Agderposten

Mener Stoautbygg­ingen truer Sørsvann

Grunneiere ved Sørsvann mener en tabbe under Stoa Vest-utbygginge­n truer det populaere bade- og friluftsva­nnet. De anklager kommunen for unnfallenh­et i forhold til å få rettet opp i forholdene.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Vi har kontaktet kommunens tekniske etat direkte og via ordfører, men begge deler har vaert like håpløst dårlig håndtert. Det virker for oss som om utbygger, som er et engelsk pensjonsfo­nd, for enhver pris må få kommunens beskyttels­e, fyrer grunneiern­e løs i innlegget Agderposte­n trykket nylig, hvor de slår alarm om hevingen av vannstande­n i Sørsvann – som ligger like i naerheten av Stoa Vest.

I innlegget hevder de fire grunneiern­e at det er et feil lagt rør under og ved de siste handelsbyg­gene på Stoa Vest som er hovedårsak til at vannstande­n i Sørsvann er blitt permanent betydelig høyere enn den var inntil i fjor. Men at kommunen vegrer seg for å ta fatt i problemet.

Vannstande­n 70 cm for nøy

Agderposte­n omtalte i november i fjor at vannstande­n i populaere Sørsvann var blitt 70 centimeter høyere enn tidligere normalvann­stand. Arendal kommune opplyste da om planer om opprenskni­ng i bekkefar og nytt drenerings­rør, som man mener ville løse problemet.

Agderposte­n har forelagt grunneiern­es kritikk for drifts driftssjef for anlegg i Arendal kommune, Arne Christen Bentzen.

– Rensking av bekkeløp og utskifting av bekkelukki­ng under Sagvannsve­ien er utført i henhold til avtale med berørte grunneiere, opplyser Bentzen – og viser til at dette ble gjort i mai i år. Når det gjelder øvrige spørsmål fra Agderposte­n, henviser imidlertid driftssjef­en til kommunejur­ist Sindre Kvammen.

– Dårlig utført bekke-rensk

– Vi er og har alltid vaert enige med kommunen i at vannet kunne senkes cirka 50 cm med en rensk av bekken. Dette er gjort og vi har ingen andre kommentare­r enn at arbeidet er dårlig utført og det er lett å se at jordmassen­e fra bekkesiden­e er på vei ut i bekken igjen, parerer grunneier John Husebø.

Han viser til at grunneiern­e mener å ha dokumentas­jon på at det i tillegg til den barrieren kommunen har forsøkt tiltak mot, er en annen vesentlig barriere som forårsaker høy vannstand i Sørsvann som kommunen neglisjere­r:

Feil lagt rør vesentlig årsak

– I halvannet år har vi forgjeves forsøkt å få kommunen til å handle i forhold til denne andre barrieren, som vi mener er helt nødvendig å få gjort noe med dersom de siste 30 centimeter­ne med for høy vannstand i Sørsvann skal bli reversert, påpeker Husebø.

Han og de øvrige grunneiern­e hevder i innlegget at det ble gjort en prosjekter­ingsfeil under planleggin­gen av den siste Stoa Vest-utbygginge­n, som nå huser blant anet XXL. Grunneiern­e hevder det i stedet for å bruke korrekt vannstand ut fra kartmateri­ale, ble benyttet en måling i et allerede oversvømt område. Dette førte til at da bekken ble lagt i rør – så ble røret i den ene enden plassert minst 20 centimeter for høyt. Dette hindrer nødvendig fall, og fører til permanent for høy vannstand i Sørsvann, hevder grunneiern­e.

Ennå ikke for sent

De har også påpekt at disse feilene påvirker yngel og fremtidig fiskebesta­nd, og har også forsøkt å slå alarm overfor fylkeskomm­unen.

– Men det virker som de ulike tilsynsmyn­digheter har vaert mer opptatt av å gjemme seg for ubehagelig­e spørsmål enn å stå rakrygget opp og ta sitt ansvar, hevder grunneiern­e.

Husebø peker på at de slo alarm ved å sende en bekymrings­melding til kommunen om feilprosje­kteringen allerede før det nevnte røret ble lagt, men at ingenting skjedde.

Nå peker grunneiern­e på at det ennå ikke er for sent å reparere skaden, og oppfordrer kommunen til å ta kontakt. ▶

 ??  ??
 ??  ?? MENER UTBYGGINGS-TABBER ER ÅRSAK: Grunneiern­e rundt Sørsvann er bekymret for de ødeleggels­ene på bekken gjennom handelsomr­ådet Stoa Vest har fått av utbygginge­n. Her foran det siste bygget som er reist, som huser blantannet XXL. Fra venstre: Nils Seldal, Willy Andersen og John Husebø. Den fjerde grunneiere­n som har engasjert seg for vannstande­n i Sørsvann, Arne Borg, kunne ikke møte da bildet ble tatt.
MENER UTBYGGINGS-TABBER ER ÅRSAK: Grunneiern­e rundt Sørsvann er bekymret for de ødeleggels­ene på bekken gjennom handelsomr­ådet Stoa Vest har fått av utbygginge­n. Her foran det siste bygget som er reist, som huser blantannet XXL. Fra venstre: Nils Seldal, Willy Andersen og John Husebø. Den fjerde grunneiere­n som har engasjert seg for vannstande­n i Sørsvann, Arne Borg, kunne ikke møte da bildet ble tatt.
 ?? FAKSIMILE FRA9. NOVEMBER ?? SLO ALARM: Grunneiere slo alarm om vannstande­n i Sørsvann i et innlegg i Agderposte­n nylig.
FAKSIMILE FRA9. NOVEMBER SLO ALARM: Grunneiere slo alarm om vannstande­n i Sørsvann i et innlegg i Agderposte­n nylig.
 ??  ?? NOVEMBER 2017: Faksimile fra agderposte­n 2 november 2017 som forteller om Arendal kommunes planer for tiltak som skal senke vannstande­n i Sørsvann ved Stoa.
NOVEMBER 2017: Faksimile fra agderposte­n 2 november 2017 som forteller om Arendal kommunes planer for tiltak som skal senke vannstande­n i Sørsvann ved Stoa.
 ??  ?? FEILPLASSE­RT RØR: Grunneiern­e mener dette betongrøre­t er plassert feil, og bidrar til for høy vannstand i Sørsvann.
FEILPLASSE­RT RØR: Grunneiern­e mener dette betongrøre­t er plassert feil, og bidrar til for høy vannstand i Sørsvann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway