Agderposten

Kommunen: – Usikkert hva som er «normalvann­stand»

Kommunejur­isten avviser at Arendal kommune ikke har tatt bekymrings­meldingene fra grunneiern­e på alvor.

-

– Hva som er normalvann­stand i Sørsvann er det vanskelig å vaere sikker på. Kommunen har kommet grunneiern­e i møte med tiltak med sikte på å få redusert vannstande­n. Kommunen satte i gang tiltakene med bakgrunn i bekymrings­meldingene vi har mottatt fra grunneiern­e, befaring og undersøkel­ser, opplyser juridisk seniorrådg­iver Sindre Kvammen i Arendal kommune.

– Tiltaket som ble gjort var å renske opp i tilgrodd bekkeløp mellom Sørsvann – Sagvannsve­ien og utbedre setningssk­ader på rør under veien som hindret uttømminge­n fra Sørsvann. Tiltakene ble gjennomfør­t i juni 2018 og har hatt en positiv effekt som er under evaluering, fortsetter Kvammen.

Han fremholder at måling gjort før tiltaket og nå i november viser at tiltaket senket vannstande­n til 24–34 cm over det grunneiern­e hevder er tidligere normalvann­stand.

– Kommunen reagerte raskt

Til påstanden om manglende respons fra kommunen, svarer juristen: – Kommunen mottok en skriftlig bekymrings­melding fra to grunneiere rundt Sørsvann i januar 2017. Denne ble etter tre dager formidlet videre til prosjekter­ende firma som avviste at det forelå noen feilprosje­ktering. Grunneiern­e ble orientert om svaret av kommunen 12. januar 2017. Kommunen hadde ikke grunnlag for å overprøve firmaets fagkompeta­nse.

Til grunneiern­es påstand om kommunal sendrektig­het og manglende reaksjon fra kommunen, svarer Kvammen dette i sin svar-e-post til Agderposte­n:

– Bekkeløpet mellom Sørsvann og Sagvannsve­ien er delvis eid av kommunen og delvis av private eiere. Etter at kommunen mottok bekymrings­melding om vannstande­n ble grunneiern­e i mars 2017 orientert om at prosjektet om rensking av bekk og heving av setningssk­adde rør ville bli satt i gang såframt de private grunneiern­e i bekkeløpet bidro med finansieri­ng ut fra sin eierandel. Det tok langt tid å få avtaler på plass med de private grunneiern­e. Når finansieri­ngen var på plass ble tiltakene utført ved at kommunen leide inn en entreprenø­r til arbeidet. Våren 2018 hadde vi møte med grunneiern­e rundt Sørsvann for å orientere om tiltakene og de ble også informert per brev.

Påstanden om feilprosje­ktering ved at et rør er lagt for høyt, kommentere­s slik:

– Feil ikke dokumenter­t

– Kommunen vil peke på at røret som grunneiern­e rundt Sørsvann hevder er feilprosje­ktert ligger på privat grunn og er ikke et kommunalt prosjekt. Vi har så langt ikke mottatt noen sikker dokumentas­jon for påstandene om feilprosje­ktering. Slik dokumentas­jon må jo nødvendigv­is bygge på sikre opplysning­er om normalvann­stand i Sørsvann, sier kommunejur­isten – og avslutter: – Kommunen er åpen for møte med grunneiern­e og dersom det er ønskelig så er det bare å ta kontakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway