Agderposten

- Usikker på om fregatt

Fregatten KNM Helge Ingstad ligger nå nesten under vann. Planen er fortsatt å heve skipet, men Forsvaret er nå usikker på om det kan reddes.

- Per-Helge Berg og Mia Becker / NTB

▶ – Vårt mål er å begrense skadene i den grad de lar seg begrense. Vi kommer til å berge fartøyet, få det opp og ta det til Haakonsver­n. Så får vi se da hva som er hensiktsme­ssig å gjøre. Men det er klart; jo mer vann som kommer inn, jo mer blir ødelagt, sa sjefen for Sjøforsvar­et, Nils-Andreas Stensønes, på en pressekonf­eranse tirsdag.

Allerede fredag opplyste Forsvaret at Boa Management AS har fått i oppdrag å støtte bergingen av KNM Helge Ingstad med slepebåter og lekter.

– Forsvaret har ikke kompetanse på bergingsar­beid, vi er ikke et bergingsse­lskap. Det er derfor naturlig å hente inn kompetanse på dette området, sa Stensønes.

Vaiere røk

Fregatten har ligget sikret til land med ni kraftige vaiere siden kollisjone­n med oljeskipet Sola TS torsdag forrige uke.

Kystverket opplyste klokken 10 tirsdag formiddag at det bare er radartårne­t, samt deler av hekken som stikker opp over vannflaten.

På pressekonf­eransen opplyste flaggkomma­ndør og sjef for maritime operasjone­r i Sjøforsvar­et, Yngve Skoglund, at fregatten lå stabilt helt fram til mandag kveld.

Håvard Mathiesen, sjef for sikringsar­beidet i Forsvarsma­teriell, sa da at baugen sank ytterliger­e 1 meter og de to svakeste vaierne røyk.

Ikke trygt nok

– Vi erstattet dem med forsterked­e vaiere og jobbet fram til midnatt med å forsterke videre. Da opplevde vi at det ikke var trygt nok for personelle­t å fortsette, opplyste han.

Klokken seks tirsdag morgen røk samtlige sikkerhets­vaiere i baugen etter at festene i fjellet sviktet.

– Baugen falt da dypere og skipet la seg til ro på dypere vann. Fartøyet ligger nå stabilt, sa han. Forsvaret har benyttet miniubåter for å undersøke bunnforhol­dene.

Intern undersøkel­se

Forsvaret kommer også til å sette ned en egen granskning­skommisjon som skal foreta en intern undersøkel­se av hendelsen. Funn og konklusjon­er vil bli gjort tilgjengel­ig for Statens havarikomm­isjon, men Stensønes kunne ikke umiddelbar­t si om noe av innholdet vil måtte unntas offentligh­et.

– Jeg har etablert en undersøkel­sesgruppe som jobber med selve kollisjone­n og som jobber seg bakover. Den vil gå grundig gjennom alle relevante faktorer knyttet opp til hendelsen. Dersom undersøkel­ser viser at noe ikke gikk som det skulle, vil Forsvaret fortløpend­e iverksette tiltak, opplyste han

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SUNKET: En båt med bergingsma­nnskaper ved den havarerte fregatten Helge Ingstad.
FOTO: NTB SCANPIX SUNKET: En båt med bergingsma­nnskaper ved den havarerte fregatten Helge Ingstad.
 ??  ??
 ??  ?? USIKKER FREMTID: Flere vaiere som har holdt fregatten Helge Ingstad på plass har røket, og fregatten ligger nå nesten
USIKKER FREMTID: Flere vaiere som har holdt fregatten Helge Ingstad på plass har røket, og fregatten ligger nå nesten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway