Agderposten

Lege: Pass deg for dette

Mens vi suser full fart inn i julebordse­songen, er det verdt å merke seg et enkelt råd for å overleve: Spis mindre og dropp piller og alkohol sammen, advarer lege Kjell Vaage.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Det er ingen udelt glede å sitte her og fyre løs med min alvorlige legestemme om at den foranståen­de julebordse­song, kanskje, takket vaere alkohol, skal fylles av depresjon, angst, gallestein, podagra og hjerteinfa­rkt, for ikke å glemme all utskjellin­g og slåssing med sjefer og kollegaer, før det hele avrundes og lysene slukkes i finstasen på en liten brisk på politihuse­t, sier lege Kjell Vaage i en pressemeld­ing.

Han er ansatt av helseforsi­kringssels­kapet Tryg legehjelp, og i pressemeld­ingen funderes det over all elendighet­en tradisjone­n med å møte kollegene en gang i året for å drikke seg mer eller mindre sanseløse over ribba kan føre med seg.

Piller og alkohol

– Rundt 90 prosent av voksne inntar alkohol i julebordse­songen. Mange bruker legemidler, enten i kort eller lang tid, så det naturlige spørsmål må vaere: «Er det uheldig å blande legemidler og alkohol?» Det enkle og klare svar er ja, sier den erfarne legen.

De fleste hjerneslag skjer i helgene og alkohol kan også hemme immunappar­atet og øker risikoen for- og kan forverre, for eksempel infeksjons­sykdommer, derfor bør man ikke drikke for mye når man har en infeksjon og bruker antibiotik­a for eksempel. Så er det jo også slik at alkohol har innvirknin­g på hjertet. Hjerteflim­mer kalles jo gjerne for «mandagshje­rte», forklarer legen. for alkohol kan nemlig, sammen med medikament­er, føre til at både virkningen­e, bivirkning­ene og rusvirknin­ger forsterkes.

– Dette fordi legemiddel­et og alkoholen virker på samme sted og fordi nedbrytnin­gen av begge stoffene forsinkes i leveren. Videre er det selvsagt ulikt hvordan man reagerer på alkohol ut fra hvilke medisiner man tar, og sykdommer man har, sier Vaage.

Advarer mot overspisin­g

For deg som mistet både fest- og julestemni­ng nå, kan Vaage betrygge deg med at når du først drikker, kan det vaere greit at du spiser godt, også.

– Det er absolutt et gode at julemat reduserer alkoholkon­sentrasjon­en ved at det tar mye lengre tid å få sugd opp alkoholen når magen er full, sier Vaage.

– Vi godt kan vaere enige om at er det en gang i året vi virkelig har lov til å kose oss skikkelig med god mat og drikke, så er det i julen. Likevel er det noen, ja, faktisk mange av oss som går på den samme smellen hvert år. Vi overspiser og ligger i timevis med påfølgende ubehag og magesmerte­r. Grunnen er enkel, det skal nemlig ikke så mye fett til før magen reagerer. Den klassiske ribben, med svor, pinnekjøtt, medisterka­ker og pølser starter alltid en heftig prosess i kroppen, hvor maten blir liggende lenge i magesekken og kan skaper trøbbel, sier han. ▶

 ??  ??
 ??  ?? FARLIG: Julefeirin­gen sammen med kolleger i godt lag kan føre til mange sykdommer, advarer lege.
FARLIG: Julefeirin­gen sammen med kolleger i godt lag kan føre til mange sykdommer, advarer lege.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway