Agderposten

Diktatoren ut av vår by

- Finn Våge Leder av eritreakom­iteen

Geir Lid har dokumenter­t eritreerne­s uverdige liv i Norge gjennom 15 sammenheng­ende reportasje­r. Dette er et maratonløp og et vell av informasjo­n som må premieres en dag! Han har avdekket et stadig mer splittet samfunn der folk ikke stoler på hverandre, men der frykt, oppgitthet og sinne råder.

Eritreere lurer på om kirken og de eritreiske foreningen­e har sin lojalitet hos regimet de flyktet fra. De stusser når deres tolker advarer dem mot å si noe negativt om lederne i Eritrea og de som hater diktaturet har forstått at de blir utestengt fra såkalt kulturelle foreninger.

FN, EU og den Nederlands­ke regjering påpeker at de at eritreiske myndighete­r følger etter sin diaspora for å presse dem til å betale skatt og tie om regimets overtramp mot eget folk.

Noen mener det dreier seg om det en ordinaer flyktninge­spionasje som innvandrer­e fra ulike land opplever. Men gjennom reportasje­ne i Agderposte­n ser vi at en hel etnisk gruppe som blir ”angrepet” av en fremmed makt. En selvinnsat­t diktator i Eritrea og hans medhjelper­e splitter, presser og truer ved hjelp av kirker, tolker og eritreiske barne-, ungdoms- og voksenfore­ninger. Mange eritreere sier at regimet har et nettverk av angivere som rapportere­r tilbake til Eritrea.

Striden og frykten er ikke kommet til Norge med eritreerne som har flyktet med livet som innsats, men gjennom diktatoren­s utvalgte personer som foreninger, kirker og frivillige språkskole­r til å bli politiske redskap. Vi har fått et delt eritreisk samfunn der de to gruppene har egne kirker og foreninger.

Men demokratie­t undergrave­s når folk kastes ut fra møter og fester eller når kirker og foreninger unnlater å fortelle at tilhører den delen som har sympati til regimet i Eritrea. Estifanos Tewoldbrha­n Zeweld som leder 40 eritreiske kirker i Norge, sier at flyktninge­ne liker diktatoren og han tier når den gamle og syke Patriarken ble arrestert av presidente­n for 12 år siden. Han forteller Agderposte­n at den avsatte Patriarken Antonius er hans åndelige fader, samtidig som prestens øverste leder forteller hele verden at Antonius har mistet troen. Den andre kirken som er fri fra regimet benekter disse påstandene. De sier at Estifanos skjuler at han styrer en regimekirk­e som forholder til Antonius motpart den nye lederen Lukas. Men alt benektes.

Eritreisk ungdomsfor­ening på Sørlandet inviterte i fjor et danseband helt fra Asmara i regi av en politisk ungdomsflø­y av regimet. Men ingenting ble sagt til utleier at foreningen støttet regimet i Eritrea.

Lederne som skulle vise vei villeder – ikke bare norskeritr­eerne, men også det norske samfunn.

De unnlater å opplyse om at det finnes to sett av kirker og foreninger og at de tilhører den regimevenn­lige gruppen. Hadde de lagt fakta på bordet ville leieavtale­r og byggesøkna­der sannsynlig­vis blitt stanset fordi vi ønsker ikke å støtte tilhengere av totalitaer­e regimer. Ville den eritreiske kirken i Kristiansa­nd blitt bygget dersom politikern­e hadde visst at denne kirken skjulte at den støttet et brutalt regime?

Dersom norske ledere skjuler essensiell­e opplysning­er i viktige saker, får de sparken. Avtaler de har inngått på bakgrunn av tilbakehol­dt viktig informasjo­n, blir øyeblikkel­ig annullert. Takket vaere at vi har opparbeide­t slike verdier og en presse som stadig vokter øvrigheten, er Norge et rikt land i dag.

Fagmann på radikalise­ring Kjetil Grødum, sier at reportasje­ne berører og engasjerer ham og at vi må ta på dette på alvor og gjøre noe med. Men hva gjør vi og hvem skal gjøre det?

Noen politikere i Stavanger og stortingsr­epresentan­ter har forsøkt å gjøre noe, men de regimevenn­lige gruppene av foreninger og kirker fortsetter som før. Grunnen til at ingen forandring skjer, er fordi de norsk-eritreiske medhjelper­e til regimet i Eritrea bare benekter all sympati og tilknytnin­g med regimet. Dette kan vi ikke godta lenger fordi stor etnisk gruppe lider. Dessuten sløses offentlige kulturmidl­er bort på diktaturve­nnlige organisasj­oner som er politiske organisasj­oner. Mange mener at store utgifter til sosialbuds­jett også kunne spart ved å fjerne årsaken til frykten og uroen blant eritreere.

Vi baserer i dag alle våre politiske tiltak på faglige undersøkel­ser. Det må vi også kunne forlange i denne saken. Geir Lid har påpekt uverdige forhold blant eritreere. Vi kan komme et stykke med å forlange mer åpenhet kontroll og innsyn , gjennomfør­ing av møter og kontroll av regnskap. Men skal bli istand til å beskytte eritreere for en fremmed makt, må regjeringe­n og Jan Tore Sanner (H) følge konkret opp denne saken som en nasjonal sak. Sanner kan straks iverksette en vitenskape­lige undersøkel­sen som er forutsetni­ngen og grunnlaget for å kunne møte benektinge­ne med fakta.

Kjell Ingolf Ropstad i KrF har nok merket seg Agderposte­ns avsløring av uverdige forhold blant eritreere. Med en godt formulert ny tekst om integrerin­g i den nye regjerings­plattforme­n, kan mye røskes opp i. Det er like viktig som antallet på nye flyktninge­r. Skal 25000 norskeritr­eerne som nå sitte fanget i diktatoren­s nett komme seg inn i samfunnet på en normal måte, må noen nye setninger skrives og noen millioner satses på en vitenskape­lig undesøkels­e. Først når dette er på plass, har vi forutsetni­nger til å få diktatoren og hans hjelpere ut av våre byer og ut av vårt land.

Geir Lid sine reportasje­r gir allerede eritreere håp om en framtid der levet kan leves i frihet!

 ??  ?? FAKSMILE: To av Agderposte­ns reportasje­r i serien om flyktnings­pionasjen. Agderposte­n 22. oktober (t.v.) og 27. oktober.
FAKSMILE: To av Agderposte­ns reportasje­r i serien om flyktnings­pionasjen. Agderposte­n 22. oktober (t.v.) og 27. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway