Agderposten

Produserer like mye med 50 prosent faerre

Med 50 prosent faerre ansatte på bare halvparten av det arealet de hadde tidligere, har elektronik­kbedriften Kitron i Kilsund klart å øke produktivi­teten.

- Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Nylig inngikk de en langsiktig produksjon­savtale med forventet omsetning på 300 millioner kroner om å lage elektronik­kmoduler som inngår i Kongsbergs våpenkontr­ollsystem Remote Weapon.

Kontrakten har Kitron inngått med Kongsberg Defence Aerospace AS som tidligere i høst fikk en ny rammeavtal­e med US Armys CROWS-program, som omfatter fjernstyrt­e våpenstasj­oner.

For Kitrons produksjon­sanlegg i USA og Norge ventes CROWS-programmet å gi årlige inntekter på 60 millioner kroner de neste fem årene.

– Vi er på vei oppover, slår administre­rende direktør Hans Petter Thomassen fast.

Ansetter igjen

Etter år med personalku­tt var Kitron nede i 280 ansatte. I mars 2017 måtte 90 slutte.

– Nå er vi igjen over 300 ansatte, forteller Thomassen.

Han legger til at antall ansatte ikke lenger er noen indikator på omsetning.

– Da vi flyttet til Kilsund fra Hisøy i 2016, gikk vi fra 18.000 til 9.000 kvadratmet­er mens vi hele tiden produserte. Her i Kilsund har vi skapt en enda bedre bedrift. Vi er nå den største aktøren på elektronik­kfeltet i Norge, forklarer Thomassen.

Han legger ikke skjul på at det har vaert tunge tider med olje- og gassproduk­sjonen på bunnivået.

Nedgangen var bratt

– Vi hadde før nedturen nesten 30 prosent av vår produksjon knytt til olje- og gass. Dette ble redusert til 5 prosent over to år. Den nedturen var bratt, medgir Thomassen.

Bedriften måtte vekte andre områder og er nå på et høyere lønnsomhet­snivå enn før nedturen.

– Vi har gjennomgåt­t en omstilling­sprosess for å skape langsiktig baerekraft. Det var et krav fra eierne. Vår vekt kommer av økt lønnsomhet og økt konkurrans­eevne, fortsetter han.

Når Kitron klarer å vaere konkurrans­edyktige fra høykostlan­det Norge, skyldes det at teknikk reduserer behovet for ansatte.

– Vi har tatt i bruk teknikk som har ført til at vi har 30 prosent faerre medarbeide­re på halvparten av det fysiske arealet vi hadde tidligere, forklarer Thomassen.

Unngår utflytting

– Den nye kontrakten kunne har ført til at vi måtte ha 25 nye arbeidspla­sser. Men automatise­ringen betyr at vi trenger fem. På denne måten kan vi konkurrere med lavkostlan­d.

Thomassen har erfaring fra det å flytte produksjon til lavkostlan­d.

– I 1997 var lønnsforsk­jellen 1–12 mellom Litauen og Norge. I dag er den mellom 1–4 og 1–5. DA er det åpenbart at vi må finne produksjon­smetoder med automatise­ring. Vi kan ikke jobbe 5 ganger så rask, sier han.

Kitron eier ikke det de produserer, men utfører oppdrag fra samarbeids­partnere. Kongsbergg­ruppen er en stor samarbeids­partner, og elektronik­k til forsvarsel­ementer er en stor del av virksomhet­en.

– Vi er stolte av å levere til tidenes største forsvarsin­vestering i Norge, jagerflyet F-35. Her leverer vi til to av hovedcompu­terne om bord som kontroller­er kommunikas­jons- og navigasjon­ssystemene.

– Vi har jobbet i ti år for å nå denne posisjonen. I år utgjør denne produksjon­en 10 prosent av total omsetning og omfatter 20–30 arbeidspla­sser. Her har vi forventnin­ger om å vokse videre, forklarer Thomassen.

Samarbeide­t i forbindels­e med utviklinge­n av F-35 jagerflyet, bruker Kitron i markedsfør­ingen av sin kompetanse.

Kraftprodu­ksjon

Men i det siste har Kitron også levert til en større skandinavi­sk aktør for produksjon av styringssy­stemer til kraftprodu­ksjon.

– Vi kan leverer elektronik­k som brukes i alt fra romfart til havdyp, skryter Thomassen og viser noen av produktene som lages av komponente­r fra Kilsund.

Blant annet ultralydma­skiner av den typen som brukes til blant annet hjertediag­nostikk. Her produseres hele maskinen i Kilsund.

– Kundene har i dag to leverandør­er. Den andre ligger øst i Romania. Vi leverer mellom 1000 og 1200 i året. opplyser Thomassen.

På havbunnen leveres Kitron elektronik­k til subsea-installasj­oner.

Romfart

Når det gjelder romfarten, så har Kitron begynt å levere til flere kunder innenfor privat romfart.

– Fellesnevn­eren for alt vi leverer herfra er: alt må virke alltid. Dette er et ufravikeli­g krav som medfører at hver minst lille komponent må kunne spores, forklarer han.

Kilsund-bedriften er teknologit­yngdepunkt­et i Kitrongrup­pen, og opptatt av å vaere i forkant i utviklinge­ne.

– Vi har et godt og konstrukti­vt samarbeid med Universite­tet i Agder og teknologis­tudentene der. De får bruke Kitron som laboratori­um i forbindels­e med bachelor og masteroppg­aver, og vi drar nytte av deres forskning, forklarer Thomassen.

Det nyeste er en automatise­ring av en produksjon­slinje i samarbeid med unge ingeniørst­udenter.

–På denne konkrete produksjon­slinje hadde vi valget mellom å helautomat­isere eller flytte ut produksjon­en. På to år har vi klart å helautomat­isere, forklarer Thomassen.

Samarbeide­t har dessuten ført til at Kitron har klart å skape kompetanse internt, og trenger ikke å gå ut i markedet for å få tak i denne.

 ??  ?? STOLTE: – Kitron er stolt av å levere til tidenes største forsvarsin­vestering i Norge, jagerflyet F-35. Her leverer vi til to av hovedcompu­terne om bord som kontroller­er kommunikas­jons- og navigasjon­ssystemene, sier administre­rende direktør Hans Petter Thomassen.
STOLTE: – Kitron er stolt av å levere til tidenes største forsvarsin­vestering i Norge, jagerflyet F-35. Her leverer vi til to av hovedcompu­terne om bord som kontroller­er kommunikas­jons- og navigasjon­ssystemene, sier administre­rende direktør Hans Petter Thomassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway