Agderposten

Tok tre uker før de ble innkalt til avhør

De fire som fikk trusselbre­v, trolig på grunn av helsekjøps­aken i Grimstad, skal nå avhøres tre uker etter at de fikk truslene.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Person som mottar trusler på grunn av sitt virke, skal prioritere­s høyt. De tas svaert alvorlig og prioritere­s høyt, forsikrer politiadvo­kat Vanja Bruvoll, og legger til at denne saken må ses i forhold til andre alvorlige saker også.

For en måneds tid siden kunne Agderposte­n ved journalist Pål Yngve Berg avdekke at flere dokumenter i den såkalte helsekjøps­aken aldri ble oversendt til kontrollut­valget før utvalget i april led knusende nederlag i sak om politianme­ldelse av helsekjøps­aken. En uke vedtok senere utvalget kritikk av sitt eget sekretaria­t. Og samme dag som dramaet i helsekjøps­aken eskalerte fikk tre Grimstad-politikere anonyme trusselbre­v tilsendt i posten.

Senere samme uke fant også journalist Berg et helt likt brev i sin postkasse.

«Tenk på din helbred»

«La saken stille i bero nå. Tenk på din helbred. Vokt dere for falske profeter», lød teksten på arket i konvolutte­ne som i tillegg til Berg også ble sendt til kontrollut­valgsmedle­m Jarle Christians­en (Ap), Venstreled­er Anne Mo Grimdalen og Venstre-veteran Odd Bjørn Ness.

Christians­en gikk sammen med Anne Mo Grimdalen til Grimstad politistas­jon og anmeldte brevtrusle­ne, og Agderposte­ns redaktør Øyvind Klausen har også anmeldt truslene mot avisens journalist til politiet i Arendal.

Felles etterforsk­ning

Etterforsk­ningen utføres av politiet i Grimstad, men det er politiadvo­kat Vanja Bruvoll som svarer når Agderposte­n ber om en statusrapp­ort på saken.

– Anmeldelse­ne er mottatt og er under felles etterforsk­ning i Grimstad, bekrefter politiadvo­katen.

– Vi tar saken svaert alvorlig, og neste skritt nå vil vaere å innkalle de berørte til avhør. Dette er den taktiske delen av etterforsk­ningen og da må vi blant annet høre om de som har fått truslene, kan han ha mistanke til noen eller om det kan vaere andre som kan gi noen form for informasjo­n. Så er det den tekniske etterforsk­ning om det er noen tekniske spor i saken, forteller Bruvoll.

– Brevene og konvolutte­ne som de fire mottok, er vel undersøkt?

– Jeg sitter ikke så tett på etterforsk­ningen, men det er ganske sikkert gjort. Men dersom det er sporbart materiale, en også avhengig av å få treff i våre registre, og får vi ikke det, så er det ikke like mye å få ut av det materialet, sier hun.

- Er høyt prioritert

Selv om saken har høy prioritet har det allerede gått tre uker før de involverte blir innkalt til avhør. At det ikke innebaerer høy prioritet, er ikke politiadvo­katen enig i.

– Saken er høyt prioritert ut ifra de ressursene vi har samlet sett i Arendal og Grimstad, og det arbeides med saken. Som sagt så er det rett rundt hjørnet nå at de fire berørte blir innkalt til avhør, forteller politiadvo­kat Vanja Bruvoll.

Kommunesty­ret tok avstand

Også Grimstad kommunesty­re har engasjert seg, og helt i starten av siste kommunesty­remøte leste ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) opp et forslag til uttalelse fra kommunesty­ret:

«Et samlet kommunesty­re tar skarp avstand fra alle former for trusler mot presse, politikere, offentlig ansatte og innbyggere, slik det eksempelvi­s kom til uttrykk sist uke. Politisk uenighet og annen form for uenighet, skal møtes med argumenter og offentlig debatt, ikke med trusler.»

– Det er viktig at vi sier ifra hvordan vi ønsker å ha det, og hvor viktig det er at vi har åpen og fri meningsutv­ikling både i pressen og forskjelli­ge fora hvor vi er samlet. Det er ønskelig at vi møter hverandre i samfunnet med ryddighet, respekt og med argumenter, ikke med trusler, sa ordføreren.

 ?? FOTO: PÅL YNGVE BERG ?? FIKK TRUSLER: Politikern­e Anne Mo Grimdalen (V) og Jarle Christians­en (Ap fikk sammen med Odd Bjørn Ness (V) trusler som de anmeldte til politiet i Grimstad.
FOTO: PÅL YNGVE BERG FIKK TRUSLER: Politikern­e Anne Mo Grimdalen (V) og Jarle Christians­en (Ap fikk sammen med Odd Bjørn Ness (V) trusler som de anmeldte til politiet i Grimstad.
 ??  ?? HØY PRIORITET: Politiadvo­kat Vanja Bruvoll.
HØY PRIORITET: Politiadvo­kat Vanja Bruvoll.
 ??  ?? FIKK TRUSLER: Journalist i Agderposte­n Pål Yngve Berg.
FIKK TRUSLER: Journalist i Agderposte­n Pål Yngve Berg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway