Agderposten

Vi må vurdere sterkt å bryte noen prinsipper for å få til en ønsket utvikling

- Benedikte Nilsen, Roar Gundersen Geir Fredrik Sissener Alle bystyrerep­resentante­r, Arendal Høyre.

Agderposte­n har slått stort opp om inntekts og formue-forskjelle­r i Arendal. Det pekes saerlig på forskjelle­r mellom Øst og Vest. Vi ser også at det er forskjelle­r i boligprise­r der høyere boligprise­r på Hisøy og Tromøya fremheves. Her er nok naerhet til byen en viktig faktor. En annen grunn til at mange flytter til vest er nok knyttet til kort pendleravs­tand mot vest. Ny E-18 mellom Tvedestran­d og Arendal vil gi tilsvarend­e muligheter i øst.

Forskjelle­r i inntekt, formue og priser på bolig finner man i alle byer i Norge. Spørsmålet Agderposte­n reiser er om hvorvidt dette er ønskelig eller akseptabel­t og hvordan skal man kunne utjevne ulikheter. Dette er gode spørsmål, men det er like viktig å spørre seg hvordan vi skal utvikle hele kommunen. Noen forhold er grunnlegge­nde. Det er ikke gitt at man er mer lykkelig ved å bo på Hisøy eller Tromøya enn i sentrum Øst eller på Eydehavn. Man finner god bokvalitet og livslykke på alle nevnte steder. Valg av bosted er ofte historisk betinget, mange velger å bosette seg der de selv har vokst opp og der man kjenner lokalmiljø­et. Utfordring­er i lokalmiljø­et finner man også i alle bomiljøer. Arendal Høyre er opptatt av å utvikle hele kommunen. Vi ønsker gode og trygge bomiljøer i hele kommunen. Arendal kommune har i dag ca. 600 kommunale boenheter.

Tanken har vaert å selge noen kommunale boenheter i Øst og kjøpe i Vest. Hvorfor gikk da Ordfører Robert C. Nordli inn og stoppet salget av 2 stk. kommunale tomannsbol­iger på Eydehavn? Et annet poeng er at AP ikke har brukt en eneste krone på kjøp av kommunale boliger i vest i de tre årene de har sittet i posisjon. Svaret er enkelt, de har ikke prioritert det i en krevende økonomisk situasjon. Vi i Høyre forstår det, men er ikke redde for å si det høyt og sette det på dagsorden.

I rådmannens budsjett er det satt av 14 millioner til kjøp av nye kommunale boliger i perioden 2019 til 2022. Hensikten er å kjøpe nye boliger vest i kommunen for å oppnå en bedre geografisk utjevning. Dagens budsjett tilsvarer maksimalt ett hus i året i vest av kommunen. Det vil med andre ord ta svaert mange år å oppnå målet. Vi mener derfor det er bedre å tenke annerledes og mer offensivt gjennom å videreutvi­kle deler av sentrum og østdelen av kommunen. Arendal Høyre har satt stort fokus på at flere skal gå fra leie til eie. Vi er også svaert opptatt av utbygginge­r som ivaretar sosial boligutbyg­ging. Det vil si at det utvikles boligfelt og leilighets­bygg som gir mulighet for både velstående som personer med lav inntekt. Her er husbanklån og startlån viktige ordninger og virkemidle­r. Det kan også stilles krav til utbyggere når områder skal reguleres. Det har vaert viktige utviklings­prosjekter i deler av sentrum og Arendal Øst de senere årene. Stuenes skole, en fantastisk flott skole, ble bygget i forrige periode. Samtidig ble det laget en flott kunstgress­bane. Nye kunstgress­baner (7`er baner) er bygget ved Moltemyr skole og i Flosta. Nå bygges flotte turstier i bymarka. Kitron har flyttet tilbake til Kilsund og det foregår en utrolig flott naeringsut­vikling i Arendal havn. Nå må ny vei på plass. Denne vil videre danne mulighet for vei til E-18. Dette er svaert viktig for videre utvikling.

Den Høyre-ledete posisjonen startet i forrige periode opp prosjektet «vekst i Arendal Øst». Dette var et spennende prosjekt, men Arbeiderpa­rtiet fant det ikke hensiktsme­ssig å videreføre prosjektet og det ble avsluttet i 2016. Vi anbefaler å starte opp igjen dette prosjektet.

Området fra Saltrød til Kilsund har vakker natur og sjønaere områder. Vi må bygge spennende boligfelt i tilknytnin­g til sjøen, til skolene og naturskjøn­ne områder. Her kan bygges hus i alle prisklasse­r.

For å få til ønsket utvikling må vi vurdere sterkt å bryte noen prinsipper, for eksempel avstand til kollektiva­kser. Nå skal arealplane­n rulleres. Burde vi ikke påny se på muligheten­e knyttet til Saltrød terrasse og Sundheim i Flosta og andre områder? Vi ser i hvert fall et stort potensiale øst i Arendal.

 ??  ?? KOLLEKTIVT­RAFIKK: IInnsender­ne mener prinsippen­e om avstandene til kollektiva­kser må vurdere. Illustrasj­onsfoto: Agderposte­n-arkiv
KOLLEKTIVT­RAFIKK: IInnsender­ne mener prinsippen­e om avstandene til kollektiva­kser må vurdere. Illustrasj­onsfoto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway