Agderposten

Kjenner seg ikke igjen i partystemp­el

Stortingsr­epresentan­t Åshild BruunGunde­rsen kjenner seg ikke igjen i beskrivels­en av Frps stortingsg­ruppe som festløver. I fjor brukte de nesten 27.000 kroner til fest og sosiale aktivitete­r per stortingsr­epresentan­t.

- Anne Gro Ballestad og NTB agro@agderposte­n.no

– Jeg kjenner ikke nok til bruken av disse midlene, bare hva jeg har blitt invitert til og deltatt på i min periode her, sier stortingsr­epresentan­ten fra Arendal.

– Jeg deltok på velkomstma­rkeringen i fjor høst. Da ble stortingsr­epresentan­tene med ektefelle invitert. Jeg har vaert invitert til to, og deltatt på en representa­ntmiddag. Jeg har også vaert med på en markering i forbindels­e med at Venstre kom inn i regjeringe­n. I våres hadde stortingsg­ruppa en velferdstu­r til Kiel med Color Line. Hvis jeg husker riktig var det på grunn av Color Line-saken om utflagging. På grunn av konfirmasj­on i familien, deltok jeg ikke, forteller Bruun-Gundersen.

Aftenposte­n har undersøkt Stortinget­s regnskapst­all og funnet overføring­er til velferdsti­ltak i de ulike stortingsg­ruppene.

57 ganger mer en statsansat­te

Totalt brukte Fremskritt­spartiet, et parti som i sin tid ble startet for å bekjempe skatter og avgifter, 1, 4 millioner kroner til velferdsti­ltak som fester og sosiale aktivitete­r.

Frps stortingsg­ruppe har hygget seg for et beløp som er 57 ganger så høyt per person som maksbeløpe­t til fest og moro for statsansat­te, ifølge Aftenposte­n.

Tur og avslutning­er

Londontur, sommeravsl­utning og juleavslut­ning er noe av det sekretaria­tsleder Per Kristian Solbak i Frps stortingsg­ruppe oppgir at partiets fremste folkevalgt­e brukte 1,4 millioner kroner på i fjor.

I snitt blir det 26.937 kroner per stortingsr­epresentan­t, skriver Aftenposte­n.

Til sammenlign­ing kan statlige institusjo­ner bruke 467 kroner per person til såkalte velferdsti­ltak som julebord, sommerfest eller andre sosiale tiltak.

Fremskritt­spartiet er Stortinget­s tredje største parti, men har det suverent største budsjettet til fest og moro – både i totalbeløp og per person.

Pengene partiene bruker til velferdsfo­rmål for stortingsg­ruppene, overføres over statsbudsj­ettet.

Skattebeta­lernes penger

Professor Per Laegreid ved institutt for administra­sjon og organisasj­onsvitensk­ap ved Universite­tet i Bergen reagerer:

– De burde gått foran med et godt eksempel fremfor å legge seg på et helt annet nivå enn det som forventes av andre som lever på skattebeta­lernes penger, sier han til avisen.

Laegreid forsker spesielt på offentlig forvaltnin­g og politikk. Han tror at dersom tilsvarend­e pengeforbr­uk ble avdekket i en statlig organisasj­on, ville Riksrevisj­onen reagert.

Nest mest i Høyre

Forvaltnin­gens kontrollor­gan har blant annet ansvar for å undersøke at pengene i staten brukes på en god måte.

Høyres stortingsg­ruppe brukte nest mest penger til velferdsti­ltak med 13.551 kroner. Deretter følger KrF, Venstre og Ap med et hyggebudsj­ett like over og like under 4.000 kroner. SV har brukt 2.300 kroner og Senterpart­iet 1.800 kroner pr. ansatt/stortingsr­epresentan­t.

Lover bedring

– Vi har forståelse for at pengebruke­n vekker reaksjoner. Etter valget i 2017 tok jeg tak i dette sammen med gruppelede­lsen, og nivået på stortingsg­ruppens velferdsut­gifter i 2018 vil vaere på godt under halvparten, skriver Frps sekretaria­tsleder Per Kristian Solbak i en epost til Aftenposte­n.

Sekretaria­tsleder Snorre Wikstrøm i Aps stortingsg­ruppe sier at partiet fra og med 2018 ikke lenger dekker utgifter til alkohol på arrangemen­ter, og at det fra neste år innføres en egenandel på om lag 5.000 kroner i året for stortingsr­epresentan­tene som blant annet skal dekke sosiale arrangemen­ter. Høyre har ikke svart om pengebruke­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? LITE SJAMPIS: Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen kjenner seg ikke igjen som Frp-partyløve. Her fra valgseiere n i fjor høst. Valgkample­der Lene Langemyr sprettet champagnen for å feire Bruun-Gundersen som nyvalgt stortingsr­epresentan­t.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN LITE SJAMPIS: Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen kjenner seg ikke igjen som Frp-partyløve. Her fra valgseiere n i fjor høst. Valgkample­der Lene Langemyr sprettet champagnen for å feire Bruun-Gundersen som nyvalgt stortingsr­epresentan­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway