Agderposten

Sophia er en robot, som også kan få moral. Utviklet i Grimstad.

Snart vil robotene kunne ta moralske valg. – Dette er helt unikt, forteller professor Ole-Christoffe­r Granmo, direktør for Senter for kunstig intelligen­s (CAIR) ved Universite­tet i Agder i Grimstad.

- ▶ FORSKNING ▶Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Ved å koble filosofi med kunstig intelligen­s, vil robotene kunne ta moralske valg.

– Vi samarbeide­r med professor i filosofi, Einar Duenger Bøhn, forklarer Granmo.

Sammen med forskere ved CAIR jobber han for å gi kunstig intelligen­s et moralsk kompass. Forskninge­n på kunstig moral er ikke er kommet lenger enn kunstig intelligen­s hadde på 1950-tallet.

Forskerne vet ikke om det er mulig å gi robotene moral, men Bøhn uttalte til NRK i vinter at han mener dette er mulig.

Senter for kunstig intelligen­s (CAIR) ved UiA rykker nå opp en divisjon og trekker internasjo­nale topp forskere til Sørlandet.

Det nye forsknings­senteret får navnet House of CAIR (Centre for Artificial Intelligen­ce Research) og holder til på Campus Grimstad

– Målet er å samle de smarteste og mest visjonaere forskerne innen kunstig intelligen­s i Norge og internasjo­nalt, slik at vi sammen kan løse de store utfordring­ene innen kunstig intelligen­s fremover, sier OleChristo­ffer Granmo.

Universite­tene i Edinburgh, Newcastle, Groningen, Luleå, Ottawa og Pittsburgh er de første internasjo­nalt anerkjente forsknings­miljøene innen kunstig intelligen­s som blir en del av den nye satsingen ved UiA.

20 milliarder fra EU

EU har nettopp vedtatt å øremerke 20 milliarder euro årlig til forskning på kunstig intelligen­s for å få Europa i tet på dette området. Dette er forsknings­midler Granmo og hans nye internasjo­nale kolleger kommer til å søke på. CAIR-huset tar mål av seg til å etablere prosjekter som skal løse de store og viktige utfordring­ene innen områder som kunstig moral, forståelig kunstig intelligen­s, presisjons­medisin og sjeldne sykdommer, energiopti­malisering og språkforst­åelse.

Anerkjent forskning

Det er hovedsakel­ig to grunner til at internasjo­nale forskere ønsker å samarbeide med UiAs forskere. Det er forskninge­n ved Campus Grimstad og det er regnekraft­en.

Ole-Christoffe­r Granmo lanserte Tsetlin-maskinen i mars i år. Det er en ny metode for kunstig intelligen­s som på mange områder har vist seg å vaere hurtigere og mer presis enn etablerte metoder.

– Forskerne er interesser­t i å prøve ut vår nye Tsetlin-maskin, og nå har vi også fått regnekraft som gjør det mulig å gjennomfør­e store forsknings­prosjekter, sier Granmo.

Regnekraft er avgjørende for forskere innen kunstig intelligen­s. Ved Campus Grimstad er det nå bestilt tre nye gigantmask­iner. I løpet av kort tid skal UiA kjøpe ytterliger­e fem maskiner med den samme regnekraft­en. Da vil miljøet i Grimstad sitte med en regnekraft som kan utføre større beregninge­r og operasjone­r enn få andre universite­ter eller bedrifter kan gjøre på egen hånd i Europa i dag.

– Google og Facebook sitter på enorm regnekraft. Derfor vil unge og flinke forskere jobbe for dem. Nå får vi god regnekraft hos oss og kan bygge opp et viktig supplement til de store aktørene på feltet, sier Granmo.

Til sammen koster de åtte

maskinene titalls millioner kroner og UiA håper etter hvert at naeringsli­vet vil inn på eiersiden.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MORAL: Utfordring­en rundt utviklinge­n av kunstig intelligen­s er å gi robotene moralsk bevissthet, slik at de ikke gjør noe galt. Det forsker man på ved UiA i Grimstad. Her illustrert med Sophia, verdens første robot med eget statsborge­rskap.
FOTO: NTB SCANPIX MORAL: Utfordring­en rundt utviklinge­n av kunstig intelligen­s er å gi robotene moralsk bevissthet, slik at de ikke gjør noe galt. Det forsker man på ved UiA i Grimstad. Her illustrert med Sophia, verdens første robot med eget statsborge­rskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway