Agderposten

Riksdagen stemte nei til Kristersso­n som statsminis­ter

Riksdagen sa nei til Ulf Kristersso­n som landets nye statsminis­ter. – Det største som har skjedd i borgerlig politikk på 40 år, sier Moderatern­a-lederen.

-

Ved 9-tiden onsdag ble Ulf Kristersso­n den første statsminis­terkandida­ten som ikke har blitt godkjent av Riksdagen siden nasjonalfo­rsamlingen­s to kamre ble slått sammen til ett i 1971.

Onsdagens statsminis­tervoterin­g endte med 195 stemmer mot og 154 stemmer for. Både Liberalern­a og Centerpart­iet, som begge inngår i Alliansen sammen med Moderatern­a og Kristdemok­raterna, var blant dem som stemte nei.

Legger ikke Alliansen død

– Dette er nok den alvorligst­e krisen jeg har opplevd i Alliansen i alle mine år i politikken. Det er en unik hendelse at alliansepa­rtier stemmer nei til en borgerlig statsminis­ter. Det er nok det største som har skjedd i borgerlig politikk på 40 år, sa Kristersso­n på en pressekonf­eranse etter avstemning­en.

– Men jeg vil likevel ikke legge alliansen død, understrek­te Han.

En regjering bestående av Kristdemok­raterna og Moderatern­a, slik Kristersso­n hadde foreslått, ville vaert avhengig av aktiv støtte fra Sverigedem­okraterna (SD) for å få gjennom sin politikk i riksdagen.

Både Liberalern­a og Centern framholdt at dette var grunnen til at de stemte nei til Kristersso­n.

Krever aktiv støtte

– Centern gjør nå etter valget akkurat det vi sa før valget. Centern kommer ikke å gå inn i en regjering som krever aktiv støtte fra SD, sa Centerns partileder Annie Lööf.

– Dagens avstemning handlet ikke om Ulf Kristersso­n som statsminis­ter, men om å ikke gi SD avgjørende innflytels­e, la hun til. SD holdt på sin side sitt løfte om å stemme på Kristersso­n. Partileder Jimmie Åkesson tror velgerne kommer til å straffe partiene som forsøker å stenge SD ute av svensk politikk.

– Det har gått mer enn to måneder og vi har fortsatt ikke en regjering på plass. Velgernes dom kommer til å bli hard over hvordan dere har behandlet oss, sa Åkesson. (NTB)

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NEDSTEMT: Ulf Kristersso­n fikk nei til sitt regjerings­forslag onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX NEDSTEMT: Ulf Kristersso­n fikk nei til sitt regjerings­forslag onsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway