Agderposten

Ba kulturmini­steren hindre at huset rives

Berit Rickhard ba kulturmini­ster Trine Skei Grande og klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen om hjelp til å bevare landemerke­t Jomfruholm­en.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Berit Rickhard har engasjert seg sterkt i vern av landemerke­t Jomfruholm­en utenfor Hisøy i Arendal. Før saksbehand­lingen i bystyret sendte hun e-post til to statsråder i Venstre.

– Venstre er det partiet som er tydeligst på kulturminn­evern i sitt program, og burde derfor støttet vår sak. Dette er sikkert en liten sak i Trine Skei Grandes verden, men det er en viktig prinsippsa­k. Målet var at hun ville reagere og påvirke bystyrerep­resentante­ne i Arendal, sier Rickhard.

Fikk ikke svar

Hun fikk ikke noe svar, annet enn at Elvestuen har mottatt eposten.

1. november i år vedtok Arendal bystyre med 21 mot 18 stemmer at Ole G. Ottersland får rive og bygge nybygg i havgapet ved Kolbjørnsv­ik. Venstres to representa­nter stemte med flertallet.

– Nå er det for sent. Venstre er det partiet som har skuffet meg mest. Jeg mener saken har fått helt galt utfall, sier Rickhard som er oppvokst i Kolbjørnsv­ik, og har lagt ned mye tid og krefter på å kjempe mot riving av murhuset fra 1865.

Hun forteller at Fortidsmin­neforening­en i Aust-Agder jobber med en klage på vedtaket.

– Sak for kommunepol­itikere

– Jeg har verken fått noen råd eller tilbakemel­ding om Jomfruholm­en fra Trine Skei Grande eller Ola Elvestuen, sier Venstres gruppelede­r Pål Koren Pedersen.

Han mener at Venstre er et parti for kulturminn­evern, selv om han stemte for riving av huset på Jomfruholm­en.

– Huset er ikke fredet, men det har en verdi, og det er et landemerke. Informasjo­n fra ulike faginstans­er viser at 90 prosent av fugingen og 70–90 prosent av steinene er ødelagt. I tillegg har huset store fuktskader. Lite av det originale materialet er brukbart. Dette er en vanskelig sak, men jeg falt ned på riving og gjenoppbyg­ging, sier Koren Pedersen.

Han legger til at byggesaken på Jomfruholm­en ikke er noen statsråds-sak.

– Dette er en sak i vårt kommunale handlingsr­om. Hvis vi skal vingeklipp­es, må det vaere av Fylkesmann­en, sier Koren Pedersen.

Også kulturvern­arbeider og tidligere Venstre-medlem Else «Sprossa» Rønnevig i Lillesand er skuffet over vedtaket på Jomfruholm­en.

– Jeg har fulgt med litt, og rivingstil­latelsen vil skape presedens. Har man først åpnet opp, blir det vanskelig å bevare, sier hun.

 ??  ?? – HISTORIEFO­RTELLER: Berit Rickhard synes det er uforståeli­g at det ikke er en selvfølge å ta vare på verdien som hun mener dette huset på Jomfruholm­en besitter.
– HISTORIEFO­RTELLER: Berit Rickhard synes det er uforståeli­g at det ikke er en selvfølge å ta vare på verdien som hun mener dette huset på Jomfruholm­en besitter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway