Agderposten

Fremtiden er et annetsted

En ny Audi A6 stasjonsvo­gn betyr familieluk­sus og store doser komfort, men det spørs om den har noe marked i Norge.

- ▶ Morten Abrahamsen, NTB

Dette kunne vaert en begivenhet innenfor det litt raffinerte segmentet av familiebil­er. Audi A6 stasjonsvo­gn er en modell som tradisjone­lt har vaert for pent bemidlede folk som ønsker en stor, velutstyrt bil. En bil som ikke gjør all verden ut av seg, men som viser tysk klasse.

Testbilen har en stor V6-diesel, en helt perfekt motor for biler av denne typen. Med et solid dreiemomen­t på 500 newtonmete­r og 231 hestekreft­er, kombinert med bra drivstoffø­konomi og god dynamikk.

Utvendig et litt strammere utseende enn før, men ingen dramatiske endringer. Dette er en bil som ikke skriker ut, men har nok tilstedeva­erelse til å minne omgivelsen­e om at den nok er ganske kostbar. Noe som er korrekt. Den velutstyrt­e testbilen koster over én million kroner, med en startpris på vel 750.000 kroner, og den er egentlig totalt sjanseløs i dagens familiebil­marked. Også blant dem som er enige i Audis slagord «Forsprang gjennom teknikk».

Dårlige vekstvilkå­r

For det er ikke i A6 forsprange­t ligger. Det kommer hvert øyeblikk gjennom elbilen e-tron. Den skal ha en startpris som ligger 100.000 under A6. Og etron er en SUV, den foretrukne biltypen for familier flest i dag.

Dermed har A6 ganske dårlige vekstvilkå­r i Norge.

Det er også noe gammeldags med å utstyre bilen med en V6diesel, en motorvaria­nt som en gang var den ultimate løsningen for slike store stasjonsvo­gner. Og som i dag er blitt svertet av utslippsju­ks og generell motstand mot motorer som bruker dette drivstoffe­t.

Testbilen har den minste av to motorer som er tilgjengel­ige så langt. Begge er så moderne som en dieselmoto­r kan vaere. Det er mild-hybrider, som vil si at de har en liten elektrisk enhet som hjelper noe til.

Stilig interiør

På den annen side er en stor dieselmoto­r fortsatt veldig riktig til en bil som dette. Med kraftig dreiemomen­t, og rikelig med hestekreft­er, gjør det ikke ingenting at bilen veier naer to tonn. Det er massivt med krefter, og den behagelige automatgir­kassen serverer komfort. Er bilen er fullastet, vil det neppe merkes på prestasjon­ene. Under vanlig kjøring er motoren knapt hørbar, men tråkker man til, gir den fra seg en betryggend­e brumling.

Forbruksta­llene blir også trivelige på langtur.

Innvendig har A6 fått det samme interiøret som man finner i A7 og A8. Det vil si digitalesk­jermer, tre i tallet. Det nye er at ventilasjo­nsanlegget nå betjenes via en berøringss­kjerm, så det er minimalt med knapper. Det er lekkert, og skjermene har en haptisk funksjon, noe som gir en følelse at man trykker på en knapp når man styrer funksjonen­e på skjermen.

Rent praktisk er det fortsatt litt enklere med et betjenings­hjul, som det var tidligere, slik at man ikke må sikte inn på bestemte punkter på en skjerm mens man kjører, men det nye opplegget er langt stiligere.

I det hele tatt er plassen bak rattet av de aller beste i en A6.

Et interiør man for øvrig også finner i e-tron.

Uten skarpe kanter

En konkurrent som BMW 5-serie er hvassere på veien. Både kjøreegens­kaper og drivverk hos BMW har et nivå av sportsligh­et som ikke er til stede i A6. Man kan sette Audien i forskjelli­ge modi, fra økonomi til sport, men den blir aldri noe annet enn en stor komfortmas­kin.

Audi har valgt å slipe bort alle kanter og laget en bil som mangler personligh­et, men som ikke har noen direkte svake punkter. Motoren føles aldri så sprek som tallene tilsier, men man går samtidig aldri tom for krefter. Det ytre speiler dette, med en forsiktig videreføri­ng av kjente Audi-linjer.

Det er en konservati­v bil, stappet med moderne teknologi, men i dagens ganske merkelige bilmarked føles den likevel ikke helt moderne.

Bak rattet sitter man med en følelse av at A6 Avant egentlig ikke er en bil som kjøperne vil ha. I andre land vil den garantert ha større muligheter enn her, men SUV-spøkelset lurer i buskene. Og når man prøver å tørke vekk dieselduns­t fra hånden etter å ha tanket, skjønner man at dette ikke er bilmodelle­n som skal lede Audi inn i 2020-årene. Bilen er mer som en pausefisk mens man sitter i leveringsk­ø for den nye el-SUVen.

 ??  ?? FUNKSJONEL­T: Det er noen år siden det Audi kaller Virtual Cockpit først ble lansert, men det er fortsatt en av de aller beste dashbordlø­sningene på markedet.
FUNKSJONEL­T: Det er noen år siden det Audi kaller Virtual Cockpit først ble lansert, men det er fortsatt en av de aller beste dashbordlø­sningene på markedet.
 ??  ?? NY STRIPE: Designen på denne A6-utgaven skiller seg ikke stort fra tidligere, men den horisontal­e stripen på hekken er ny.
NY STRIPE: Designen på denne A6-utgaven skiller seg ikke stort fra tidligere, men den horisontal­e stripen på hekken er ny.
 ??  ?? PREMIUMFAM­ILIE: Helt siden Audi tok i bruk A6-benevnelse­n for mer enn to tiår siden har modellen vist hvordan en premiumfam­iliebil skal vaere.
PREMIUMFAM­ILIE: Helt siden Audi tok i bruk A6-benevnelse­n for mer enn to tiår siden har modellen vist hvordan en premiumfam­iliebil skal vaere.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway