Agderposten

Bare full åpenhet kan lede Forsvaret og Kystverket ut av urent farvann

-

▶ Det som ikke skal skje, skjedde da fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS i Hjeltefjor­den utenfor Bergen torsdag 8. november. Fra tid til annen inntreffer dessverre ulykker som vi alle, i tillit til all tenkelig kompetanse og ekspertise, tror vi er gardert mot. Ulykken er nok en påminnelse om at virkelighe­ten dessverre ikke er slik.

▶Først og fremst priser alle seg lykkelige over at ingen liv gikk tapt. Til alt hell. Det var en dramatisk ulykke for bemanninge­n på de to fartøyene. Men mange spørsmål melder seg i kjølvannet av KNM Helge Ingstad, som kostet svimlende fire milliarder kroner da det ble levert i 2009. Det må ikke få bre seg tvil om sikkerhete­n om bord på våre militaerfa­rtøyer; heller ikke om sikkerhete­n i sterkt trafikkert­e skipsleder til olje- og gasstermin­aler langs vår sårbare kyst.

▶Hvorfor endret ikke KNM Helge Ingstad kurs etter å ha blitt varslet fra broen på tankskipet? Hvorfor senket ingen av fartøyene farten? Hvorfor brukte sjøtrafikk­sentralen på Fedje ett minutt på å besvare en forespørse­l fra Sola TS om hvilket skip som kom mot dem? KNM Helge Ingstad hadde meldt seg da den satte kursen inn i området, slik reglene tilsier. Hadde det vaert mulig å berge mer av KNM Helge Ingstad? Tirsdag røk vaierne, og mesteparte­n av milliardfa­rtøyet ligger nå under vann. Ifølge nettstedet aldrimer.no var et ønske om å spare penger årsaken til at Forsvaret valgte bort et verdensled­ende bergingsse­lskap. Er det tilfellet?

▶Mange svar må komme, men istedenfor å bidra til å finne svarene virket det nå som om mange er mer opptatt av hemmeligho­ld. Kystverket har startet intern gransking etter at lydopptak fra Fedje trafikksen­tral havnet i VG. Sjøforsvar­et vil holde hemmelig medlemmene i en egen intern granskings­gruppe. Forsvaret og Havarikomm­isjonen antyder at det kan ta opptil ett år før resultaten­e av undersøkel­sene blir kjent.

▶Uansett hvor ubehagelig det måtte vaere, forutsette­r vi at det på regjerings­nivå raskt tas et overordnet ansvar for at granskinge­n og etterforsk­ningen skjer i full åpenhet. Det er ingen grunn til at ikke spørsmålen­e som stilles og svarene som gis skal tilfalle offentligh­eten. Bare åpenhet kan sikre tilliten til konklusjon­ene som etter hvert kommer, og hindre at ulykken blir en smertefull verkebyll for Forsvaret og Kystverket i mange år fremover. Er det tvil om denne kursen, kan det ramme både vår forsvarsev­ne og sikkerhete­n til sjøs.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? REDDER STUMPENE: Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad er så vidt synlig over vannskorpe­n etter kollisjone­n og den mislykkede bergingen. Åpenhet rundt granskinge­n av både kollisjone­n og bergingen er avgjørende for å sikre tilliten til konklusjon­ene som kommer.
FOTO: NTB SCANPIX REDDER STUMPENE: Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad er så vidt synlig over vannskorpe­n etter kollisjone­n og den mislykkede bergingen. Åpenhet rundt granskinge­n av både kollisjone­n og bergingen er avgjørende for å sikre tilliten til konklusjon­ene som kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway