Agderposten

– Demonutdri­velse kan vaere en farefull vei å gå

– Det er kritikkver­dig dersom mennesker oppsøker demonutdri­velse i stedet for legehjelp, sier professor Ida Marie Høeg.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Hun er professor ved institutt for religion, filosofi og historie ved Universite­tet i Agder.

– Slik kontrovers­ielle kristne menigheter, spesielt når de er aktive og utfordrend­e, vil alltid tiltrekke seg en del oppmerksom­het. De rekruttere­r ofte medlemmer som vil utforske nye sider ved et religiøst liv, sier Høeg.

Hun viser til at åndsdåp, helbredels­e og demonutdri­velse finner sted i flere pinse- og karismatis­ke menigheter. Også katolske prester i Norge utfører demonutdri­velse.

– Det nye i dette tilfellet er den radikale endringen av egen livsstil og privatøkon­omi. Her kreves noen flere drastiske tiltak enn den tradisjone­lle måten å drive menighet på.

Professore­n mener at når organisasj­oner tar i bruk såpass sterke virkemidle­r som demonutdri­velse for å leve et rettskaffe­nt liv, utfordrer det den allmenne oppfatning­en av hva sykdom er og hva som er årsaken til sykdom.

– Det kritikkver­dige med demonutdri­velse av mennesker som har fysiske og psykiske lidelser, er hvis det hindrer folk fra å oppsøke helsehjelp. Det er en farefull vei å gå.

– Er det noen spesielle grupper eller menneskety­per som har lettere enn andre for å gå inn i nye karismatis­ke bevegelser?

– Slike bevegelser har lett for å trekke til seg sårbare grupper som sliter med å finne seg til rette i sosiale eller religiøse sammenheng­er. Det er gjerne mennesker som har vaert i andre karismatis­ke miljøer tidligere, og som vil finne ut hvor de får mest igjen for deltakelse, både åndelig og sosialt, sier Høeg.

 ??  ?? PROFESSOR: Ida Marie Høeg.
PROFESSOR: Ida Marie Høeg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway