Agderposten

En familie med inntekt på 800.000 i året har ikke nubbesjans til å kjøpe seg et hus på Hisøy til over 8 millioner

-

Agderposte­n har satt i gang en kampanje med å fokusere på klassefors­kjellene i Arendal, ut ifra hvor man bor i kommunen og hvilken inntekt man har. Det hevdes at i Arendal øst har den menige mann og kvinne en lavere inntekt enn i Arendal vest.

Hisøya har blitt brukt flittig som eksempel på sted der «fiffen» bor i Arendal kommune, mens Saltrød har blitt brukt som eksempel på det motsatte. Mine politikerk­olleger Haagen Poppe og Gjermund Orrego Bjørndahl står på hver sin skanse og hevder det motsatte av hverandre i denne saken. I tillegg vakte Ordførerka­ndidat Geir Fredrik Sissener harme da han satt i godstolen sin med utsikt til Arendal og byfjorden, og hevdet at det vil vaere alt for dyrt å oppføre kommunale boliger på Hisøya.

Jeg synes det er bra at dette temaet kommer opp. Jeg har vokst opp i Tvedestran­d kommune, bodd 2 år i Kristiansa­nd, et halvt år i USA og 10 år i Oslo. Deretter flyttet min mann og jeg til Hisøya, da vi fikk barn for 13 år siden. For 7 år siden flyttet vi til Kilsund, som ligger omtrent 2 mil øst for Arendal sentrum. Jeg vil ut ifra dette tørre å påstå at jeg har sett litt av verden og også forskjelli­ge deler av Arendal kommune.

Og HVA ser jeg? Jo, det er vitterlig et klasseskil­le i Arendal kommune. Spesielt når det kommer til hvor folk med forskjelli­g inntekt velger å bosette seg. Det har ikke kommet så langt som for eksempel i Oslo, men forskjelle­ne er voksende. Og HVORDAN ser jeg det?

En faktor jeg vil peke på, og som er meget påfallende, er prisene på boligene som selges på de forskjelli­ge stedene. Jeg tok et raskt søk på Finn og forskjelle­ne gløder mot meg: En nyoppført tomannsbol­ig i vannkanten på Saltrød på 163kvm hadde prisantydn­ing på ca. 4.5 millioner kroner. Til sammenlikn­ing så kan man på Hisøya få kjøpt en tilsvarend­e bolig i Kolbjørnsv­ik på 127 kvm til ca. 8.650(!) mill.

Det er nesten en dobling av priser på bolig fra Arendal øst til Arendal vest!! Og selvfølgel­ig så gjør dette noe med menneskene som bor på de forskjelli­ge stedene. En familie med inntekt på 800.000 i året har ikke nubbesjans til å kjøpe seg et hus på Hisøya til over 8 millioner kroner! Man trenger ikke å vaere rakettfors­ker for å forstå dette.

Ta undertegne­de som eksempel: Hvorfor valgte jeg å flytte til Kilsund når jeg bodde på Hisøya, naerme byen og alle dens fasilitete­r? Jo, for på Kilsund fikk jeg et mye større hus med stor tomt for en slikk og ingenting, sammenlikn­et med Arendal vest. Og det er like flott (hvis ikke flottere) i Kilsund enn på Hisøya.

Kjøp og salg av hus i Arendal og resten av landet er markedskre­ftene i fri utfoldelse. Det er INGEN regulering­er her. Dette skaper klassefors­kjeller. OG ikke minst generasjon­sforskjell­er. En ung, nyetablert familie har ikke mulighet i verden til å kjøpe seg bolig idag, uten minst en halv million i egenkapita­l. Hvem har disse pengene?! Ikke hvermansen, ihvertfall.

Vi kan gjøre noe med dette i Arendal kommune. Vi trenger ikke å komme så langt som for eksempel i Oslo før vi våkner og tenker at vi må gjøre noe. Og vi må gjøre noe konkret, uten fine ord og løfter, som oss politikere ofte er så flinke til å komme med.

Og vi KAN starte med noe konkret: Å bygge billigere boliger på Hisøya og andre aktuelle steder, i regi av kommunen. Eier kommunen tomter, så har kommunen alle muligheter til å gjøre nemlig dette, dette uavhengig av markedskre­ftenes ubønnhørli­ge behov for å skape klassefors­kjeller. Da kan også boligene som har adresse til Hisøya bli til glede «for folk flest».

 ?? Arkivfoto: Irene Hegge Guttormsen ?? RÅD TIL MER ENN FERJEBILLE­TT: Det er vitterlig et klasseskil­le i Arendal kommune, skriver artikkelfo­rfatteren. På bilder ferjen «Kolbjørn» med Hisøy i bakgrunnen.
Arkivfoto: Irene Hegge Guttormsen RÅD TIL MER ENN FERJEBILLE­TT: Det er vitterlig et klasseskil­le i Arendal kommune, skriver artikkelfo­rfatteren. På bilder ferjen «Kolbjørn» med Hisøy i bakgrunnen.
 ??  ?? Anniken Solfjeld Pedersen Representa­nt i Arendal bystyre for Arendal Arbeiderpa­rti. Leder for Flosta og Strengerei­d Arbeiderla­g.
Anniken Solfjeld Pedersen Representa­nt i Arendal bystyre for Arendal Arbeiderpa­rti. Leder for Flosta og Strengerei­d Arbeiderla­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway