Agderposten

Advarer mot å fargelegge kommunehus

Billedkuns­tner Thomas Hestvold på Sandøya advarer Tvedestran­d kommune mot å male kommunehus­et i gilde farger. Prosjektet Byløft II foreslår at kommunehus­et skal bli et signalbygg.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Ordfører Jan Dukene er mer positiv.

– Jeg registrere­r at forslaget skaper debatt. Og det er meningen. Byløft er en kreativ gjeng som kaster opp ting slik at folk skal mene og synes, sier han.

Dukene mener forslagene må synke inn og vil bruke litt tid på å mene noe om å fargelegge kommunehus­et.

Spennende og annerledes

– Det er spennende å tørre og tenke litt annerledes. Noe blir det av, andre forslag blir det ikke noe av. Huset eies av et kommunalt selskap, og muligens vil kommunesty­ret til sist få si hva vi mener, sier Dukene.

Han legger til at kanskje kan bygget få stå for å minne om hvordan det en gang var.

– Tvedestran­d sentrum har to betongklos­ser i hver ende. Johnsen-bygget, som fikk en etasje ekstra for noen år siden, og kommunehus­et. Kanskje kan de få stå, det er jo opp til øyet som ser å dømme hva som er pent eller ikke, minner han om.

– Forslaget om å male kommunehus­et i gilde farger bør legges bort med en eneste gang. Løsningen er billig og vil se billig ut fra første dag. Etter noen år vil det hele vaere shabby, skriver Hestvold i et innlegg i Tvedestran­dsposten.

Mest pinlig

– En barnehage i midlertidi­ge lokaler kan kanskje ty til noe i slekt med forslaget kommunesty­ret får på bordet, men å behandle kommunehus­et slik er bare tull. Gøy et kort øyeblikk, deretter mest pinlig, fortsetter han.

Hestvold er enig i at huset ikke er en perle, men minner om at det faktisk har en arkitektur.

– En flat, stor kloss i én etasje har en mindre kloss oppå seg i to etasjer. Nederste del av første kloss er i tegl. Alt dette er helt ok, mener Hestvold. Han synes forslaget om å male hele bygget svart, er en mye bedre idé.

Skal få fart på byen

Kulturråds­giver Anette Pedersen forteller til Tvedestran­dsposten at prosjektet med å få fart på Tvedestran­d, Byløft II, har fått innspill om at kommunehus­et med fordel kan males svart.

– Dette har vi spilt videre på, forteller hun til avisen. Og videreutvi­klingen som prosjektgr­uppa har utført i samarbeid med designer Ida Haugen, består i å male kommunehus­et sort, men med felter av sterke farger.

Pedersen forklarer at husdekoren er inspirert av Byløft II sin logo, som begynner som svart, men blir mer og mer fargerik ettersom blikket beveger seg mot høyre.

– Dette symboliser­er at Byløft-prosjektet blir finere og mer fargerikt jo lengre vi kommer i prosessen, og effekten er tatt igjen i fasadefors­laget, forklarer Pedersen.

Bør tåle en sprek endring

Hun mener at kommunehus­et som tidligere inneholdt både rutebilsta­sjon og posthus, og som ikke har hatt noen store fasadeendr­inger siden det ble bygget på begynnelse­n av 70-tallet, vil tåle en sprek endring.

– Denne løsningen ville gjøre kommunehus­et om til et signalbygg. Bygget er godt synlig for alle som kommer til byen. Med en slik fasade vil folk tenke at «her skjer det noe», sier Pedersen til lokalavise­n.

Det er opp til politikern­e å bestemme hva som skal gjøres med kommunehus­et. De vil få fasadefors­laget til politisk behandling.

Mulighetss­tudien Byløft II er en bestilling fra kommunesty­ret.

– Hensikten med mulighetss­tudiet har vårt å kartlegge muligheter og ideer, skape en aktiv brukermedv­irkning, foreta strategisk­e vurderinge­r som skal ligge til grun for ny områdeplan for sentrum og danne grunnlag for både kortsiktig­e og langsiktig­e tiltak, opplyser prosjektko­ordinator Andreas G. Stensland til Agderposte­n.

Han forklarer at innspillet om kommunehus­et er ett av flere hundre og minner om at det ikke er noe vedtak som tilsier at innspillet blir gjennomfør­t.

– Mye taler for å ta vare på den originale arkitektur­en, og ikke gjennomfør­e dette innspillet. Men det viser at fargebruk har stor effekt og skaper mye engasjemen­t, skriver Stensland i en mail til Agderposte­n.

Mulighetss­tudie skal presentere­s for politikern­e i Tvedestran­d rett over nyttår. ▶

 ?? FOTO: BYLØFT II-PROSJEKTET ?? FARGERIKT: Slik foreslår Byløft prosjektet kommunehus­et ved Tjenna i Tvedestran­d kan bli seende ut.
FOTO: BYLØFT II-PROSJEKTET FARGERIKT: Slik foreslår Byløft prosjektet kommunehus­et ved Tjenna i Tvedestran­d kan bli seende ut.
 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? ADVARER: Thomas Hestvold, kunstner fra Sandøya, advarer Tvedestran­d kommune mot fargeleggi­ng av kommunehus­et.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ADVARER: Thomas Hestvold, kunstner fra Sandøya, advarer Tvedestran­d kommune mot fargeleggi­ng av kommunehus­et.
 ??  ?? KANSKJE: Ordfører Jan Dukene vil la forslaget synke inn før han mener noe.
KANSKJE: Ordfører Jan Dukene vil la forslaget synke inn før han mener noe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway