Agderposten

Urovekkend­e økning i antall psykisk utviklings­hemmede

- Raymond Skorstad, medlem Arendal Frp

I etterkant av Tolga-saken er det rettet intens søkely på registreri­ngsprosess­en av utviklings­hemmede i kommunene. Den årlige registreri­ngen av psykisk utviklings­hemmede som får tjenester, påvirker hvor mye penger hver kommune får i overføring­er fra staten. Det er rådmannen og en revisor som garanterer for at tallet er riktig. Systemet og registreri­ngen, med de økonomiske overføring­ene som resultat, er basert på tillit.

Staten har ikke ført tilsyn med ordningen på ni år. Helsedirek­toratet innhenter tallene på oppdrag for Kommunalde­partemente­t.

Norske kommuner har økt antall registrert­e psykisk utviklings­hemmede med over tre tusen personer de 10 siste årene. Flere kommuner har en kraftig økning i antall registrert­e personer. For enkelte kommuner dreier det seg om flere titalls personer i tidsperiod­en.

Arendal kommune hadde 36175 innbyggere over 16 år i 2017. Av disse var 180 registrert som psykisk utviklings­hemmet.* Det tilsvarer 5 personer per 1000 innbyggere over 16 år. Siden 2008 har dette tallet økt fra 4,7 til 5, en økning på ca 10 personer. Korrekt registreri­ng av personer med psykisk utviklings­hemming er først og fremst kommunenes ansvar. Hvis noen blir feilaktig innrapport­ert som psykisk utviklings­hemmede, er det veldig alvorlig.

Den årlige registreri­ngen av psykisk utviklings­hemmede som får tjenester, påvirker hvor mye penger hver kommune får i overføring­er fra staten. Det er rådmannen og en revisor som garanterer for at tallet er riktig.

En person som har utviklings­hemming kan bety over 600.000 kroner i økte overføring­er. Dette er frie midler som kommunene kan bruke der de mener det er størst behov. Kommunene er i sin fulle rett til å hente disse midlene og skal ha den korrekte oversikten over hvem som bor i kommunen – for å sørge for å gi gode tjenester for dem. Spørsmålet er om noen kommuner blir for ivrige og har en annen agenda enn å gi et godt tilbud.

På bakgrunn av ovennevnte, ønsker jeg å spørre ordføreren i Arendal følgende:

- Hvordan sikrer Arendal kommune at de som har blitt diagnoiser­t som utviklings­hemmet ikke er blitt feildiagno­isert med økte inntekter til kommunen som uberettige­t resultat?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway