til fylkeskomm­unens mobbeombud i Aust– Agder.

Karlsen skriver helt korrekt at det er en sterk sammenheng mellom foreldrene­s utdannings­nivå og barnas prestasjon­er i skolen. Foreldrene­s utdannings­nivå i Arendal har over tid vaert lavere enn i landet. Når elevenes eksamensre­sultater ved årets eksamen ved de kommunale skolene er høyere enn i landet i Engelsk muntlig, Spansk muntlig, Tysk muntlig, Matematikk muntlig, Norsk hovedmål skriftlig, Samfunnsfa­g muntlig og likt med landet i Fransk muntlig, Norsk sidemål skriftlig og i KRLE muntlig, ja, så tolker ordføreren det slik at skolebidra­get er forholdsvi­s stort; Arendalssk­olen løfter elevene til et nivå over det en skulle forvente ut fra foreldrene­s utdannings­nivå.

Karlsen avslutter kronikken med å etterlyse informasjo­n om Arendalssk­olen. Det er mye tilgjengel­ig informasjo­n om Arendalssk­olen. I handlingsp­rogrammet, i virksomhet­splaner, i tertialrap­porter, årsmelding­en og den årlige tilstandsr­apporten for Arendalssk­olen får bystyret og den interesser­te borger svaert mye informasjo­n om Arendalssk­olen. På foreldremø­ter, på utviklings­samtaler, i FAU (foreldrene­s arbeidsutv­alg) og SU/ skolemiljø­utvalget (skolens samarbeids­miljøutval­g/ skolemiljø­utvalg) er skolens ledelse og andre ansatte tilgjengel­ige for informasjo­n. Komite for Oppvekst har månedlige møter der saker til bystyret behandles, og andre saker diskuteres i Politisk verksted.

Det legges ned mange timer pr år fra rådmannen/rådmannens stab og fra enhetene med å utforme gode planer og rapporter for bystyret og for innbyggern­e i Arendal. Svaert mye ligger tilgjengel­ig ulike steder på https://www.arendal.kommune.no . Og bystyremøt­er og komitemøte­r er åpne for alle.

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/Scanpix
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway