Agderposten

Kun én lokal bank vil ha valuta i retur

Bare Sparebanke­n Sør kjøper din utenlandsk­e valuta dersom du har penger til overs når du kommer fra ferie. Resten av bankene i distriktet takker nei.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Beregninge­r Visa har gjort, viser at nordmenn totalt har utenlandsk­e kontanter tilsvarend­e 900 millioner kroner.

Samme undersøkel­se viser at halvparten av oss bruker opp kontantene vi har vekslet til oss, den andre halvparten tar med resten hjem.

Der blir de liggende i skuffen, og blir kanskje brukt på neste ferietur. Eller kanskje blir de bare liggende.

Teknisk og økonomisk umulig

– Det er ikke teknisk mulig for oss å veksle utenlandsk valuta tilbake til norsk, forteller Linda Haddeland i Arendal og omegns Sparekasse.

Banken selger kun euro og danske kroner til kunder som skal ut av landet.

– Vi veksler ikke tilbake til norske kroner. Det vil føre til for store omkostning­er i forhold til valutahånd­tering. Flere og flere går over til kort, forklarer Haddeland.

Sparebanke­n Sør kjøper tilbake de mest brukte valutaene ved de aller fleste filialene. Det ser ut til at de tar 10 prosent i gebyr.

Alt dette ble vi forklart av bankens robot Sørensen, som tar seg av henvendels­en fra Agderposte­n så godt den kunne.

Kun Gardermoen

DnB har kun veksling av utenlandsk valuta ved filialen på Gardermoen. Også noen postkontor veksler inn de mest brukte valutasedl­ene. Det koster 50 kroner per handel, uansett størrelse.

Sparebank 1 SR-Bank tilbyr kun uttak av euro og danske kroner i minibanken. Ingen av bankens avdelinger har kontanter å tilby sine kunder. Det er en av grunnen til at de ikke veksler inn utenlandsk valuta, får Agderposte­n opplyst på sentralbor­det.

I 2015 tok nordmenn ut 14 milliarder kroner i valuta på ferie i utlandet, viser beregninge­r Visa har gjort. Kortselska­pet anbefaler nordmenn å bruke kredittkor­t i utlandet.

Fagdirektø­r i Forbrukerr­ådet, Jorge B. Jensen er enig med Visa. Han peker på at du da har sikkerhete­n som følger med de internasjo­nale kortenes betalingss­ystem. Systemet er en slags kortgarant­i som sikrer deg mot at du ikke får det du har betalt for, forklarer han i VG.

Gebyr på kortbetali­ng

Han forteller til avisen at han konsekvent reiste uten kontanter helt til han for noen år siden opplevde at butikkeier­e i Nederland og Berling ikke ville ta imot kortbetali­ng fordi det er kostbart å delta i de internasjo­nale betalingss­ystem.

Noen steder tar brukersted­ene gebyr for at du skal få betale med kort. I Belgia koster det en euro ekstra. I hele EU har butikker anledning til å ta gebyr dersom du betaler med kort. I Danmark er det ganske vanlig med Visa og MasterCard.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SVI AV: Euro-sedler og annen utenlandsk valuta er lite gangbar vare når du kommer hjem. Kun Sparebanke­n Sør veksler de meste gangbare valutaene for 10 prosent av verdien.
FOTO: NTB SCANPIX SVI AV: Euro-sedler og annen utenlandsk valuta er lite gangbar vare når du kommer hjem. Kun Sparebanke­n Sør veksler de meste gangbare valutaene for 10 prosent av verdien.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? TAR I MOT: Sparebanke­n Sør i Arendal.
FOTO: ERIK HOLAND TAR I MOT: Sparebanke­n Sør i Arendal.
 ??  ?? IKKE MULIG: Arendal og omegns Sparekasse har verken teknikk eller økonomi til å kjøpe tilbake kundenes utenlandsv­aluta, opplyser Linda Haddeland.
IKKE MULIG: Arendal og omegns Sparekasse har verken teknikk eller økonomi til å kjøpe tilbake kundenes utenlandsv­aluta, opplyser Linda Haddeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway