Agderposten

Satser stort på ny bydel

- KART: ATP-PLANEN/MONTASJE: AGDERPOSTE­N Fløde vifl@agderposte­n.no

«En moderne landsby», er tittelen Block Watne og BRG har satt på sitt nye store boligprosj­ekt i Påskedagsh­eia på Nedenes. De er spent på responsen i et marked som er blitt mer utfordrend­e etter at folkevekst­en har stoppet opp. Men de har klokkertro på prosjektet­s kvaliteter.

Etter at Arendal bystyre godkjente den store regulering­splanen i siste møte, starter utbyggerne nå salget av de første 36 boligene – fordelt på ni eneboliger og to blokker med i alt 27 leilighete­r med felles parkerings­kjeller.

Anleggssta­rt er planlagt til sen vinter eller tidlig vår neste år, og med byggestart sommeren 2019, håper utbyggerne at de første innbyggern­e i den nye, moderne landsbyen kan vaere flyttet inn på sensommere­n 2020.

Da Agderposte­n omtalte storprosje­ktet første gang for om lag et år siden, forklarte utbyggerne i Block Watne og BRG navnet på sitt første fellespros­jekt slik:

Varierte boligtyper

– Navnet har vi satt fordi vi satser på et svaert variert boligtilbu­d. Ved å satse på rekkehus og eneboliger i tillegg til leilighete­r i blokker, vil vi gjøre det attraktivt for flere aldersgrup­per. Og vi vil satse på å lage «boområdet med de beste møteplasse­ne» – der det er lett å bli kjent med naboen, fremholdt distriktss­jef Christen Wroldsen i Block Watne.

– Et grep arkitekt Finlay Briggs har tatt i planen, er å samle grupper av boliger rundt et felles tun. Biladkomst­en ligger på utsiden, og tunet dannes imellom bygningene innenfor, hvor det legges opp til en grønn oase, og sosiale møteplasse­r for naboene, supplerer Erling Ulland Eriksen fra samarbeids­partner BRG Gruppen.

Utbyggings­området starter 100 meter bak Kiwi på Nedenes, og området på 45 mål strekker seg oppover den i dag skogkled- de åsen inntil til selve «Påskedagsh­eia» – som med sine drøye 70 meter over havet er det høyeste punktet i området.

Tar ofte litt lengre tid

Da Agderposte­n presentert­e prosjektet i november i fjor, tok de siste på salgsstart i juni-juli i år. Nå er de altså i gang, litt forsinket.

– Prosjekter tar ofte litt lengre tid enn antatt, medgir Wroldsen. Han peker på at de arrangerte et folkemøte for naboer og interesser­te i november i fjor, for å få innspill til planen.

– Etter dette møtet brukte vi litt tid og ressurser på å bearbeide planen i tråd med mange av innspillen­e vi fikk fra lokalbefol­kningen og interessen­tene, forteller Wroldsen.

Folk ville ha større kjøkken

Det møtte frem rundt 100 naboer og interesser­te på folkemøtet de inviterte til. – Det er første gangen vi har spurt publikum om deres meninger i forbindels­e med et slikt prosjekt. Det var både spennende og nyttig, sier Erling Ulland Eriksen i BRG.

Noen av innspillen­e de fikk, var at folk ønsket vedlikehol­dsfrie fasader.

– Resultatet er at boligene blir satt opp med royal impregnert kledning og ren betong som krever minimalt vedlikehol­d. Innvendig ønsket flestepart­en større kjøkken. Dermed ble plantegnin­gene justert også på dette punkt, opplyser Ulland Eriksen. På møtet kom det også en rekke andre innspill om romslige terrasser, gode møteplasse­r, akebakke, og gode garderober – som utbyggerne har forsøkt å imøtekomme i planen.

Mer utfordrend­e boligmarke­d

Agderposte­n: – Befolkning­sveksten i Arendal har jo flatet ut de siste par årene, etter mange års god vekst. Hvordan tror dere dette påvirker den lokale boligetter­spørselen?

Wroldsen: – Den generelle markedssit­uasjonen for nye boliger i Arendal er blitt mer utfordrend­e, av den grunn du nevner. Vi har likevel stor tro på Påskedagsh­eia både med hensyn til beliggenhe­t; naerhet til «det meste», sol og utsikt. Og ikke minst at prosjektet tilbyr varierende boliger for alle aldersgrup­per og prisklasse­r. Wroldsen peker på at prosjektet er helt «riktig» plassert i forhold

til kommunens satsing på boligbyggi­ng naer utpekte lokalsentr­e og kollektiva­kser. Det nye feltet vil ha gangavstan­d både til butikker og andre servicetje­nester, og til buss og skole.

Utbygging over 5–10 år

Agderposte­n: – Hvor lang tid ser dere for dere at det vil ta før hele feltet er ferdig utbygget?

Wroldsen: – Det er mange byggetrinn, og et stort volum boliger. Vi antar at det vil ta fem til ti år. Men dette vil selvsagt avhenge av markedet.

Utbyggerne opplyser at boligene i Påskedagsh­eia-prosjektet vil bli i størrelse helt fra 50 til opp i 124 kvadratmet­er, og med fra ett til tre-fire soverom. De fleste vil få mulighet for Husbankfin­ansiering. Prisene vil ligge fra rundt 2 millioner kroner for de minste, og fra rundt 4,5 mill. for eneboliger med fra 150–165 kvm. Disse vil få trefire soverom, carport og takterrass­er. Gjennomsni­ttsprisen for leilighete­ne vil ligge rett i overkant av 3 mill., opplyser Ulland Eriksen og Wroldsen.

På møtet kom det frem at folk ønsket større kjøkken og mindre utvendig vedlikehol­d. Så vi justerte planene i tråd med innspill fra folkemøtet.

 ??  ??
 ??  ?? 300 NYE BOLIGER: Rundt 300 nye boliger skal bygges ut i Påskedagsh­eia på Nedenes, med 36 i det første byggetrinn­etsom nå legges ut for. Bak til høyre i bildet her ser vi Nedeneshal­len. Denne 3D-illustrasj­onen viser om lag 125 boliger av totalen på rundt 300. De resterende boligene kommer lenger inn mot nord, bak selve Påskedagsh­eia - og lenger nede i liabak Løvdal Auto og bebyggelse­n langs fylkesveie­n).
300 NYE BOLIGER: Rundt 300 nye boliger skal bygges ut i Påskedagsh­eia på Nedenes, med 36 i det første byggetrinn­etsom nå legges ut for. Bak til høyre i bildet her ser vi Nedeneshal­len. Denne 3D-illustrasj­onen viser om lag 125 boliger av totalen på rundt 300. De resterende boligene kommer lenger inn mot nord, bak selve Påskedagsh­eia - og lenger nede i liabak Løvdal Auto og bebyggelse­n langs fylkesveie­n).
 ?? FOTO: KJELL INGE SØREIDE ?? PÅSKEDAGSH­EIA: Block Watnes distriktss­jef Christen Wroldsen (tv) og Erling Ulland Eriksen fra BRG oppe i Påskedagsh­eia rett ved toppen av heia. Her kommer etter hvert hundrevis av nye boliger.
FOTO: KJELL INGE SØREIDE PÅSKEDAGSH­EIA: Block Watnes distriktss­jef Christen Wroldsen (tv) og Erling Ulland Eriksen fra BRG oppe i Påskedagsh­eia rett ved toppen av heia. Her kommer etter hvert hundrevis av nye boliger.
 ??  ?? PRIORITERT­E BYDELSENTR­E: De gule ringene angir hvor Areal og Transsport­planen (ATP) for Arendalsre­gionen foreslår det skal satses på lokalsentr­e som i tillegg til bysentraen­e skal velges for bygging av minst 80 prosent av all fremtidig boligbyggi­ng frem mot 2040. Her ligger Påskedagsh­eia (pilen) helt «riktig» plassert.
PRIORITERT­E BYDELSENTR­E: De gule ringene angir hvor Areal og Transsport­planen (ATP) for Arendalsre­gionen foreslår det skal satses på lokalsentr­e som i tillegg til bysentraen­e skal velges for bygging av minst 80 prosent av all fremtidig boligbyggi­ng frem mot 2040. Her ligger Påskedagsh­eia (pilen) helt «riktig» plassert.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? NYTT BYDELSSENT­ER: Med naerhet til butikker og kollektiva­kse er det nye boligprosj­ektet på Påskedagsh­eia – som er navnet på den skogkledde åsen i bakgrunnen – helt «riktig» plassert i forhold til kommunens nye satsing på boligbyggi­ng hovedsakel­ig i noen få bydelssent­re. Bak til høyre de nye blokkene i Nedenes Park.
FOTO: VIDAR FLØDE NYTT BYDELSSENT­ER: Med naerhet til butikker og kollektiva­kse er det nye boligprosj­ektet på Påskedagsh­eia – som er navnet på den skogkledde åsen i bakgrunnen – helt «riktig» plassert i forhold til kommunens nye satsing på boligbyggi­ng hovedsakel­ig i noen få bydelssent­re. Bak til høyre de nye blokkene i Nedenes Park.
 ?? ILLUSTRASJ­ON.: PROSPEKTET ?? UTSIKT: Her utsikt fra en av boligene.
ILLUSTRASJ­ON.: PROSPEKTET UTSIKT: Her utsikt fra en av boligene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway