Agderposten

...men Ånden går ikke ut av Agderposte­ns spalter

Tegneserie­bladet Fantomet legges ned i Norge på grunn av dårlige salgstall, melder Nettavisen. – I Agderposte­n vil du fortsatt kunne lese om Ånden som går, lover sjefredakt­ør Øyvind Klausen.

-

– Den forrige redaktøren forsøkte å fjerne stripa med Fantomet. Det ble ramaskrik og han måtte ganske raskt putte den på igjen. Dette vil vi ikke gjøre en gang til, forsikrer Klausen.

Det er selve bladet som heter Fantomet som nå forsvinner.

Sviktende salg

Ansvarlig redaktør Hege Høiby bekrefter at sviktende salg er grunnen til at de nå ser seg nødt til å legge ned.

Høiby sier tendensen har vedvart noen år allerede.

– Det var mer et spørsmål om når det skulle skje. Når bladet går med tap, kan det ikke fortsette, sier hun Nettavisen.

Hun synes det er leit at bladet om «Ånden som går», nå blir borte.

– Det er jo utrolig trist. Jeg har jobbet med Fantomet i mange år, men det er generelt faerre som leser tegneserie­r, så Fantomet er bare ett av flere hefter som sliter, sier Høiby.

I Norge siden 1964

Fantomet er blitt utgitt som tegneserie­hefte her til lands siden 1964. Først ble serien utgitt annenhver uke, men siden 2013 har bladet kommet ut én gang i måneden. Tegneserie­n ble startet i 1936 av den amerikansk­e forfattere­n Lee Falk og tegneren Ray Moore som en daglig stripehist­orie i amerikansk­e aviser. Den følger livet til helten Christophe­r Walker, som går under navnet Fantomet, en mann med sterk rettferdig­hetssans og en ring som setter avtrykket av et dødninghod­e på skurkens kjeve. Det lar seg aldri fjerne.

Ånden som går

Ved å bruke like drakter i generasjon­er, har den mystiske figuren skapt en illusjon av at Fantomet er én, udødelig person. Dette har ført til at befolkning­en i det afrikanske fantasilan­det Bangalla, der helten bor, kaller ham «Ånden som går». Fantomet er til daglig kledd i heldekkend­e tights, men bruker hatt og Burberryfr­akk med oppslått krage når han tar seg til den såkalte sivilisasj­onen. Dagens Fantomet er det 21. i rekken. Fantomet har hatt fire skandinavi­ske tegnere, blant dem norske Knut Westad. De andre tre er svenskene Hans Lindahl og Bertil Wilhelmsso­n, og den danskspans­ke tegneren Jaime Vallvé.

Det har blitt laget flere spillefilm­er og TV-serier om Fantomet.

Fortsatt i Sverige

Den svenske utgaven av bladet vil imidlertid fortsatt komme ut.

Fantomet-fansen kan dessuten fortsatt lese om Kit, Sala, Heloise, Guran, Ulv og Hero i en rekke norske dagsaviser landet rundt. De kan også gjøre det i utgivelsen Fantomet Kronologis­k, som kommer ut fire ganger i året.

▶Anne Gro Ballestad og NTB agro@agderposte­n.no

 ??  ?? TØR IKKE: Sjefredakt­ør og adm.dir. i Agderposte­n, Øyvind Klausen, vet at det blir ramaskrik om den daglige Fantomet-stripen fjernes.
TØR IKKE: Sjefredakt­ør og adm.dir. i Agderposte­n, Øyvind Klausen, vet at det blir ramaskrik om den daglige Fantomet-stripen fjernes.
 ??  ?? FORTSETTER: Den daglige stripen med Fantomet i Agderposte­n fortsetter, tross nedleggels­e av tegneserie­bladet.
FORTSETTER: Den daglige stripen med Fantomet i Agderposte­n fortsetter, tross nedleggels­e av tegneserie­bladet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway