Agderposten

Offentlige ansatte laerer seg nok snart at moderasjon er en plussfakto­r. For noen.

-

▶Landets offentlig ansatte gleder seg sikkert allerede til vårens vakreste eventyr. Neste års mellomoppg­jør kan bli en riktig så lystelig historie for de rundt 700.000 som jobber i kommuner, fylkeskomm­uner og stat, dersom de skal ta alvorlig hva deres arbeidsgiv­er tydeligvis mener med moderasjon.

▶I år etter år har skiftende regjeringe­r manet til moderasjon for alle, og i år etter år har de i praksis vist at dette ikke gjelder dem som sitter på toppen i våre statlig eide selskaper. Nå har Riksrevisj­onen undersøkt lederlønni­ngene i perioden 2014 til 2017 og funnet at de gjennomgåe­nde øker langt sterkere enn den vanlige lønnsutvik­lingen. På tross av at staten sitter med all makt i disse selskapene, blir det altså år etter år tillatt at toppledere er lønnsleden­de. Riksreviso­r Per-Kristian Foss har blant annet trukket frem NSBsjef Geir P. Isaksen, som fikk 1,3 millioner bare i bonus i fjor. Europas mest tålmodige passasjere­r kunne dermed notere seg at ikke alt står stille i NSB.

▶Ar▶eiderparti­ets Nils Kristen Sandtrøen har også rørt kraftig på seg, og i NRKs Dagsnytt atten fikk radiolytte­rne oppleve at ryggmargsr­eflekser også kan vaere hørbare. Sandtrøens svar på den statlige lederlønns­bonanza var å gå til angrep på privatiser­ing generelt og lønnen til toppsjefen i togselskap­et Go-Ahead spesielt. Det er synd noen foretrekke­r sidesporet når saken dreier seg om lønnsbetin­gelser for ledere i bedrifter som stort sett er skjermet for konkurrans­e og marked. Det er ingen grunn til at monopolbed­rifter skal holde seg med sjefer som helt unødvendig overbetale­s med våre skattepeng­er.

▶Men enda verre er det at vi holder oss med politikere av skiftende farge som ikke evner å sørge for at deres egne retningsli­njer følges opp i statsbedri­ftenes styrer. Vi er redd for at den bensinen som gjennom flere år er helt på bålet kan bli dyrt for oss alle.

▶Senterpart­iet gjorde det mandag kjent at det i sitt alternativ­e budsjett vil fryse de høyeste lederlønni­ngene, blant annet for å finansiere billigere drivstoff. Og Aps leder av kontrollko­miteen, Dag Terje Andersen, har proklamert lederlønns­økningen som «alvorlig og dramatisk». Regjerings­partiene tar selvfølgel­ig også Riksrevisj­onens rapport på det største alvor. Men det er altså liten grunn til å ta dem saerlig alvorlig. De sier de vil, men ingen får det til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway