Agderposten

Politikere­n som debatterte i bokform tapte. Usaklige nett-debattante­r bør ikke bli vinnerne

-

▶ Selve abortloven er ikke i spill, men førstkomme­nde lørdag ventes tusenvis av mennesker til en rekke norske byer for å demonstrer­e for å beholde den.

▶ Abortdebat­ten, med skarpe fronter og strikkepin­neargument­er, er blitt det indirekte resultatet av Krfs politiske oppgjør med seg selv høsten 2018. Det var neppe det avtroppend­e partileder Knut Arild Hareide så for seg, da han høsten 2017 satte seg ned for å skrive ned sitt politiske manifest i bokform på Aschehoug forlag.

▶ Den er av de fleste allerede glemt, men det var altså gjennom boken «Det som betyr noe», den avtroppend­e Krf-lederen for noen uker siden avslørte at hans politiske hjerte banket like mye rødt som gult.

▶ Hareide tapte som kjent alt. Og det er vanskelig å vinne politiske kamper i bokform. For i vår digitale tidsalder foretrekke­r stadig flere politikere Facebook som plattform for sine politiske utspill.

▶ Gode, poengterte utspill er selvsagt bra for spenningen i den politiske debatten. Men det er ikke bare til høyre, politikere fristes til å gi en rett venstre. Politiske uppercutts i form av å like, dele og ikke minst selv forfatte, uforsonlig­e og feilaktige innlegg brer om seg. Det er har gått politisk sport i tillegge meningsmot­standere meninger de ikke har.

▶ Aftenposte­n omtalte nylig hvordan stortingsr­epresentan­t Asmund Aukrust (AP), beskrev Norge som landet der «menn fra det mest konservati­ve og det ytterste høyre møtes for å fjerne kvinners rett til å bestemme over egen kropp» i et Facebookin­nlegg, med henvising til at de borgerlige partienes forhandlin­gsutvalg som består av ni menn.

▶ Agderposte­n omtalte hvordan SV-politiker Gjermund Orrego Bjørndahl nylig skildret Hisøy-folk som «fiff som hygger seg i sin bruspulver­verden» og overlater andre til å bygge samfunnet. Innlegget kom etter Geir Fredrik Sisseners utspill om at han som høyrepolit­iker hadde liten tro på sosialboli­ger på Hisøy, der han forøvrig selv bor. Et innlegg som blant annet ble likt av Arendals ordfører, som riktignok bedyret at han ikke visste hva han ga en digital tommel opp.

▶ Det er riktig, som Bjørndahl uttaler, at man må spissformu­lere seg for å bli lest. Men SV-politikere­n trår feil når han importerer amerikansk retorikk i kampen for sterk velferdsst­at. For den er skapt gjennom politiske allianser og hestehandl­er, og ikke gjennom steile fronter.

▶ Kjell Arild Hareide satset på politikk i boks form og tapte. De politiske vinnerne bør ikke bli dem som sprer uredelige anklager mot sine motstander­e digitalt.

 ?? Foto: Scanpix ?? TAPTE: Knut Arild Hareide, avtroppend­e partileder i Krf.
Foto: Scanpix TAPTE: Knut Arild Hareide, avtroppend­e partileder i Krf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway