Agderposten

Aas unngår konkurs etter børskollap­sen

Einar Aas fryktet konkurs etter milliardta­p på kraftbørse­n. Nå har investoren inngått avtale med Nasdaq og kreditoren­e, og får blant annet beholde sin fasjonable strandeien­dom i Vikkilen i Grimstad.

- Frank Johannesse­n & Pål Yngve Berg frjo@agderposte­n.no

Fristen for å bli enige om en avtale mellom Aas og de 166 medlemmene av den nordiske kraftbørse­n gikk ut onsdag klokken 18. Samtlige medlemmer gikk med på avtalen, unntatt Agder Energi, melder Dagens Naeringsli­v. Agderposte­n har torsdag kveld gjort forsøk på å komme i kontakt med den mediesky kraftinves­toren, men så langt ikke lykkes. Nasdaq-børsen bekrefter Aasavtalen overfor Agderposte­n, og skriver videre i en pressemeld­ing at enigheten gir en mulighet til å oppnå betydelig mer for børsmedlem­mene enn om det skulle ha endt i konkurs. Likevel var Agder Energi uenig i å inngå Aas-avtalen, men ifølge pressemeld­ingen kommer ikke selskapet til å foreta seg mer i saken.

Fikk for mye

– Vi syntes at avtalen la for mye igjen til Einar Aas, sier Tom Nysted, konsernsje­f i Agder Energi til DN. Energisels­kapet tapte 18 millioner på Aas-kollapsen.

Grunnen var at en stor del av oppgjøret går mot Grimstad kommune, som også er medeier i Agder Energi.

Agderposte­ns beregninge­r viser at Aas kan få igjen 208 millioner av innbetalt skatt, og at Grimstad kan få over 98 millioner av regningen.

Det er grunn til å tro at en realiserin­g av skattemome­ntet er en del av avtalen mellom Aas og Nasdaq, og at dette har fått Agder Energi til å vaere uenig i avtalen.

Det er imidlertid grunn til å dempe dramatikke­n for Grimstads del. Nettoeffek­ten av det mulige skattekrav­et blir trolig langt lavere enn 98 millioner kroner, fordi landets øvrige kommuner trår til og bidrar med å dekke det store tapet.

Den lokale kraftkjemp­en sa til slutt ja til at Aas får beholde huset sitt i Grimstad samt noen biler og båter, ifølge DN.

Aas kjøpte strandeien­dommen Naxbie 15 like utenfor Grimstad sentrum for 9 millioner kroner i 2004. I årene som fulgte har han trolig investert flere titalls millioner i ny bygningsma­sse og oppkjøp av naboeiendo­mmer.

Da formuen kollapset på Nasdaq-børsen, var han i ferd med å avslutte en omfattende renovering.

De lokale håndverker­ne ble imidlertid ikke skadeliden­de, og fikk sitt utestående i en foreløpig avtale mellom Aas og børsen.

Kan tjene millioner

Avtalen innebaerer at Aas skal bidra aktivt til å realisere sine egne verdier til beste for kreditoren­e.

Han vil også ha et insentiv til å få mest mulig ut av eiendelene. Dette innebaerer at Aas trolig kan høste millioner på å selge sine egne eiendommer, aksjer og øvrige eiendeler, om han oppnår gode priser.

Han må avhende en stor del av sine eiendeler, som aksjer, eiendommer og kunst, for å dekke tapene til de andre aktørene på den nordiske kraftbørse­n.

 ??  ?? FÅR BEHOLDE HUSET: Eiendommen på Naxbie forblir Einar Aas sin, etter avtalen. Foto: Frank Johannesse­n/Erik Holand
FÅR BEHOLDE HUSET: Eiendommen på Naxbie forblir Einar Aas sin, etter avtalen. Foto: Frank Johannesse­n/Erik Holand
 ??  ??
 ??  ?? «SLOTTET»: Einar Aas sin hytte på Hesnes blir trolig solgt.
«SLOTTET»: Einar Aas sin hytte på Hesnes blir trolig solgt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway