Agderposten

En rekke feilaktige påstander

- Tom Nysted Konsernsje­f Agder Energi

I leserinnle­gget «Fra et forbrukerp­erspektiv er effektpris­ing både totalt uakseptabe­lt og uanstendig» 12. november fremsettes en rekke uriktige påstander om Agder Energis virksomhet.

Utbyttene fra Agder Energi er viktige for velferdssa­mfunnet vårt. Nivået på utbyttene fastsettes ikke i «lukkede styrerom og i praksis unndratt demokratis­k kontroll», som Thore K. Karlsen hevder. Utbyttene fastsettes av eierne våre i møter som er åpne for offentligh­eten, og saksdokume­ntene er offentlig tilgjengel­ige i kommunenes postlister og på nettsiden agdereiern­e. no. Videre spørsmål om utbyttepol­itikken må stilles til våre eiere.

De norske nettselska­pene er regulert av Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE). NVE har besluttet å innføre nye, automatisk­e strømmåler­e, samt at nettselska­pene kan kreve avlesnings­gebyr fra kunder som nekter å få installert ny måler. Agder Energis eiere kan altså ikke instruere nettselska­pet til å ikke kreve dette gebyret, eller å la kundene lese av målerne selv. Nettselska­pene kan kreve nettleie fra kundene innen rammer fastsatt av NVE. Utbyttet som Agder Energi-konsernet betaler til eieren inngår ikke i disse rammene. NVE sendte i november 2018 forslag om å innføre effekttari­ffer basert på abonnert effekt ut på høring. Forslaget ble møtt av mye motstand i bransjen, og NVE bearbeider nå dette forslaget. Det er altså ikke vedtatt innføring av effektpris­ing fra 2019. Effektpris­ing betyr en høyere pris i de timene hvor forbruket er på det høyeste. Det stemmer at det er behov for å investere 140 milliarder kroner i det norske strømnette­t frem til 2025. Prognoser fra NVE viser at industrive­kst, flere datasentre og elektrifis­ering av transport kan føre til at strømforbr­uket øker med hele 24 TWh frem mot 2035. NVE forventer også økt kraftprodu­ksjon. Det betyr at kapasitete­n i strømnette­t må økes betydelig, noe som krever store investerin­ger og dermed økt nettleie for kundene.

Klarer vi i større grad å fordele det økte strømforbr­uket jevnere gjennom døgnet vil det vaere behov for mindre utbygging av strømnette­t. For eksempel kan oppvarming av varmt vann, lading av elbiler, osv. legges til tider på døgnet hvor forbruket ikke er på det høyeste. Varmekable­r kan kobles ut i perioder uten at det går utover komforten. En eller annen form for effektpris­ing for å stimulere til å fordele og flytte forbruket vil nok komme – men det er altså ikke vedtatt ennå.

Agder Energi tar både leveringss­ikkerheten og samfunnsan­svaret på alvor, og virksomhet­en drives i tråd med de lover og retningsli­njer som myndighete­ne og eierne våre gir oss. Det mener jeg er anstendig!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway