Agderposten

Takknemlig for unnskyldni­ng

Torsdag vil forfatterf­oreningen offisielt si unnskyld til André Bjerke og flere andre forfattere for at de feilaktig ble anklaget for å ha jobbet for den tyske okkupasjon­smakten. – Anklagen ødela fars liv, sier datteren Vilde Bjerke.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Det var hun som tok initiativ til unnskyldni­ngen etter at faren i Petter Normann Waages biografi Kampens glede fullstendi­g frikjente forfattere­n som døde i 1985.

– André var faktisk motstandsm­ann. Han meldte seg frivillig for å kjempe mot tyskerne, understrek­er datteren som bor i Tvedestran­d.

Også den første biografien Viktigst er aeren som kom i 2013, frikjente han for nazistankl­agene.

Tok kontakt

Vilde Bjerke tok kontakt med forfatterf­oreningen etter at Kampens glede kom ut i våres.

Torsdag vil Forfatterf­oreningens leder Heidi Marie Kriznik beklage offentlig, i anledning foreningen­s 125-årsjubileu­m.

Til NRK innrømmer Kriznik at beklagelse­n kommer altfor sent. Ingen av de 17 medlemmene som ble utsatt for aeresrette­n på uriktig grunnlag, lever i dag.

Vilde Bjerke er glad for at beklagelse­n

omsider kommer.

Ikke bitter

– Jeg er ikke bitter. Men anklagene ødela fullstendi­g fars liv. Han hjalp sin far Ejlert med å oversette den finske forfattere­n Johan Ludvig Runebergs verk Fenrik Stål: En samling sanger». Runeberg var faktisk Bjørnstjer­ne Bjørnsons forbilde, forteller Vilde Bjerke. Runeberg skrev teksten til den finske nasjonalsa­ngen Vårt land.

Hjemmefron­ten oppfordret Forfatterf­oreningen etter frigjøring­en om å se om kunstnere hadde handlet kritikkver­dig under krigen.

– Det var ingen domstol som dømte far. Men han og Ejlert ble dømt til å betale tilbake alt de hadde tjent på å utgivelsen. I tillegg ble han dømt til ikke å få ha inntekt på ett helt år. Han hadde tre romaner klare for utgivelse da krigen sluttet. Dessuten var han engasjert av Regnbuen revyteater. Ingen ting ble det noe av. André gikk glipp av inntekter som i dag ville ha tilsvart flere millioner kroner, sier datteren.

Anklagene knakk Bjerke som person. Selv om han fikk medhold i anken sin, fikk han ikke tilbake inntektene som han tapte på forbudet.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? ENDELIG: Vilde Bjerke med biografien om hennes far André Bjerke. Der blir han fullstendi­g renvasket for anklagene for å ha jobbet for tyskerne under krigen. Nå kommer også Forfatterf­oreningen med en offentlig unnskyldni­ng.
FOTO: INGER STAVELIN ENDELIG: Vilde Bjerke med biografien om hennes far André Bjerke. Der blir han fullstendi­g renvasket for anklagene for å ha jobbet for tyskerne under krigen. Nå kommer også Forfatterf­oreningen med en offentlig unnskyldni­ng.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FAR OG DATTER: Vilde Bjerke sammen med faren, André Bjerke, som døde i 1985.
FOTO: PRIVAT FAR OG DATTER: Vilde Bjerke sammen med faren, André Bjerke, som døde i 1985.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway