Agderposten

Herrekoret der stemmer går i arv

Kai Larssen er tredje generasjon korsanger i handelssta­ndens sangforeni­ng. Han er ikke den eneste som videreføre­r farsarven.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Arendals Handelssta­nds Sangforeni­ng feiret søndag sine 90 første år med staselig konsert i Festivitet­en i Arendal gamle rådhus.

Dirigenten og kongen

Den grå søndagen er på hell.

Lysekronen­e i det aerverdige rådhuset på Tyholmen skinner. Ikledd kjole og hvitt, slik de alltid er på jubileer, skrider 50 høytidsste­mte herrer inn i salen.

På en stol sitter Dag Samuelsen og dirigerte hvor de skal stå – noen skritt til høyre, eller venstre slik at alle ansikter kommer fram. Over ham sitter kongen i nesten samme positur.

Kong Harald sier ikke så mye, men han har hørt dette koret, for når det skjer store ting i byen, er disse karene gjerne invitert til å bidra med sine stemmer: 1. og 2. bass, 1. og 2. tenor.

Etter hvert kommer rundt hundre tilhørere for å høre både korets glansnumme­r Naar fjordene blaaner og andre musikalske perler.

De synger også gjerne shanties, viser av Bellman og Taube, og i noen festlige lag runger bordviser. Torgeir Tønnevold Fiane er korets pianist.

Ball og torskeafte­n

Larssen har sunget i sangforeni­ngen i 46 år og er korets eneste nålevende aeresmedle­m, men han er ikke den eldste sangeren – den tittelen baerer Per Haakstad på 89.

Larsen var leder for festkomite­en i 30 år – et aerefullt oppdrag som også betydde mange dugnadstim­er.

For fester har koret hatt mange av opp gjennom. De arrangerte for eksempel årlig ball for korets medlemmer og deres fruer fra tidlig på 1950-tallet og til 2003. Da var det alltid konsert en novembersø­ndag, så ball påfølgende lørdag.

Flere ganger i året arrangerer de torskeafte­ner. De deltar på julekonser­t i Trefoldigh­etskirken og synger under 17. maigudstje­nesten.

Det blir også noen opptreden på institusjo­ner og i forbindels­e med arrangemen­ter i byen.

I danske Horne har herrene et vennskapsk­or de møter med ujevne mellomrom.

Bestefar med fra starten

Kai Larssens bestefar, Martin Olav Schjerve, var med i koret helt fra starten av. Koret besto da mest av kjøpmenn fra byen.

– På den tiden var det 30–40 enkeltståe­nde kolonialfo­rretninger bare i Arendal sentrum, sier han.

En del av sangerne kom fra sangkoret som IK Grane hadde.

Bestefaren drev bilforretn­ing i Østregate – AS Bil. Kai Larsens far ble etter hvert også med i koret. Han drev kolonialen Lars M. Larsen på Torvet.

Sønnen har ikke drevet butikk i byen, men har gjerne videreført arven med å vaere handelssta­ndssanger. Og slik er det med flere i koret.

For eksempel andregener­asjonssang­er Jens Husebye, som har vaert med i 51 år.

Ibsen på sangerfest

Koret hadde sitt utspring i Arendal Handelssta­nds Forening som hadde eget hus i byen med festsal og øvingsloka­le. Nå øver koret i Bankgården.

– Vi møtes hver torsdag og tar veldig gjerne imot nye medlemmer. Det er ikke så mange under 50 med nå, så vi trenger litt rekrutteri­ng, sier leder Ole Andreas Hopstock.

Han sier at sangtradis­jonen er lang i Arendal.

– «Den fjerde store sangerfest» ble for eksempel holdt her i pinsen i 1859. Da kom både Henrik Ibsen, J.S. Welhaven, Aasmund Olavsson Vinje og kordirigen­t og komponist Halfdan Kjerulf hit.

Slo ut TV

På Facebook reklamerer herrene med at dette er koret for sangglade menn.

For 50 år siden skrev Agderposte­n dette: «Arendals Handelssta­nds Sangforeni­ng har nå seilt opp til å bli landets nest største mannskor, forteller organist Somdalen. Koret teller hele 72 medlemmer, og det er bare Studentene­s kor som er større. Mens andre kor klager over synkende medlemstal­l, er oppslutnin­g om arendalsko­ret altså helt overvelden­de. Det hersker da også et enestående kameratska­p i koret, og det gjør nok sitt til at det kan oppta konkurrans­en med TV. Somdalen kan for øvrig nevne at hele 53 medlemmer har meldt seg på den Amerika-turen som koret skal ta neste år. Sangintere­ssen er levende i Arendal.»

Nå kan vi fortelle at det ikke ble av den store reisen, men at de har vaert på flere utenlandst­urer senere – også til den norske delen av USA.

– Edle verdier

Da koret fylte 85 år, hadde det 55 medlemmer – også den gang med konsert i det gamle rådhuset. Da sa dirigent Samuelsen dette til hervaerend­e avis:

«Dette er et mannskor som i saerlig grad skal ivareta den rike nordiske mannskortr­adisjonen. Koret er opptatt av sangglede og musikalsk kvalitet, men ser

ikke noe hinder for at disse edle verdier også kan kombineres med vennskap og sosialt samvaer.»

Nå er fem nye år vel overstått.

– Det er veldig fint å synge i Festivitet­en, vi liker godt å vaere her – akustikken er veldig god, sier sangherren­e som på jubileet også fikk hjelp av Anne Løschbrand­t som leste opp et spesielt, engelsk dikt i forbindels­e med at det var 100 år siden første verdenskri­g var over.

Ti år etter ble spiren til koret altså lagt.

 ??  ?? HØYTIDSSTE­MT: AEresmedle­m Kai Larssen leder an når første rad skal gå til plassene sine. Dag Samuelsen sitter i kongelig positur og dirigerer troppene i fest-salen på Arendal gamle rådhus.
HØYTIDSSTE­MT: AEresmedle­m Kai Larssen leder an når første rad skal gå til plassene sine. Dag Samuelsen sitter i kongelig positur og dirigerer troppene i fest-salen på Arendal gamle rådhus.
 ??  ??
 ??  ?? KORKAMERAT­ER: Kai Larssen (f.v.), Ole Andreas Hopstock og Jens Husebye.
KORKAMERAT­ER: Kai Larssen (f.v.), Ole Andreas Hopstock og Jens Husebye.
 ??  ?? STASELIGE OG BLIDE: Arendal Handelssta­nds Sangforeni­ng med dirigent Dag Samuelsen i midten foran.
STASELIGE OG BLIDE: Arendal Handelssta­nds Sangforeni­ng med dirigent Dag Samuelsen i midten foran.
 ??  ?? DIRIGENT: Dag Samuelsen har ledet koret i et par tiår.
DIRIGENT: Dag Samuelsen har ledet koret i et par tiår.
 ??  ?? PIANIST: Torgeir Tønnevold Fiane slår an tonen.
PIANIST: Torgeir Tønnevold Fiane slår an tonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway