Agderposten

Pensjonere­r seg for å satse fullt på musikk

– Jeg er en glad melankolik­er, sier Inger Marie Gundersen (61), aktuell med kritikerro­st plate og lokale intimkonse­rter. 1. mars slutter hun i sin sivile jobb for å satse fullt på musikk.

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Inger Marie Gundersens varme stemme smyger seg inn i øregangene – akkurat passe melankolsk for en grå novemberda­g med levende lys på bordet:

“Feels like home to me/ Feels like I’m on my way back to where I belong/ Feels like I’m on my way back to where I belong.»

Hennes avslappede, langsomme jazzversjo­n av Randy Newmans låt «Feels like home» er tittellåte­n på sangerinne­ns femte album, som allerede har høstet en stor bukett rosende ord fra anmeldere i inn- og utland.

Og hun er hjemme. Hjemme kunstneris­k og bokstaveli­g. Artisten som har i en årrekke gjort det stort i Sør-Korea og kanskje er vel så kjent i Tyskland, Polen, Frankrike og Tsjekkia, som her hjemme, skal nå holde seg i landet – i hvert fall en stund.

Endelig artist på fulltid

Over kaffekoppe­n på en kafé i Arendal sentrum røper Inger Marie at hun fra 1. mars pensjonere­r seg fra jobben som miljøterap­eut i Arendal for å bli artist på fulltid. To vårturneer er allerede booket, en på Vestlandet og en i Agder og Telemark.

– Jeg har sjonglert to jobber i mange år og det har vaert krevende. Jeg har en meningsful­l jobb som miljøterap­eut i kommunen, men jeg gleder meg veldig til å kunne konsentrer­e meg om musikken. Å få lov til å berører mennesker gjennom tonene er det fineste jeg vet, sier Gundersen. Og det klarer hun, låt etter låt. – Jeg går dypt inn i tekstene, til jeg har bilder i hodet av hva de handler om – for meg. Jeg trekker mye på egne erfaringer. Å vaere 61 er nok en fordel når man skal formidle, filosofere­r hun, og utbryter:

– Jeg trives veldig godt i denne alderen!

Bruker eget levd liv

Å gi seg i kast med egne tolkninger av svaert kjente låter som «alle» har et forhold til, som Otis Reddings «Sittin’ On The Dock Of The Bay» og ABBAs «When All Is Said and Done», er modig, selv for en erfaren artist.

Hun har brukt lang tid på å plukke ut de ti låtene på albumet, til å gjøre dem til sine. Bare slik kan de også berøre lytterne.

«Inger Marie gjør andres sanger til sine egne med en vokalformi­dling hun er alene om i Norge,» skrev den anerkjente musikkanme­lderen Terje Mosnes i bladet JazziNorge da han omtalte Gundersens siste plate, som offisielt ble sluppet da hun opptrådte på Canal Street i juli.

«Balladekun­st på høyt nivå»

Albumet gir «suverene fortolknin­ger av 10 langsomme låter med balladekun­st på eksepsjone­lt nivå», skrev Mosnes videre – og påpekte at det nå bare må vaere «et spørsmål om tid før også det norske jazzmiljøe­t,– publikum, klubber, festivaler, våkner og gir den nå 61-årige sangeren fra Arendal den brede omfavnelse­n hun vitterlig fortjener. Kanskje blir «Feels Like Home», Inger Maries femte album, den store vekkeren,» skrev Mosnes.

Også Dagens Naeringsli­vs anmelder mente at det nå var «på tide at du får et stort norsk voksenpubl­ikum».

– Å våkne til den anmeldelse­n var helt fantastisk! Jeg kjenner nok at det er sterkere oppmerksom­het rundt dette albumet. Produsente­n min fortalte meg nylig at mine innspillin­ger totalt er strømmet fem millioner ganger, og at tallene for det siste albumet er gode og stigende, forteller Inger Marie.

To intimkonse­rter

På hjemmeside­n hennes ingermarie.com ligger både smakebiter fra plata og musikkvide­o.

Men før turnélivet og fulltidsar­tistlivet starter, får hennes lokale publikum muligheten til å høre ullpleddmy­ke versjoner av kjente låter, først på en førjulskon­sert hos No 9 på Tyholmen 24. november, og så en intimkonse­rt hos Studio Spornes på Tromøy 8. desember.

– Der vil jeg synge låter fra den nye plata, men det blir også litt «julete» sanger, sier Inger Marie.

Til Spornes har hun med trompetist­en Per Willy Aaserud og pianist Rasmus Solem.

– Per Willy har også gjort en fantastisk jobb som produsent med «Feels Like Home». Vi gleder oss til å spille på Spornes, sier Inger Marie Gundersen.

 ??  ?? STORTRIVES: Inger Marie Gundersens nye plate er svaert godt mottatt av anmeldere i inn- og utland. Før jul gir hun to intimkonse­rter i Arendal, og på våren førtidspen­sjonerer hun seg for å bli artist på fulltid. – Jeg trives veldig godt med denne alderen.! Å ha en del «levd liv» er en stor fordel når man skal formidle tekster, sier hun.
STORTRIVES: Inger Marie Gundersens nye plate er svaert godt mottatt av anmeldere i inn- og utland. Før jul gir hun to intimkonse­rter i Arendal, og på våren førtidspen­sjonerer hun seg for å bli artist på fulltid. – Jeg trives veldig godt med denne alderen.! Å ha en del «levd liv» er en stor fordel når man skal formidle tekster, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway