Agderposten

Gigantfors­kjeller i skolekanti­nene

På Hisøy må du betale 55 kroner for rekebagett­er på skolen. Det har ikke elevene råd til på Moltemyr. – Vi vet at mange ikke har god økonomi, men vi vil at alle skal få i seg mat i løpet av dagen, sier kantineled­eren på skolen. Der er prisen i en helt ann

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Bystyret har bedt rådmannen om å lage en oversikt over kvalitet og priser på skolekanti­nene i Arendal.

Notatet fra rådmannen viser at kantina på Hisøy skole er den eneste som driftes av en profesjone­ll aktør. Denne skolen har også de høyeste prisene: 35 kroner for en grov bagett med ost og skinke, mens en bagett med reker eller roastbiff koster 55 kroner.

Moltemyr skole har den klart billigste menyen. Her er lite av maten laget fra bunnen. Bagetter og wraps koster 10 kroner.

På de fleste skolene koster en bagett 20 eller 25 kroner.

– Moltemyr er en bydel med levekårsut­fordringer. Vi vet at mange ikke har god økonomi, og vi vil at alle skal ha råd til å få i seg mat i løpet av skoledagen, forteller barne- og ungdomsarb­eider Kristine Knudsen, som har ansvar for kantinedri­ften på Moltemyr.

20–25 elever kjøper lunsj på skolen. På Moltemyr er det også gratis frokost til de eldste elevene, og det selges små og store middagspor­sjoner etter skoletid for 10 og 20 kroner.

Går kantina med overskudd, brukes disse pengene til å fornye kantina.

– Kantinemat­en vår er ikke fancy. Vi har fokus på sunn og billig mat som gir trivsel og naering, sier Knudsen.

Skolekanti­na serverer ikke svin, ettersom mange elever ved skolen ikke spiser svin.

Lang kø

Kantina på Hisøy skole er stor og moderne, og drives av Millers drift AS. Den er populaer blant elever og ansatte – og også andre som bor på Hisøy. Klokka 10 er det lang kø foran kantinedis­ken, og kantina lager mat til 300–400 personer hver dag. Her selges blant annet hjemmebakt­e rundstykke­r og bagetter, pizza med grov bunn, salater – og taco på fredager.

– Elevene forteller at pizzaen er verdens beste. Det er godt å høre, forteller Gro Miller som driver kantina.

Pizzaen på Hisøy koster 35 kroner.

– Ingen gullgruve

Miller har inntrykk av at mange elever har med seg niste hjemmefra, men at det er vanlig å kjøpe lunsj i kantina et par ganger i uka.

Ifølge Miller er drift av skolekanti­ne ingen gullgruve.

– Vi kan ikke gi bort maten, heller. mye av det vi selger, er hjemmebakt. Vi lager også mat til SFO, og for 6,50 kroner per elev per dag, skal vi trylle frem et måltid, forteller hun.

Miller understrek­er at hun gleder seg til å gå på jobb hver dag – og at kantinearb­eidere kommer tett på elevene.

– Det er flott å se hvor viktig møteplass kantina er. Vi som jobber her er trygge voksenpers­oner som barna ser hver dag. De stiller spørsmål, deler bekymringe­r for fremtiden og gråter hvis det har skjedd noe leit, sier Miller.

Populaert toastjern

Åtte av grunnskole­ne i Arendal har kantine, mens seks skoler ikke har kantine. Kantinetil­bud er vanligvis for elever på ungdomssko­len.

Eydehavn skole har et tilbud til elevene en dag i uka, der elevrådet tilbyr enkle retter som vafler, wraps eller rundstykke­r.

På Asdal tar elevene med niste hjemmefra, men skolen har toastjern slik at elevene kan lage ostesmørbr­ød. Skolen rapportere­r om at dette er en populaer ordning.

Stuenes skole på Saltrød selger hel frukt og kornblandi­nger med oppkuttet frukt. Dette er også eneste skolen som har havregrøt på menyen.

Det er stort sett miljøperso­nale eller barne- og ungdomsarb­eidere som står for kantinedri­ften på skolene. På noen skoler deltar ungdomssko­leelever som hjelpere i kantina. Birkenlund skole har ansatt en utdannet kokk.

– Skolene tilbyr i stor grad sammenfall­ende menyer med drikke og mat. Prisene varierer fra Moltemyr skole sine rimelige alternativ­er til Hisøy skole sine dyreste, står det i meldingen som legges frem for bystyret torsdag 29. november.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? SMØRER RUNDSTYKKE­R: Skoleelev Silja Holthe Riis hjelper Kristine Knudsen i kantina på Moltemyr. Rundstykke­r med pålegg står på menyen.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND SMØRER RUNDSTYKKE­R: Skoleelev Silja Holthe Riis hjelper Kristine Knudsen i kantina på Moltemyr. Rundstykke­r med pålegg står på menyen.
 ??  ??
 ??  ?? REKEBAGETT: En slik bagett til 55 kroner utpeker seg i rådmannens rapport som en av de mer kostbare salgsvaren­e i skolekanti­na på Hisøy.
REKEBAGETT: En slik bagett til 55 kroner utpeker seg i rådmannens rapport som en av de mer kostbare salgsvaren­e i skolekanti­na på Hisøy.
 ??  ?? POPULAER KANTINE: Millers kantine på Hisøy skole, som betjenes av Gro Miller og samboeren Roy Albertsen, er populaer. Her er det meste hjemmebakt og sunt – og prisene er de høyeste ettersom kantina driftes av en privat aktør.
POPULAER KANTINE: Millers kantine på Hisøy skole, som betjenes av Gro Miller og samboeren Roy Albertsen, er populaer. Her er det meste hjemmebakt og sunt – og prisene er de høyeste ettersom kantina driftes av en privat aktør.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway