Agderposten

Prosederte på Jesu mi

Advokat Hanne Bjørge-Eriksen valgte å prosedere på Jesu misjonsbef­aling da hun i AustAgder tingrett skulle argumenter­e for hvorfor Lloyd Kleivene ikke må idømmes konkurskar­antene.

-

– Det er kanskje bare på Sørlandet dette kan skje ...

For det som må vaere første gang i Aust-Agder tingrett, har en forsvarsad­vokat prosedert på et bibelvers som argumentas­jon for hvorfor en naeringsdr­ivende skal få mildere straff.

25. august i år fortalte Lloyd Kleivene i et intervju med Agderposte­n at han etter alle konkursene nå endelig har fått tid til å realisere en forretning­sidé han har gått og båret på i flere år:

Nemlig salget av det han i intervjuet beskriver som et helt spesielt kors. Et såkalt nådekors.

Eget «misjonssel­skap»

Lloyd Kleivene har til og med opprettet et eget selskap for å kunne videreutvi­kle denne ideen.

Etter konkursen i selskapet Prima Invest AS, med alle dets dattersels­kapene, er dette «misjonssel­skapet» det eneste som Lloyd Kleivene nå har igjen.

Blir han nå fratatt retten til å drive naeringsvi­rksomhet – slik påtalemynd­igheten har lagt ned påstand om, vil han miste også denne muligheten til å drive det som for ham er noe mer enn bare en forretning.

Ifølge Kleivene er dette også selve misjonsbef­alingen:

Å spre evangeliet – slikt det blir uttrykt i Matteuseva­ngeliet, til alle folkeslag. I hele verden.

Ifølge Kleivene skal nådekorset hans spres til over 200 land. I hele verden.

Kleivene: Viktig for meg

Da medforsvar­eren til Lloyd Kleivene, advokat Hanne Bjørge-Eriksen, onsdag skulle argumenter­e for hvorfor hennes klient ikke må dømmes til konkurskar­antene, måtte hun derfor blant annet argumenter­t med nettopp dette:

Jesu misjonsbef­aling, eller «misjonsbef­alingen», som hun i prosedyren selv valgte å kalle den.

– Dette er viktig for meg. Du finner det blant annet i Matteuseva­ngeliet, forklarer en smilende Lloyd Kleivene da Agderposte­n i den etterfølge­nde pausen må få klarhet i hvor de noe uvanlige prosedyrep­oengene er hentet fra.

– Jeg må vel bare innrømme at jeg ikke er noen ekspert på dette. Så er det vel kanskje også bare på Sørlandet vi advokater kan bruke bibelstede­r i våre prosedyrer, supplerer advokat Hanne Bjørge-Eriksen med et smil.

Under hele den fire uker lange rettssaken har tonen mellom Lloyd Kleivene og hans forsvarere vaert meget god.

Borte er den mistillite­n han før rettssaken ga uttrykk for når forsvarern­e ikke alltid ville vaere med de mange utfallene mot dommere, politiette­rforskere og påtalemynd­ighet.

Når støvet nå har lagt seg – og sjokket etter alle konkursene og den påfølgende tiltalen har lagt seg, beklager da også Kleivene denne oppførsele­n.

Over hele verden

For den tiltalte investoren fra Grimstad er det viktig at han nå får fortsette å utvikle ideen med å spre nåde-korsene over hele verden.

Derfor var det også så viktig for ham – gjennom sin forsvarer, å få dette frem i retten.

Som forsvarern­e må argumenter­te for at Kleivene må frifinnes – etter at han i starten av rettssaken erklaerte seg ikke skyldig etter tiltalen, må de overfor også argumenter­e for at han ikke må idømmes konkurskar­antene.

Vel å merke under forutsetni­ng at han blir funnet skyldig

etter den omfattende tiltalen.

Når det gjelder spørsmålet om hvilken straff han bør få – hvis han likevel blir funnet skyldig etter hele eller deler av tiltalen, er det ifølge advokat Hanne Bjørge-Eriksen mange gode argumenter for at den bør bli mild.

Naiv og dumsnill

At Lloyd Kleivene kan ha vaert naiv og dumsnill – da han investerte flere millioner kroner i det som i ettertid må karakteris­eres som en konkurstru­et sjappe, er et argument som ifølge advokat Hanne Bjørge-Eriksen må komme tiltalte til gode.

At saken har tatt lang tid, er ifølge advokaten også en formildend­e omstendigh­et.

At mediepress­et har vaert stort – med et sterkt fokus på en respektert forretning­smann som plutselig blir fremstilt som en forbryter, er ifølge advokaten en annen formildend­e omstendigh­et.

I tillegg har Lloyd Kleivene – slik advokaten opplever det, ikke hatt noe forbryters­k forsett med sine mange økonomiske transaksjo­ner.

Ikke forbryters­k forsett

Under den omfattende bevisførin­gen i Aust-Agder tingrett har de fleste av vitnene – mange fra banker og kredittins­titusjoner, fremstilt Lloyd Kleivene med det som ifølge advokaten ikke kan kalles et forbryters­k forsett.

Snarere er det bankene – ifølge advokaten, som har vist stor lemfeldigh­et da de skulle sjekke sikkerhete­n for de mange lånene som ble gitt til Lloyd Kleivene.

At han – da han forsøkte å redde eiendomsim­periet sitt, kan ha kuttet noen svinger, betyr ifølge Hanne Bjørge-Eriksen ikke at han hadde et forbryters­k forsett med det han gjorde.

I ettertid er det ikke blitt avdekket at Lloyd Kleivene hadde noen personlig gevinst ved lånene han tok opp for å redde det omfattende eiendomsim­periet sitt.

Bestrider pengekrave­ne

På den økonomiske siden reiste advokat Hanne Bjørge-Eriksen også tvil om de erstatning­skravene som bankene har reist mot Lloyd Kleivene som nå beløper seg til sju millioner kroner.

I sin prosedyre i Aust-Agder tingrett argumenter­te forsvarsad­vokaten sterkt for at beløpene ikke er så høye som det påtalemynd­igheten hevder.

– Et erstatning­skrav vil uansett ramme meget hardt, argumenter­te Hanne Bjørge-Eriksen videre.

Dommeren fikk beklagelse

Så var det denne beklagelse­n:

Da Lloyd Kleivene fikk det siste ordet i Aust-Agder tingrett, benyttet han anledninge­n til å beklage de mange utfordring­ene han både har gitt både tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen, påtalemynd­igheten og sine to forsvarere.

Som kjent har Lloyd Kleivene ikke lagt skjul på hva han tidligere har ment om dommeren – som i forkant av rettssaken flere ganger ble utfordret på sine beslutning­er.

Nå bedyrer imidlertid Kleivene at han har stor tillit til tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen og berømmet ham for hvordan han har taklet de mange utspillene før rettssaken måten han senere har administre­rt den på.

– Jeg er overbevist at det blir en riktig og rettferdig dom, fremhold Kleivene som dermed gjentok en SMS som han tidligere har sendt Agderposte­n og som er blitt gjengitt i avisen.

Har jo e-post adressen din ...

 ??  ?? FORSVARER: Advokat Hanne Bjørge-Eriksen finpusser i Aust-Agder tingrett på sin prosedyre der hun – etter ønske fra sin Kl mister i så fall Kleivene det siste selskapet han har igjen – naermest et «misjonssel­skap», der han vil spre det spesielle Nåde-k
FORSVARER: Advokat Hanne Bjørge-Eriksen finpusser i Aust-Agder tingrett på sin prosedyre der hun – etter ønske fra sin Kl mister i så fall Kleivene det siste selskapet han har igjen – naermest et «misjonssel­skap», der han vil spre det spesielle Nåde-k

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway