Agderposten

Retorikk i store bokstaver synes å vaere hennes teknikk

- Geir Fredrik Sissener, gruppelede­r Arendal Høyre.

Nina Jentoft (AP) har nok et unyansert motsvar i Agderposte­n 8.11.2018 til mitt leserinnle­gg. Gjentakend­e retorikk i store bokstaver synes å vaere hennes taktikk. Men det betyr ikke at det blir mer rett av den grunn. Nina Jentoft kommentare­r ikke mitt hovedanlig­gende, nemlig at dagens Regjeringe­n i år etter år gir gode økonomiske rammer til kommunene i Norge.

Således legges forholdene til rette for at det kan leveres gode kommunale tjenester og at den er mulighet for kommune å opparbeide en økonomisk buffer ved fondsavset­ninger.

Alle kommuner i Norge har utfordring­er av ulik grad, også Arendal kommune. Vi i Arendal Høyre har aldri påstått at det kun skal løses med effektivis­ering. Men det er riktig at vi har tro på systematis­k og målrettet arbeid med å kvalitetss­ikre våre kommunale tjenester. Vi mener det er svaert viktig at de ansatte i helse og omsorg kan bruke sin verdifulle tid på en best mulig måte med pasientene, med barnehageb­arna, med skoleeleve­ne, med de som ønsker å få godkjent et byggetilta­k og de som trenger hjelp i en vanskelig livssituas­jon. Derfor vil vi fjerne tidstyver, forenkle tjenestepr­osesser, redusere unødvendig byråkrati og ta i bruk innovative løsninger og teknologi. Dette må skje på en metodisk måte og med rett verktøy. LEAN er valgt som en kvalitetsm­etode og verktøy. Det har vi tro på fordi det fordrer at de ansatte involveres sammen med ledere og tillitsval­gte. Vi har tro på at de sammen finner de beste løsningene. Vi har tro på en laerende organisasj­on der enheter som har høstet gode erfaringer, kan dele de gode historiene. Vi kommer heller ikke utenom klare og tøffe prioriteri­nger. For oss er de lovpålagte oppgavene utvilsomt viktigst.

AP gikk til valg på at de skulle føre en ansvarlig økonomisk politikk. Men da må de også tåle kritikk når det nå tyder på et betydelig netto driftsunde­rskudd i 2018, anslagsvis på flere titalls-millioner. Jeg synes det er direkte usaklig når Nina Jentoft prøver å skape et inntrykk ovenfor leserne at den Høyre-ledede posisjonen i forrige periode ikke førte en god og ansvarlig økonomisk politikk. Hun kaller det vanskjøtte­t økonomi. Det er korrekt at vi fikk et pensjonsav­vik i 2014. Det avviket ville kommet uansett hvem som hadde vaert i posisjon og det vet AP godt. Videre glemmer hun å nevne at netto driftsover­skudd i perioden 2011-2015 (Høyrestyrt posisjon) var høyere enn foregående periode der Ap-styrte. Hun glemmer også da å nevne at AP i perioden 2007-2011 naer hadde brukt opp alle avsatt i fond. Dagens posisjon skal ha honnør for at det nå er 100 millioner på disponible fond. Jeg mener det har vaert muliggjort gjennom Regjeringe­ns rammetilsk­udd og at det har vaert ekstraordi­naere skatteinnt­ekter på blant annet formueskat­t.

Nina Jentoft (AP) påstår videre at Høyre både i Regjering og lokalt gradvis bygger ned velferdsor­dningene og at det lokalt føres et forsvar for en politikk som rammer de svakeste i vårt lokalsamfu­nn. Det er jeg ikke enig i. Regjeringe­n har gjennomfør­t en historisk satsning både innen rus og psykiatri, sykehuskøe­ne er kraftig redusert, det er innført pakkeløp innen kreftbehan­dling som har medført effektiv og ikke minst rask behandling, historisk innsats for tidlig innsats i skolen og arbeidsled­igheten er rekordlav. I forbindels­e med budsjett 2019 presentert­e Arendal Høyre fem prioritert­e satsningso­mråder: 1) prioritere utsatte eller sårbare mennesker.

2) Styrke skolen og tidlig innsats. 3) Styrke og reformere helse og omsorgstje­nestene.

4) flere i arbeid og 5) redusert eiendomssk­att (en usosial og urettferdi­g skatt). Vi mener at vi som samfunn blir målt på vår evne til å ta vare på og beskytte sårbare mennesker. Det mener vi er en forpliktel­se og at ansvar vi har. Noen eksempler på vår politikk; vi har vi stått på for å få på plass Drømmenes hus i Lassens hus som er et lavterskel­tilbud innen psykisk helse. Her er vi naer en løsning med politisk flertall i bystyret. Vi står på for at flere skal eie egen bolig (fra leie til eie), og vi har stått på for å få på plass et nytt bygg på Røed for barn med utfordring­er. Vi var med å tilrettele­gge for 9-mannsbolog­ene på Romstølen for unge voksne med saerlige behov. Høyre tar og vil alltid ta et sosialt ansvar- til beste for alle.

 ??  ?? FÅR SVAR: Ap-politikeen Nina Jentoft (i forgrunnen) får svar på sitt tidligere innlegg. Bildet er hentet fra kommunepla­nurtvalget i Arendal, der hun er leder. Foto: Agderposte­n-arkiv.
FÅR SVAR: Ap-politikeen Nina Jentoft (i forgrunnen) får svar på sitt tidligere innlegg. Bildet er hentet fra kommunepla­nurtvalget i Arendal, der hun er leder. Foto: Agderposte­n-arkiv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway