Agderposten

En både trist og farlig situasjon

Politiske løftebrudd og beslutning­er bidrar til politikerf­orakt. Og det kan ramme andre partier, som ikke opptrer slik Venstre og KrF har gjort overfor sine velgere siste året. Dette er både en trist og farlig situasjon.

- Torunn Tørå, Nedenes

Jeg skal begrense historikke­n til vedtak og uttalelser før og rett etter Stortingsv­alget 2017, siden det er denne storingspe­rioden dette innlegget handler om. Venstre:

På Venstres landsmøte i Ålesund 2017 ble det vedtatt som valgstrate­gi for Stortingsv­alget 2017 «å gå for en blågrønn regjering og samtidig øke samarbeid på borgerlig side». Rett etter valget sa partileder Trine Skei Grand at det var «svaert lite sannsynlig at Venstre gikk i regjering sammen med FrP». Rett før Venstres landsmøte i mars 2018 ville hun «kaste FrP ut av regjering». Det var uenighet i partiet om veivalg, men vedtak fra partiets høyeste organ og fra partileder ga god grunn til å tro at det var uaktuelt å sitte i regjering med FrP. 17. januar 2018 tiltrådte Venstre den blå-blå regjeringe­n med Høyre og FrP.

KrF:

På landsmøtet til KrF i april 2017 var vedtak om regjerings­deltakelse i korthet som følger:

1. KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017.

2. KrF vil arbeide for en regjering som består av flest mulig av sentrumspa­rtiene og partiet Høyre. Regjerings­samarbeid med FrP er ikke aktuelt.

3. Dersom et regjerings­samarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig, må KrF søke andre gjen- nomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.

På det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november 2018 vedtok partiet å gå inn i regjeringe­n bestående av Høyre, Venstre og FrP.

Høyre:

Etter valget høsten 2017 dannet Høyre og FrP regjering sammen.

Høyre var godt kjent med landsmøtev­edtaket i KrF. Partiet valgte å gå i regjering med FrP. Det var i full visshet om at det måtte bli uten KrF.

Men statsminis­teren og Høyre har aldri respektert og tatt konsekvens­en av det vedtak KrF gjorde på sitt landsmøte i 2017. Erna Solberg fortsatte jevnlig med «å fri» til KrF om å bli med i regjeringe­n, som FrP er en del av.

På det ekstraordi­naere landsmøte i KrF 2. november d.å. fikk Høyre og Solberg uttelling for en slik holdning og politikk, da KrF valgte å gå i regjerings­forhandlin­ger, stikk i strid med det landsmøtet i 2017 vedtok for denne stortingsp­erioden.

Jeg har vokst opp med at løftebrudd er løgn. Det er hverken en kristen dyd eller en saerlig god menneskeli­g egenskap. Når partier begår løftebrudd overfor sine velgere, svekker det troverdigh­eten til politiske partier - slik Venstre og saerlig KrF har gjort overfor sine velgere. Valgløfter skal gjelde for en stortingsp­eriode. Det forventer velgerne. Når et parti likevel bryter løfter midt i en stortingsp­eriode, er det alvorlig for den nødvendige tillitt mellom politikere og landets borgere.

KrF’s partileder Knut Arild Hareide har vaert rakrygget og lojal overfor det vedtak partiets landsmøte gjorde i april 2017 hva angår regjerings­deltagelse på borgerlige side: Støtte til en regjering med Solberg som statsminis­ter i en høyre/sentrumsre­gjering, men uten FrP. Han har fronta vedtaket utad og fulgt opp partiets løfte overfor velgerne. Likeså har han fulgt opp punktet i landsmøtet­s vedtak om å søke andre gjennomsla­g for partiets politikk (pkt. 3), dersom en regjering med sentrum/Høyre ikke er mulig. Som nå nylig i forslaget om å ta kontakt med SP og AP med sikte på regjerings­samarbeid.

En partileder skal selvsagt følge opp det partiets øverste organ har vedtatt, i samarbeid med resten av partiet. Det har Hareide gjort. Men så har KrF to nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, som har valgt ikke å følge landsmøtet­s vedtak, men aktivt å motarbeide det. Og det midt i en stortingsp­eriode. Jeg kan ikke huske at det noensinne har skjedd i et politisk parti, at nestledere over tid undergrave­r og arbeider mot et landsmøtev­edtak, uten at det har fått noen som helst konsekvens­er for dem. Som nå med de to nestledern­e i KrF. Like oppsiktsve­kkende er det, at disse to faktisk fikk gjennomsla­g på partiets ekstraordi­naere landsmøte for noen dager siden. Med et knappest mulig flertall og med et vedtak, som er i strid med landsmøtev­edtaket fra 2017 og med kontrakten, som ble inngått med partiets velgere ved storingsva­lget høsten samme år.

Etter dette landsmøtet i KrF risikerer vi nå at to av regjerings­partiene, Venstre og KrF, kan bli sittende i en regjering, som begge partiene lovte velgerne ikke å bli en del av.

Når man ikke lenger kan stole på at politiske partileder­e følger opp det eget parti prinsipiel­t og verdimessi­g har vedtatt, og som velgere ha stemt på, mister partier og politikere sin troverdigh­et. Det kan svekke politisk engasjemen­t og resultere i dårligere valgdeltag­else. Det farligste er at det på sikt kan svekke troen på demokratie­t.

 ??  ?? POLITISKE LØFTER: Innsendere­n gir ros til KrFs partileder Knut Arild Hareide, men stiller seg kritisk til nestledern­es handlemåte, blant annet Kjell Ingolf Ropstad (t.h.). Foto: NTB Scanpix
POLITISKE LØFTER: Innsendere­n gir ros til KrFs partileder Knut Arild Hareide, men stiller seg kritisk til nestledern­es handlemåte, blant annet Kjell Ingolf Ropstad (t.h.). Foto: NTB Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway