Agderposten

På sin plass å etterlyse et større politisk engasjemen­t

Vi ble lettet da vi åpnet avisa på lørdag 10.11.18 og så overskrift­en: «Må noen varsle før vi får debatt om vanskelige forhold i Arendalssk­olen?» Vi synes det er flott at noen løfter dette, for det er på høy tid!

- Inger Brokka de Ruiter Arendal SV Gjermund Orrego Børtinghus Bjørndahl Leder av oppvekstko­miteen, Arendal SV

Utdannings­forbundet har tidligere satt søkelys på dette, da de avslørte at i løpet av en måned undervises elever i Arendalssk­olen av ufaglaerte vikarlaere­r 1000 timer. Dette er et uforsvarli­g høyt tall og går helt klart utover kvaliteten i undervisni­ngen til elevene.

Det er mye bra i kronikken til Thore K. Karlsen, og den tar opp betimelige spørsmål. Vi synes det er på sin plass at man etterlyser større politisk engasjemen­t, involverin­g og debatt rundt innhold og kvalitet i skolen. Karlsen setter spesielt søkelys på to viktige saker, mobbing og spesialund­ervisning. Men når han går inn på løsningen på disse utfordring­ene må vi si at vår begeistrin­g stopper.

Nordahl-utvalget kom tidligere i år med en rapport, på bestilling fra regjeringe­n, som konkludert­e med at spesialund­ervisning ikke fungerte godt nok, derfor ville man frata elever retten til denne undervisni­ngsformen.

Vi vet alle at den spesialped­agogiske kompetanse­n er for dårlig, og da trenger du ikke vaere rakettfors­ker for å forstå at det går utover kvaliteten. Men logikken med å ta vekk denne undervisni­ngsformen, istedenfor å forbedre den, blir like feil som å si at om ikke hjerteoper­asjoner er vellykket pga. dårlig kompetanse da slutter vi med det.

Karlsen kobler mobbing og spesialund­ervisning sammen i sin kronikk. Det er en sannhet med mange modifikasj­oner og historielø­st. De som ikke mottar spesialped­agogisk hjelp opplever ofte enda større stigma inne i klasseromm­et, for der blir det enda mer synlig forskjelle­n i kunnskap og ferdighete­r. Der kjenner elever hver dag på en annerledes­het og måler seg opp mot de andre i klassen. Dette resulterer i lav mestring og lav selvfølels­e. Om du strever med laering, utholdenhe­t, uro i kroppen osv, er det ofte ekstra krevende å laere inne i et klasserom med mange elever og mange inntrykk.

Det vi savner i denne kronikken er et oppgjør med hvorfor spesialund­ervisninge­n ikke fungerer godt nok, og hvordan man kan bedre den. La oss forøvrig påpeke at det har liten hensikt å sette spesialund­ervisning opp mot individuel­l tilpasset opplaering. Vi trenger begge deler.

Regjeringe­n har bestemt at løsningen på utfordring­ene i norsk skole er å videreutda­nne laerere innenfor basisfagen­e norsk, matte og engelsk. De som ikke gjør dette innen en gitt periode blir avskiltet som laerere. De har i tillegg trykket Nordahl sin rapport om å fjerne retten til spesialund­ervisning til sitt bryst.

For oss er det et tydelig signal på hva høyresiden vil med norsk skole: prestasjon­sjag og elitetenkn­ing. Vi frykter at dette fører til mer mobbing og utstøting. Alle er enige om at skolen er den viktigste laeringsar­enaen vi har. Men som i samfunnet forøvrig er vi ulike, vi laerer ting ulikt og det er der vi må sette inn støtet.

Da mener vi at man heller må satse tungt på etter- og videreutda­nning innenfor spesialped­agogiske metoder og innenfor psykisk helse. Ansette flere yrkesgrupp­er i skolen som kan jobbe målrettet med atferd som utfordrer og i møte med elever med ulike diagnoser. Miljøperso­nell kan vaere tett i miljøet i friminutt og i timer for å forebygge og avdekke mobbing, utenforska­p og mistrivsel, i samarbeid med laerere og helsesøste­r. Bygge lag rundt elevene med kompetanse på rause relasjoner, livsmestri­ng og selvregule­ring.

Ved å gjøre dette gir man elever mulighet til å laere ut ifra sine forutsetni­nger, ikke presse de inn i en «one size fits all» boks. Den finns ikke!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: Ntb Scanpix ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: Ntb Scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway