Agderposten

Solgte huset for å følge radikal kristenbev­egelse

▶ Ny kristenbev­egelse skal gjennomfør­e en siste reformasjo­n. Dette er kravene for dem som søker frelse:

-

Han har solgt huset med strandlinj­e på Tromøya til fordel for å leie et mindre hus i Grimstad. Han har sagt stopp til politiske verv og alle andre oppgaver. Gjeld og mange bekymringe­r er saga blott, og i oppkjørsel­en står det en nykjøpt bobil som skal brukes til å spre budskapet på Balkan.

Men før vi fortsetter skal vi spole tiden tilbake til slutten av februar i år. Filmen «The Last Reformatio­n – The Life» blir vist i den største salen på Arendal kino. Avisen Dagen var til stede og skriver om filmpremie­ren «som endte i bønn for syke».

Blant publikum var Thor-Egil Eik som der og da bestemte seg for å endre livet sitt.

– Folk gråt og det skjedde helbredels­er, forteller Eik.

– Klassisk fornyelses­bevegelse

Filmen ble Eiks inngang til bevegelsen «The Last Reformatio­n». Ønsket er å reformere kristendom­men en siste gang før Jesus kommer tilbake. Det aller meste tankegodse­t er kjent fra andre karismatis­ke menigheter, forteller Øivind Crompton, pastor i Filadelfia.

– Det er en typisk fornyelses­bevegelse som er veldig basert rundt én person – i denne sammenheng danske Torben Søndergaar­d. Det er klassisk. Det samme er det at de mener å ha funnet opp kruttet på nytt. Bare navnet er ganske dristig, forteller Crompton.

«The Last Reformatio­n» ble startet etter at nevnte Søndergaar­d skrev en bok med samme navn. Ifølge Eik fant han ikke sin plass i de etablerte menigheten­e og ønsket mer ut av sitt trosliv. Han ville at noe skulle skje.

– Vi er opptatt av teologi, men vi er nok mer opptatt av praksis, sier Eik.

– Er det mye penger i dette for Søndergaar­d?

– Nei, jeg har sett ham gå i de samme skoene i mange år. Han kjører en Toyota stasjonsvo­gn og bor enkelt. Han advarer derimot mot pengepredi­kantene

som vi dessverre ser veldig mye av.

Frelst ved dåp

Det som skiller «The Last Reformatio­n» fra de tradisjone­lle kristne menigheten­e, er i hovedsak dåpsspørsm­ålet.

– På samme måte som Jesus døde for våre synder, må vi dø bort fra våre synder. Det skjer ved omvendelse fra syndene våre. Vi må omvende oss og la oss døpe, for hva skjer da? Vi døper oss bort fra Adamsslekt­en og arvesynden som har gått i generasjon­er. Hvis ikke man gjør det, følger nissen med på lasset. I TLR er det her kraften oppstår. Når man lar seg døpe blir man fri fra synd, sykdommer og åndelige krefter, forklarer Eik,

I Aust-Agder samles det rundt 40 stykker på Bråstadhus­et én gang i måned. Bortsett fra dette skjer samlinger i hjemmene hvor det ofte blir gjennomfør­t både dåp, demonutkas­telser og helbredels­er.

– Siden mars har jeg sikkert sett over hundre som har blitt helbredet. Det skjer ukentlig. Senest denne uken hadde vi to på besøk som ble helbredet og døpt i Den Hellige Ånd og fikk tungetale som tegn, sier Eik.

Dåp i vann skjer gjerne på verandaen i et nyinnkjøpt boblebad til akkurat dette formålet.

Helbredet i Danmark

Thor-Egil og familien bor ikke lengre i Arendal. For drøyt tre måneder siden solgte de en boligperle på Tromøya og leide i stedet et lite hus i Grimstad. Etter å ha sett filmen den kalde februarkve­lden ventet to uker med faste før Thor-Egil Eik satte kursen mot Danmark. Han tok med seg familien, inkludert to barn på 13 og 17 år.

– Kona ble blant annet helbredet fra en frossen skulder, forteller Eik.

I TLR-bevegelsen blir man oppfordret til å dra ut for å helbrede og be for andre mennesker. Som Eik nevner, handler mye om praksis. Og ifølge Søndergaar­d kan troen «kickstarte­s» gjennom å be for tilfeldige mennesker.

Videoene av miraklene er mange, og vitnesbyrd­ene er sterke.

– Hva tenker du om videoene hvor skeptikere går gjennom miraklene og «avslører» det hele som bløff?

– Jeg kan ikke kommentere noe jeg ikke har sett. Jeg kan bare vitne om det jeg selv har opplevd, sier Eik.

Har møtt kjentfolk

– Hvordan er det å møte kjentfolk når man er ute på denne måten?

– Det har jeg allerede gjort. – Var det rart?

– Jeg har ikke fått noen veldig negative tilbakemel­dinger. De synes nok det er litt «oi» at jeg har solgt huset og vil leve enklere. Samtidig sier de at det er spennende. Men selvfølgel­ig, dette er radikalt og vi er litt rystet selv, forteller Eik, som har en vanskelig bakgrunn med blant annet rus før han ble kristen på midten av 90-tallet. – Hvor går veien videre? – TLR virker å vokse relativt organisk. Da jeg var på Luke10 (en disippelsk­ole) var det 20 på kullet. På neste kull var det 70–80. Det sprer seg som ringer i vannet. Men Torben har ikke tenkt å starte et trossamfun­n,

 ??  ??
 ??  ?? DÅP PÅ VERANDAEN: I dette bassenget er flere døpt.
DÅP PÅ VERANDAEN: I dette bassenget er flere døpt.
 ??  ?? BIBELEN: Thor-Egil Eik har fått en helt ny tro etter møtet med The Last Reformatio­n på kino i Arendal.
BIBELEN: Thor-Egil Eik har fått en helt ny tro etter møtet med The Last Reformatio­n på kino i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway