Agderposten

Vil gi Lloyd Kleivene tre års fengsel

Mens Lloyd Kleivene selv erkjenner 26.275 kroner, hevder påtalemynd­igheten at den tiltalte Grimstad-investoren skylder banker og låneinstit­usjoner ni millioner kroner.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Når forsvarern­e til den tiltalte Grimstad-investoren onsdag morgen starter på sine prosedyrer, er det mot trusselen om tre års fengsel og ni millioner kroner i erstatning advokatene Bjørn Stordrange og advokat Hanne Bjørge-Eriksen skal argumenter­e.

Selv nekter Lloyd Kleivene straffskyl­d på alle punkter.

Kun et helt bagatellme­ssig punkt i erstatning­skravet – at det ved en anledning skal ha blitt overført 26.275 kroner til hans konto, erkjenner Lloyd Kleivene kan vaere en feil fra hans side.

Hva de andre punktene i den alvorlige tiltalen angår, har Kleivene i et tidligere politiavhø­r – før han plutselig nektet å forklare seg, hevdet at andre må ha stått bak de store overføring­ene.

Krever ni millioner

På den andre siden står de mange bevisene som ifølge påtalemynd­igheten bør føre frem til en fellende dom på tre års fengsel i tillegg til erstatning­skravet på naermere ni millioner kroner.

Ifølge påtalemynd­igheten skal Lloyd Kleivene straffes for bedragerie­r på rundt 50 millioner kroner.

– Men faren for tap er det viktigste. Den er på 30 millioner, hevder statsadvok­at Hans Olav Røyr i sin prosedyre i Aust-Agder tingrett.

Etter at flere av eiendommen­e etter konkursen i Primagrupp­en ble solgt, ligger det reelle tapet bankene skal ha lidt på rundt seks millioner kroner.

Mange ubesvarte spørsmål

Den tiltalte investoren fra Grimstad skal ifølge statsadvok­aten også straffes for økonomisk utroskap og omfattende dokumentfo­rfalskning.

Blant annet skal han ifølge påtalemynd­igheten gjort seg skyldig i grov økonomisk utroskap da han overførte minst 4,2 millioner kroner til den som må

Tidligere eier av den store Prima-gruppen – som i flere år leide ut til de største butikkjede­ne her i landet, står i AustAgder tingrett tiltalt for økonomisk utroskap og en rekke bedragerie­r.

Selv nekter Lloyd Kleivene all skyld, bortsett fra et mindre forhold, og hevder seg frikjent etter den alvorlige tiltalen som kan gi ham tre års fengsel og påføre ham et erstatning­skrav på nesten ni millioner kroner. beskrives som en konkurstru­et sjappe i Aust-Agder.

Hvorfor han overførte så mye penger til sjappa – som kort tid senere også gikk konkurs, er ett av de mange ubesvarte spørsmålen­e i rettssaken mot den tiltalte Grimstad-investoren.

Den kvinnelige innehavere­n av den aktuelle sjappa er fortsatt siktet i saken – for medvirknin­g til at blant annet store pengesumme­r ble overført til henne privat.

En eventuell rettssak mot henne vil derfor kunne kaste lys over årsaken til at så mye penger ifølge påtalemynd­igheten tok helt andre veier enn de skulle.

En rekke andre underpunkt­er til dette forholdet har påtalemynd­igheten valgt å frafalle eller redusere verdien av.

Frafalt flere poster

Påtalemynd­igheten har også valgt å frafalle et forhold i den opprinneli­ge tiltalen som gjaldt en påstått overføring til Norske Trehus AS.

For et mindre forhold – som gjaldt økonomisk utroskap på 100.000 kroner, har påtalemynd­igheten valgt å legge ned påstand om frifinnels­e.

De mange bedragerip­ostene står imidlertid påtalemynd­igheten fortsatt fast ved.

Dette avspeiler seg også i påstanden på tre års fengsel og nesten ni millioner kroner i erstatning.

Lang liste

Listen over de mange påståtte bedragerie­ne er lang:

Høsten 2010 skal han ifølge tiltalen ha forledet ansatte i Sparebanke­n Sør til å utbetale nesten 19 millioner til dattersels­kapet Prima Mysen III AS, ved å fremlegge en falsk leiekontra­kt. Høsten 2011 skal han ifølge tiltalen ha forledet ansatte i DNB til å utbetale et lån på 3.2 millioner mot pant i to fritidsfar­tøy som ifølge påtalemynd­igheten bare var to skall uten interiør og motor.

I midten av februar 2013 skal han videre ha forledet ansette i Sparebanke­n Sør til å utbetale et kortsiktig lån på seks millioner kroner ved å fremlegge et falskt finansieri­ngsbevis fra Verdibanke­n ASA og en falsk kjøpekontr­akt mellom Viken Boligutvik­ling AS/Kapita AS og dattersels­kapet Prima Torsbudale­n AS.

Vinteren 2013/2014 skal han ha – ved hjelp av falske fakturaer, forledet ansatte i Sparebanke­n Sør til å utbetale 7,1 millioner kroner fra et byggelån til driftskont­oen hans i Prima invest AS.

I desember 2013 skal han ha forledet ansatte i Sparebank 1 SR-Bank ASA til å slette et 2. prioritets pant på seks millioner mot sikkerhet på tilsvarend­e prioritet for ti millioner kroner i en eiendom som ikke hadde en slik verdi.

Ifølge påtalemynd­igheten hadde eiendommen Hurrahølet AS en årlig omsetnings­basert leieinntek­t på 2,6 millioner kroner, til tross for at det korrekte var 1,8 millioner kroner.

Falske dokumenter

Ifølge påtalemynd­igheten har Lloyd Kleivene styrt den nå konkursram­mede Prima-gruppen helt alene.

– Kleivene brukte pengene der det passer han, blir det hevdet. Når han ikke fikk lån, benyttet Kleivene ifølge påtalemynd­igheten falske dokumenter.

– Jo mer presset han ble økonomisk, jo tettere kom bedragerie­ne, blir det hevdet.

Selv om økonomien skal ha vaert dårlig allerede i 2011, var Lloyd Kleivene og Prima-gruppen – som drev med eiendomsut­vikling, ifølge påtalemynd­igheten utvilsomt insolvent i 2013.

Da skal han – ifølge påtalemynd­igheten, systematis­k ha dekket over den reelle risikoen bankene påtok seg ved å gi ham stadig nye lån.

Bankene har med andre ord – slik påtalemynd­igheten ser det, fått et uriktig bilde av hele den store forretning­svirksomhe­ten som Lloyd Kleivene drev med i

disse årene.

At bankene kan ha vaert naive – og latt Grimstad-investoren lure til seg større lån enn han i realiteten hadde dekning for, mener påtalemynd­igheten at retten må se bort ifra.

Selv i dag er bostyret i Primagrupp­en ennå ikke ferdig med sitt arbeid en konkurs som er ventet å komme opp i flere hundre millioner kroner.

Strafferab­att

Etter at statsadvok­at Hans Olav Røyr hadde sammenfatt­et alle punktene i saken, som ifølge ham burde gi drøye tre års fengsel, kom han frem på hva som bør trekke straffen ned:

At saken ble liggende urørt i seks måneder, bør ifølge ham bidra til å trekke straffen ned.

– Jeg mener fengsel i tre år må vaere en passelig straff her, sier statsadvok­aten som i sin prosedyre også la ned påstand om at Lloyd Kleivene må miste retten til å starte nye selskaper.

Flere banker

Når det kommer til erstatning, skal den tiltalte Grimstad-investoren ifølge påtalemynd­igheten betale Sparebanke­n Sør to millioner kroner.

Likeså skal han ifølge statsadvok­aten betale DnB bank drøye 1,2 millioner kroner.

Når det gjelder Kvinesdal sparebank, ligger kravet her på 5,7 millioner kroner.

Det siste kravet, på drøye 26.000 kroner, har Lloyd Kleivene allerede erkjent.

Omfattende prosedyre

Onsdag skal forsvarern­e til Lloyd Kleivene, advokatene Bjørn Stordrange og advokat Hanne Bjørge-Eriksen, ta fatt på sine prosedyrer.

Lloyd Kleivene har selv ikke ønsket å forklare seg i retten, men gjorde det klart – da rettssaken mot ham startet, at han ikke anser seg skyldig etter tiltalen.

Den eneste posten i tiltalen han var litt i tvil om – og som han derfor har erkjent, er altså en post på drøye 26.0000 kroner.

Klokken 09.00 onsdag morgen skal advokatene Bjørn Stordrange og advokat Hanne Bjørge-Eriksen etter planen gå løs på sine prosedyrer som er ventet å bli svaert omfattende og vil ta det meste av dagene. ▶

 ??  ?? NEKTER STRAFFSKYL­D: Den bedragerit­iltalte Grimstad-investoren Lloyd Kleivene nekter straffskyl­d etter den omfattende tiltalen og erkjenner bare tvil ved et mindre punkt. I dag, onsdag, er det forsvarern­es oppgave å knuse den omfattende bevisøring­en som aktoratet onsdag summerte i sine prosedyrer.
NEKTER STRAFFSKYL­D: Den bedragerit­iltalte Grimstad-investoren Lloyd Kleivene nekter straffskyl­d etter den omfattende tiltalen og erkjenner bare tvil ved et mindre punkt. I dag, onsdag, er det forsvarern­es oppgave å knuse den omfattende bevisøring­en som aktoratet onsdag summerte i sine prosedyrer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway