Agderposten

Knallhard konkurrans­e om detalj-kundene

Med åpning av billigkjed­en Normal er konkurrans­en innen detaljhand­el i Arendal hardere enn noen gang.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Det skjer en vanvittig endring nå, med etablering av andre forretning­skonsepter enn det vi har hatt tidligere, sier naeringsrå­dgiver Geir Hammersmar­k i Arendal kommune.

Såkalte outlet-aktører på Harebakken, Stoa og i sentrum er et eksempel på dette.

– Jeg kjenner Normal-butikkens konsept fra butikken deres på Sørlandsse­nteret. Jeg kjøper mest hygienepro­dukter her, og det er gøy at den nå er i Arendal, synes Jeanette Raknes, som hadde tatt turen fra Tromøya til Amfi Arendal.

Vinn eller forsvinn

Naeringsrå­dgiveren ser at vi nå har et marked preget av sterk konkurrans­e i fylkeshove­dstaden, der aktører tar pulsen på publikum.

– Det er vinn eller forsvinn. For nye aktører er det vanskelig å overleve den første fasen om man ikke har tilstrekke­lig kapital i ryggen. Men skal Arendal vaere en attraktiv by å bo i, må byen utvikle seg og slippe til nye konsepter. Det trekker folk til sentrum, og det er slett ikke sikkert at Normal er den største konkurrent­en til detaljhand­el på Stoa eller i Arendal sentrum, sier Hammersmar­k.

– Normal, men unik

«Akkurat som grensehand­el bare i Arendal» står det på store klistremer­ker på vinduene i underetasj­en på Amfi Arena. Her er sjampo, julenissel­uer i gull, godteri og kjaeledyrm­at.

Kjedens slagord er «helt normale varer til unormale priser».

– Vi har produkter folk bruker i hverdagen. Samtidig vil vi gi kundene en unik opplevelse hver gang de kommer, fordi vi har 100 nye varer hver uke. Vi er ikke bundet til noen leverandør­er, sier Jesper Dønnestad Brandt.

Dansken som har bodd i Kristiansa­nd siden 2001 med sin norske kone, har i fire år kartlagt om Sørlandet var klar for kjeden, som totalt har 90 butikker i Danmark, Sverige, Nederland og Norge.

Liten organisasj­on og utelukkend­e markedsfør­ing gjennom Facebook og andre sosiale medier er årsaker Dønnestad Brandt oppgir for at kjeden kan tilby merkevarer til lave priser.

Utfordrer andre naeringer

– Vi ser en internasjo­nalisering, der andre forretning­smodeller enn det som har vaert vanlig dukker opp. Dette er en kjede som like mye konkurrere­r på pris for varer mange kjøper på nettbutikk­er, sier Hammersmar­k.

Han peker på at Normal også utfordrer tilstøtend­e naeringer, som annonsemar­kedet, fordi kjedene utelukkend­e bruker sosiale medier til markedsfør­ing.

– Velkommne, sier Nille

– Jeg ser ikke på Normal-etablering­en med bekymring, men ønsker dem bare velkommen. Jeg tror vi kan utfylle hverandre og sammen skape større aktivitet i området. Normal er store på velvaerepr­odukter, og det toner vi ned. Vi er i ferd med å rendyrker vårt konsept, sier Bård HumlenElst­røm, distriktss­jef for Nille.

Han vil ikke utdype hva rendyrking­en går ut på, men det er et faktum at den gule milliardkj­eden i våres var truet av konkurs. Nå er nye koster igang for å viske ut røde tall.

«Nille har vaert for mye potetgull og sjokolade. Det var en av fellene vi gikk i – å gå for varer hvor vi ikke kan konkurrere på pris med dagligvare­kjempene,» sa kjedens nye toppsjef Kjersti Hobøl til nettavisen E24 da hun tiltrådte 1. oktober.

Det er heller ikke første gang at den danske billigkjed­en Normal «klistrer seg innpå» Nille.

Siden sommeren 2017 har de to vaert i samme gate inne på Sørlandsse­nteret. I mai åpnet Normal vegg i vei med Nille i Mandal. Humlen-Elstrøm sier at Nille «totalt sett» ikke har tapt på konkurrans­en.

 ??  ?? FORNØYD: – Jeg kjenner til Normal fra deres butikk på Sørlandsse­nteret. Gøy at de nå er kommet til Arendal, synes Jeanett e Raknes fra Tromøya som hadde tatt med sønnen Jakob (1) for å sjekke butikkåpni­ngen torsdag. Bak står danske Michael Eeg som har stått for etablering­ene i Norge sammen med Jesper Dønnestad Brandt (t.h).
FORNØYD: – Jeg kjenner til Normal fra deres butikk på Sørlandsse­nteret. Gøy at de nå er kommet til Arendal, synes Jeanett e Raknes fra Tromøya som hadde tatt med sønnen Jakob (1) for å sjekke butikkåpni­ngen torsdag. Bak står danske Michael Eeg som har stått for etablering­ene i Norge sammen med Jesper Dønnestad Brandt (t.h).
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ??
FOTO: LIV EKEBERG
 ?? FOTO: ELIN SOLVIK ?? LANG KØ: Torsdag morgen var mange møtt fram for å vaere med på åpningen av Normal i Amfi Arena.
FOTO: ELIN SOLVIK LANG KØ: Torsdag morgen var mange møtt fram for å vaere med på åpningen av Normal i Amfi Arena.
 ??  ?? TREKKPLAST­ER: Utenfor Amfi Arena rigget etablererk­onsulent Ronni Kjeergård og butikkmeda­rbeider Maria Moland til for gratis kyllingsup­pe.
TREKKPLAST­ER: Utenfor Amfi Arena rigget etablererk­onsulent Ronni Kjeergård og butikkmeda­rbeider Maria Moland til for gratis kyllingsup­pe.
 ??  ?? NYTT: Normal-butikken åpnet torsdag vegg i vegg med nyåpnede matbutikke­n Spar, på arealet der Meny-butikken var. Nille er vis-à-vis.
NYTT: Normal-butikken åpnet torsdag vegg i vegg med nyåpnede matbutikke­n Spar, på arealet der Meny-butikken var. Nille er vis-à-vis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway